Miatánk, ki vagy a mennyekben...

ARCHÍVUM - Az új fórumot itt találod: miataklub.hu

Fórum   »    Csak dumálok, csak beszélek...    »    Beszélgessünk    |   << vissza

Beszélgessünk

2019-06-01 0:24:58
Ordune

Ordune

Posztok: 7396
Velünk: 5190 napja

Válasz erre: @Ripley #136631 

MZR-ből lett Duratec és nem fordítva. A Mazda fejlesztette a motort, de hogy olcsóbb legyen a fejlesztés, megosztották a Forddal is.

The Ford Motor Company owns rights to build and use the MZR generation of engines under their Duratec brand name for global service in its vehicles since 2003.

As of 2011, Mazda discontinued development of the MZR generation of engines to be replaced by their new SkyActiv generation of engines. Some early 2012 Mazda cars are equipped with the 2.0 MZR engines as an option as well. Ford continues to develop and manufacture variants of the Z-engine and L-engine for their Duratec and EcoBoost four-cylinder engines. The third generation MX-5 was still produced with the MZR 1.8 or 2.0 engine, which may be shipped from the factory with a Ford Motor Company oil filter fitted, suggesting a shared production line.

It was agreed many years ago, that Mazda would drop their (class leading) K-series V6, hand over the engineering to Ford and Ford would continue to develop 60 degree aluminum V6's as their Duratec V6, which Mazda would have later access to to cast, build and modify to their liking. In exchange, Mazda would be responsible for the entire development of the "new four cylinder engines". This is the deal according to Ford. Mazda would be developing a new 4 cylinder engine, regardless. Selling the K-engine out, made and saved them some money. The company has always had some of the best engineering in Japan, but sadly most of it falls short of production (including V8 and V12 engines). Ford always knew this, which is why they hooked up with the company since the 70s. "MZR" is just a brand name, just like 'Duratec' (and EcoBoost for that matter). It means nothing. The Mazda L-engine is the engine family in question, and is all 100% Mazda engineering. The L-engine, is part of the MZR series (which is a brand name for a generation of engines, including the smaller Z-engines as well). The L-engines range in size from 1.8L to 2.5L.

So now with a little bit of history, in the early 2000's it was published that Ford had indeed trusted Mazda for a new global 4cylinder for Ford to use. (Mazda's own engines have always been their "global" engine, so no need to change anything on their end). Ford attempted a DOHC 4 cylinder with their ZETEC, being loosely based on Mazda's 1.8L BP, but that engine was short lived. The F-engine was produced from 1983 to the mid-late 90's, where Mazda replaced it with an odd FS/FP 2.0L/1.8L for the Protege generation (was more like a stretched out BP, than close to anything of the real F-engine family). That engine was produced for about ~5yrs, before they went back to a large bore spacing engine like the L- & F-.

"But there are parts on the Mazda and Ford engines that says FoMoCo on it, so you're lying"

Indeed there are, but I'm not even close to lying. This is where the OEM agreements take place. Mazda accepted Ford's offer of helping them save some money on the bread and butter parts like plugs, throttle bodies, dipsticks- you know the [censored] little costs on the little knick knack details. Ford offered these everso discreetly labelled items, you know, as part of an exchange for being able to cast a Mazda engine and use it in over half of their entire lineup. That seems a little more than fair. But, Ford also knows the psychology value in that as well. But I digress. Now, I realise this is far more info than anyone could have cared for, but I think the story is very good start to at least know the heritage. There is far too much speculation and rough estimates out there, even from journalists in internet's world that people are stating as fact.

aláírás

MX-5 KLUB - elnök
NA 1.6 1992

2019-06-01 0:21:24
Ordune

Ordune

Válasz erre: @Ripley #136630 

Ha jól emlékszem mx5fan-tól hallottam, hogy a fekete gátlókat a TEIN csinálta, de majd utánanézek. 

aláírás

MX-5 KLUB - elnök
NA 1.6 1992

2019-06-01 0:13:36
Ordune

Ordune

Válasz erre: @kabel15 #136626 

Természetesen 2006. smile

Javítottam!!

aláírás

MX-5 KLUB - elnök
NA 1.6 1992

2019-05-31 23:33:28
Ripley

Ripley

Posztok: 124
Velünk: 2340 napja

Válasz erre: @bagoly #136622 

Azért ott a FOMOCO logo rajta. A konstrukció pedig nagyon közeli rokon a Focus-Mondeo 2.0 motorjával. Valamint pár Volvo modellben is feltűnt az LF (2.0) motor. Az L8-at (1.8l) Volvoban nem használták, csak Focus és Mondeo kapta. 

aláírás

2008 2.0 NC Coupe Niseko, Galaxy Grey

2019-05-31 23:25:21
Ripley

Ripley

Válasz erre: @Ordune #136624 

A fekete az Tokico lesz. Bárcsak Tein lett volna gyárilag! Bizonyos vélemények szerint nem sok különbség van a gyári Bilstein és a gyári Tokico között. Egyesek az NC2-t jobbnak mondják, de ott talán inkább a minimális geometria változás áll a háttérben. 

