Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Így épül az MX-5-öm (build thread)    »    Midnight Blue Baby project    |   << vissza

Midnight Blue Baby project

2022-12-23 12:13:40
Mr_Summer

Mr_Summer

Posztok: 33
Velünk: 681 napja

És akkor álljon itt még egy kis hangulatvideó, amit egy kollégám készített: 

2022-12-23 11:58:10
Mr_Summer

Mr_Summer

Válasz erre: @Hunya #145878 

IS 

Előtúrtam a videót, utolsó 1 percben az "eset": 

Történet:

Válasz erre: @Hunya #145878 

IS 

2022-12-23 9:40:15
Hunya

Hunya

Posztok: 5336
Velünk: 5438 napja

Mr_Summer, 2022-12-22 11:47:14

A hűtés motyóival együtt érkezett egy nagyobb csomag IL-ről anno: 

Az eredeti hirdetés képein látszik, hogy be volt szakítva az első lökös, az előző tulaj elkapott egy nyulat valahol, de látszott, hogy előtte is javítgatva volt, ezt egy fokkal korrektebben megcsinálta egy műanyagos cimbim, illetve természetesen újra is lett fényezve, szerencsére sikerült eltalálni a színt. 

Sajnos eléggé elállt az első lökös, látszólag lógott, nagy volt a hézag a géptető, és a lökös teteje felett, de közben egyáltalán nem mozgott, stabilan állt, egyedül a szélei álltak el kissé. 

Kicseréltem az oldalsó függesztőket, illetve húztam a felső lemezen is, de sajnos továbbra sem passzolt a hézag elől.

Végül rájöttem, hogy a lökhárító betét van meggyűrődve, így lefelé eltartotta a lökhárítót. Kicsit megigazítottam lamellás koronggal, így már elviselhetően áll a lökös.

Más kérdés, hogy azóta kakucson sikerül súrolni egy gumibálát egy túlzottan optimista erőcsúsztatást () követően. Szóval azóta azért rajta van a sportcsík... 

Gatyán vagy a lökhárítón? 

aláírás May the Fairy be with You!
2022-12-22 11:47:14
Mr_Summer

Mr_Summer

A hűtés motyóival együtt érkezett egy nagyobb csomag IL-ről anno: 

Az eredeti hirdetés képein látszik, hogy be volt szakítva az első lökös, az előző tulaj elkapott egy nyulat valahol, de látszott, hogy előtte is javítgatva volt, ezt egy fokkal korrektebben megcsinálta egy műanyagos cimbim, illetve természetesen újra is lett fényezve, szerencsére sikerült eltalálni a színt. 

Sajnos eléggé elállt az első lökös, látszólag lógott, nagy volt a hézag a géptető, és a lökös teteje felett, de közben egyáltalán nem mozgott, stabilan állt, egyedül a szélei álltak el kissé. 

Kicseréltem az oldalsó függesztőket, illetve húztam a felső lemezen is, de sajnos továbbra sem passzolt a hézag elől.

Végül rájöttem, hogy a lökhárító betét van meggyűrődve, így lefelé eltartotta a lökhárítót. Kicsit megigazítottam lamellás koronggal, így már elviselhetően áll a lökös.

Más kérdés, hogy azóta kakucson sikerül súrolni egy gumibálát egy túlzottan optimista erőcsúsztatást () követően. Szóval azóta azért rajta van a sportcsík... 

2022-12-21 18:59:45
Mr_Summer

Mr_Summer

Válasz erre: @Sztif #145741 
A depó hangulatot adom, annak megvan a feelingje valóban. Ahhoz viszont hogy legyen min izgulni, előbb meg kellene tanulni vezetni... 

2022-12-21 18:57:45
Mr_Summer

Mr_Summer

Azta, nem gondoltam hogy legutóbb 2 hónapja jártam erre, sajnos kicsit maga alá temettek az öszi-téli kerti munkák...

Folytatnám a lábra állítás folyamatát: 

Már vásárlásnál feltűnt. hogy áll a hűtővíz a tűzfalon, az utastéri fűtőradiátor áttörésénél. Gondoltam kemény már a vízcső, vagy csak alákúszott a "glikol-vízkő". Még nyáron egy szép délután szétszedtem, de erre azért nem készültem...

A szeretet ünnepe felé közeledve, egy szív keresztmetszetű csővel készültem nektek... :D 

Azóta sem értem, hogy ezt hogy adhatta ki valaki a kezéből, hogy minden fasza, használd... Illetve hogy hogy nem lőtte le magáról a csövet ezidáig...

Újra körkörössé tettem, szerencsére nem folyik azóta sem. Amúgy meglepően könnyen szerelhető, a fűtőradiátor is tök jól hozzáférhető. Továbbra is csodálom a japán átgondoltságot, és anyagminőséget. 