Ezek szerint az évszámra rosszul emlékeztem, nekem 2007 vége volt meg, de ezek szerint, (gondolom a 2016 elírás) 2006 december volt. 

aláírás

2019-05-31 20:04:06
kabel15

kabel15

Posztok: 242
Velünk: 3112 napja

Válasz erre: @Ordune #136624 

2016 az 2006 akar lenni ugye? 

2019-06-01 0:12:45
Ordune

Ordune

Válasz erre: @Ripley #136620 

Kis javítás 2006 decemberében orvosolták a hajtókarcsapágy problémát, de igazából az FL-nél oldották meg a problémát.

Kis kiegészítés, a úgy tudom, a Bilstein futóműves (fekete) az pedig TEIN gyártmány. smile

aláírás

MX-5 KLUB - elnök
NA 1.6 1992

Történet:

Válasz erre: @Ripley #136620 

Kis javítás 2016 decemberében orvosolták a hajtókarcsapágy problémát, de igazából megoldást az FL-nél oldották meg a problémát.

Kis kiegészítés, a nem Bilstein futóműves (fekete) az pedig TEIN gyártmány. :)

2019-05-31 18:17:51
bagoly

bagoly

Posztok: 905
Velünk: 2796 napja

Válasz erre: @hegedus10 #136615 
Nekem 1.8-as kemény tetős NC-m volt. Nagyon szerettem Ferit, Trondheimtől a Merzouga oázisig elvitt, de kevés a ló. Kalap ugyan kicsit letorkolt, jogosan: "aki nem tud gyorsan menni 90 lóval, az 900-al sem tud". 2.0-t vennék a helyedben, ez rendes mazda motor, nem ford. Nem eszi az olajat, sokkal jobban veszi a gázt, de ne a német piacról vedd, ott szívlapáttal nyomják a sót az útra télen.

aláírás

A túrázás fárasztó, de 60 felett jobb, mint a nő.

2019-06-01 22:36:32
Ripley

Ripley

Szia! 

A lóerőn kívül a sperr a legnagyobb differencia az 1.8 és a 2.0 között. Ha csak az erdei környezetben akarsz kocsukázni, akkor elég az 1.8 is, ha néha állatkodni is akarsz, akkor 2.0. Felszereltségekben nincs sok különbség szerintem. A szövet vs. bőrülés egyéni preferencia. Elvileg mindben van klíma. Az ülésfűtés extra volt, de egyrészt pótolható, másrészt lehet nélküle élni. A Bose hifiért nem adnék többet, az NC-ben eléggé kaki a Bose rendszer, a sima rendszeren egy egszerű hangszórócserével sokat lehet javítani. Ha fejegységet is cserélnél, akkor a Bose inkább negatívum. 

Hidd el, hogy nem a króm csetreszek számától függ a mosoly mértéke, a pár plusz a magasabb felszereltségben nem biztos, hogy annyit ad, hogy többet fizess érte. 

Amit érdemes általánosságban tudni, hogy a '08 '07 előtti autóknak a főtengely csapágyazása gyengébb, hajlamosabb a meghibásodásra. Lehet probléma az olajfogyasztás, sajnos a nívópálca a korai modelleken használhatatlan, a lemezes kivitelen könnyebb ellenőrizni. A kevés olaj pedig a fenti dolgokat is ronthatja. 

A futómű állító csavarok be szoktak rohadni, így előny, ha azt már az előző tulaj elintézte. Mazdáról beszélünk, így figyelj a rozsdára, bár az NC már nem annyira kritikus, mint egy NB volt. Egy alváz és üregvédelem mindenképp pozitívum. 

Bizonyos külföldi fórumok említik a kiegyenlítő tartály törést, és emiatt a túlmelegedést, de itthoni fórumon még nem találkoztam ezzel. A kupak alatt szokott eltörni a megöregedett műanyag. Egy új tartály kb 15e Ft. 

Az ablak előtti beázás általánis, de könnyen orvosolható dolog. Gondos gazdára vall, ha meg van oldva a dolog. Éedemes rákérdezni mindenképp. 

A keménytető mechanika nem annyira kényes, néha kell neki egy kis zsír a megfelelő helyekre. 

Futóműben volt bilstein és sima. A bilstein Sárga könnyen kiszúrható. 

Az első féknyergek megszorulhatnak, ilyenkor általában a belső oldal kopik furán, ha van lehetőséged akkor érdemes megnézni nem csak kívülről. 

Így elsőre ezek jutottak eszembe. 

aláírás

Történet:

Szia! 

A lóerőn kívül a sperr a legnagyobb differencia az 1.8 és a 2.0 között. Ha csak az erdei környezetben akarsz kocsukázni, akkor elég az 1.8 is, ha néha állatkodni is akarsz, akkor 2.0. Felszereltségekben nincs sok különbség szerintem. A szövet vs. bőrülés egyéni preferencia. Elvileg mindben van klíma. Az ülésfűtés extra volt, de egyrészt pótolható, másrészt lehet nélküle élni. A Bose hifiért nem adnék többet, az NC-ben eléggé kaki a Bose rendszer, a sima rendszeren egy egszerű hangszórócserével sokat lehet javítani. Ha fejegységet is cserélnél, akkor a Bose inkább negatívum. 

Hidd el, hogy nem a króm csetreszek számától függ a mosoly mértéke, a pár plusz a magasabb felszereltségben nem biztos, hogy annyit ad, hogy többet fizess érte. 

Amit érdemes általánosságban tudni, hogy a '08 előtti autóknak a főtengely csapágyazása gyengébb, hajlamosabb a meghibásodásra. Lehet probléma az olajfogyasztás, sajnos a nívópálca a korai modelleken használhatatlan, a lemezes kivitelen könnyebb ellenőrizni. A kevés olaj pedig a fenti dolgokat is ronthatja. 

A futómű állító csavarok be szoktak rohadni, így előny, ha azt már az előző tulaj elintézte. Mazdáról beszélünk, így figyelj a rozsdára, bár az NC már nem annyira kritikus, mint egy NB volt. Egy alváz és üregvédelem mindenképp pozitívum. 

Bizonyos külföldi fórumok említik a kiegyenlítő tartály törést, és emiatt a túlmelegedést, de itthoni fórumon még nem találkoztam ezzel. A kupak alatt szokott eltörni a megöregedett műanyag. Egy új tartály kb 15e Ft. 

Az ablak előtti beázás általánis, de könnyen orvosolható dolog. Gondos gazdára vall, ha meg van oldva a dolog. Éedemes rákérdezni mindenképp. 

A keménytető mechanika nem annyira kényes, néha kell neki egy kis zsír a megfelelő helyekre. 

Az első féknyergek megszorulhatnak, ilyenkor általában a belső oldal kopik furán, ha van lehetőséged akkor érdemes megnézni nem csak kívülről. 

Szia! 

Amit érdemes általánosságban tudni, hogy a '08 előtti autóknak a főtengely csapágyazása gyengébb, hajlamosabb a meghibásodásra. Lehet probléma az olajfogyasztás, sajnos a nívópálca a korai modelleken használhatatlan, a lemezes kivitelen könnyebb ellenőrizni. A kevés olaj pedig a fenti dolgokat is ronthatja. 

2019-05-31 13:55:10

hegedus10

Posztok: 2
Velünk: 1578 napja

Sziasztok!

Én jelenleg még nem tartozom a soraitokba, viszont nagyon szeretnék én is a Miata tulajdonos lenni.

Kemény tetős NC-t gondoltam ki  első körben.

Azért írok most ide, hogy el tudtok-e látni hasznos tanácsokkal, hogy melyik motorral, milyen felszereltséggel érdemes választani, mire kell figyelni vásárláskor?

Illetve ha Budapesten lenne valaki olyan jó fej és élőben is megmutatna egy NC-t és ellátna pár jó tanáccsal annak nagyon hálás lennék.

2019-05-20 13:42:07
GPali

GPali

Posztok: 673
Velünk: 2364 napja

Válasz erre: @bayay #136477 

Gratula, gyönyörű! 

Szerintem hamar össze fogtok szokni 

aláírás

Touge Runnerz

2019-05-19 11:58:15

bayay

Posztok: 86
Velünk: 2825 napja

3 év böjtölés után bemutatom Micát (ugyan nem olyan szinű). 97-es Classic különkiadás, 133e Km, egyelőre még ismerkedünk.

2019-05-05 22:04:55

tarmatyi

Posztok: 16
Velünk: 2000 napja

Válasz erre: @lacosz #136275 

Ha jól emlékszem van üléskonzol módosító, amivel lejjebb kerül az ülés, illetve ülés átalakítás vagy csere is szóba jöhet, ha nem akarsz kimaradni a miatázásból. smile

2019-05-01 14:09:26

lacosz

Posztok: 1
Velünk: 1608 napja

Sziasztok!

Remélem jó helyen teszem fel a kérdésem. Már egy ideje nézegetem az MX5-öket, legjobban az NA tetszik, de nem tudom hogy a 193 centiméteres magasságommal mennyire férek el benne. NB-ben ültem, ott a térdem hozzáért a kormányhoz, meg elég szűkös volt. NC-ben szintén ültem, abban normálisan elférek. Olvastam, hogy az NA-nak nagyobb a beltere az NB-nél a kárpit/műanyagok kialakítása miatt, szerintetek abban jobban elférnék? smile  

2019-04-23 18:59:06
Steel

Steel

Posztok: 1058
Velünk: 3585 napja

Válasz erre: @basti #136135 

Mit sírtok; legalább nem rozsdásodik! :D