Ha már ez rendben volt, lecseréltem a gyanús hűtéscsöveket, és kapott új termosztátot is. A termosztátház alatti mixin csövet megpucoltam, és a leömlő alatt elmenő fémcső O gyűrűjét is cseréltem, ahogy levettem az egy időzített bomba tud lenni, remélhetőleg még 20 évig bírni fogja...

Szerencsére az előző tulaj cseréltette a vízhűtőt, így jó eséllyel nem lesz melegedési problémám a jövőben sem. Azóta azóta kapott pár alkalommal pályanapon, hegyekben, de szerencsére soha nem mutatta melegedés jelét, szóval egyelőre nem aggódok.

2022-10-17 15:04:37
Sztif

Sztif

Posztok: 348
Velünk: 2051 napja

Válasz erre: @Mr_Summer #145739 

Igen a szlalom sajnos nem arról szól milyen sokat mész :/ nagyjából 4x2p az amit a pályán töltesz :/ Gyalogos pályabejárás mindig van illetve edzés 1 kör utána 3 futam szokott lenni amiből 1-et lehet dobni a másik 2 nek számít az eredménye.

De akárhogy nézed a pályán töltött nettó idő nagyon kevés arányosan itt inkább a bandázás aztán készülés és kis autózás az ami jön smile Illetve ha találsz hasonló "ellenfelet" akkor nagy buli ahogy izgultok a tizedekért :D

aláírás

94 NA 1.8 130Le

Touge Runnerz

2022-10-17 11:10:53

poteka

Posztok: 132
Velünk: 1169 napja

Válasz erre: @Mr_Summer #145739 

"ha nem ad élményt, akkor könnyen tortúrává tud válni egy ilyen hobby projekt"

Ez egy nagyon fontos mondat, ki kellene írni a főoldalra. Hiába lesz szalonállapotú (vagy éppen részletekbe menően átépített, tuningolt), ha 1-2 évig bakon áll, akkor mire élvezhetnéd, már inkább csak a szívásra és a beleölt pénzre és időre emlékszel. Nem egy ilyen "kiszeretést" láttam, közben meg korábban kicsit kopott, kicsit leütött, kicsit hibás állapotában sok-sok örömöt okozott és belefért az időnkénti szerelgetés is.

2022-10-16 22:22:53
Mr_Summer

Mr_Summer

Válasz erre: @GPali #145734 

Köszi szépen, kicsit hobby-szerelgetős projektként is tekintek rá, de fontos volt nekem, hogy ne egy évekig bakon álló, lakatos után kajtatós projekt legyen, hanem aktívan tudjam használni a meglevő hibák, problémák ellenére is. Előbbi esetben, ha nem ad élményt, akkor könnyen tortúrává tud válni egy ilyen hobby projekt... 

De apropó élmény, pont tegnap dobta fel a FB, hogy 1 éve voltam a Magyar Szlalom bajnokság Hungaroringen szervezett fordulóján: 

Itt kb pont úgy állt az autó ahogy az eddigi bejegyzésekből látszik, gyári (szétlágyult) gátlókon, nyitott diffivel, öreg Apollo gumikon...

Készítettem videókat is a bénázásomról, csoda hogy körbetaláltam... 

Volt itt minden, behúzott kézivel rajtolás, pályatévesztés, megpördülés... 

A második körben már nagyjából sejtettem merre kell menni: 

Hungaroring szlalom kupa 2. menet

A 3. körben pedig már nagyjából megvolt, hogy mi fér bele, de természetesen az első bójánál már elrontottam a pályát...

Hungaroring szlalom kupa 3. menet

Ez volt életem első szlalom versenye, igazából a Hungaroring varázsa miatt mentem, de rá kellett jönnöm, hogy nem ez lesz az én sportom, nagyon kevés időt lehet a pályán tölteni, igazából ebből a 3 menetből kellene összerakni egy tökéletes kört, így nagyon nehéz (számomra) adaptálódni. Ha lenne előtte 3-4 edzős kör, akkor már azért élhetőbb lenne számomra is talán... Itt amúgy úgy rémlik 1 óra volt gyalogos pályabejárásra, (nem jutottam fel), edzés pedig talán nem is volt. A bólyázást sem teszik közzé előre, így fejben se nagyon volt lehetőség összerakni a dolgokat. Persze ez lehet szándékos a szervezők részéről, hogy jobban kijöjjön a versenyzők helyzetfelismerő/adaptálódó képessége. Mindenesetre arra jutottam, hogy ez az élmény nekem nem ér meg  ~30 e Ft-ot. Maradok inkább a pályanapozásnál, ár/értékben nekem az lényegesen többet ad... 

2022-10-13 14:07:27
GPali

GPali

Posztok: 648
Velünk: 2175 napja

Válasz erre: @Mr_Summer #145731 

Látott már egyet s mást szegény autó előtted. Mázlija van, hogy hozzád került wink

Bízom benne, hogy meg is hálálja ezt a sok kedves törődést. Mondjuk a selmecbányai túrán szépen teljesített, úgyhogy azért adogatja vissza élmény formájában.

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Válasz erre: @Mr_Summer #145731 

Látott már egyet s mást szegény autó előtted. Mázlija van, hogy hozzád került ;)

Bízom benne, hogy szépen meg is hálálja ezt a sok kedves törődést. Mondjuk a selmecbányai túrán szépen teljesített, úgyhogy szépen adogatja vissza élmény formájában.

2022-10-11 21:21:16
Mr_Summer

Mr_Summer

Volt még egy kis villanyszerelés,  az autó orrában volt még pár szigszalagos, véglegesnek szánt, de átmenetire sikerült megoldás...

Például gyanúsan semennyire nem láttam sötétben, és a foglalat is viseltes volt már...

Itt azért eltéved pár voltocska úton az izzószál felé, kicseréltem Hella foglalatra, ajánlom, tök jó minőség, és nem olvadós műanyagból van. Emelt fényű Osram Laser-el használom, fél év után is simán lehúzható volt. 

A közös testpontot is kipofoztam kicsit, némi réz-oxid felütötte a fejét itt is az évek során...

Kicsit molyoltam a beltérben is, az előző tulajok között volt valószínűleg egy láncdohányos kung-fu mester, aki valami végtelen kockaköves úton járt, ráadásul már a szeme sem volt az igazi, ezért minden rágyújtás után a harművészetben megszokott gyors mozdulatokkal akarta visszatolni a szivargyújtót, de a célzás már nem ment zötykölődés közben... Más magyarázatot nem nagyon látok erre: 

Hogy történik ilyen egy autóban, komolyan?!?! 

Mivel más sérülés nem volt a panelon, és nincs eltörve, repedve, gondoltam megmentem...

Némi műanyag alapozás, majd szórókittelés, és csiszolás után: 

Behúztam szálcsiszolt alu-t imitáló fóliával, ez talán annyira nem tájidegen, de ápol, és eltakar... 

Ide még tartozom egy képpel a klímapanelről, csak most nem találtam... sad

Történet:

Volt még egy kis villanyszerelés,  az autó orrában volt még pár szigszalagos, véglegesnek szánt, de átmenetire sikerült megoldás...

Például gyanúsan semennyire nem láttam sötétben, és a foglalat is viseltes volt már...

Itt azért eltéved pár voltocska úton az izzószál felé, kicseréltem Hella foglalatra, ajánlom, tök jó minőség, és nem olvadós műanyagból van. Emelt fényű Osram Laser-el használom, fél év után is simán lehúzható volt. 

A közös testpontot is kipofoztam kicsit, némi réz-oxid felütötte a fejét itt is az évek során...

Kicsit molyoltam a beltérben is, az előző tulajok között volt valószínűleg egy láncdohányos kung-fu mester, aki valami végtelen kockaköves úton járt, ráadásul már a szeme sem volt az igazi, ezért minden rágyújtás után a harművészetben megszokott gyors mozdulatokkal akarta visszatolni a szivargyújtót, de a célzás már nem ment zötykölődés közben... Más magyarázatot nem nagyon látok erre: 

Hogy történik ilyen egy autóban, komolyan?!?! 

Mivel más sérülés nem volt a panelon, és nincs eltörve, repedve, gondoltam megmentem...

Némi műanyag alapozás, majd szórókittelés, és csiszolás után: 

Behúztam szálcsiszolt alu-t imitáló fóliával, ez talán annyira nem tájidegen, de ápol, és eltakar... 

Ide még tartozom egy képpel a klímapanelről, csak most nem találtam... :(

2022-10-02 14:20:02
Mr_Summer

Mr_Summer

Vásárlás után feltűnt, hogy néha indítás után bekapcsol az elakadás jelző, néha menet közben villant random párat. Elsőre azt hittem, hogy az elakadásjelző gombja van széthullva, mert ilyenkor hiába nyomogattam, elég rapszódikus volt a kikapcsolása...

Aztán egy nem indulás után (azóta is ez volt az egyetlen alkalom - szerencsére), gyanússá vált, hogy ez valami döglött riasztó lesz.. Az autóhoz nem kaptam távirányítót, de a kesztyűtartó aljában találtam egy széthullott távot, ez is erősítette a gyanút. A motortérből a szirénát már száműzték, de a vezetékét megtaláltam, szimplán elvágva, szigeteletlenül... 

Nekiduráltam magam, a szokásos, stock risztó bekötés volt "szerencsére", vezetőoldali küszöb közepén megszakított kábelek, kormány alá tett vezérlő... Kb 3 perc alatt lehetett volna megkerülni a riasztót, ha valaki ilyen szándékkal jár az autóban... Mégegy bizonyíték, hogy ezek a futószalagon beszerelt riasztók ebben a formában semmit nem érnek, csak a tulajdonost szívathatja meg... 

Kigyomláltam a dolgokat, szerintem 2 riasztó is járt az autóban párhuzamosan...

Igényesen, lepergős, gusztustalan ragacsot maga után haszó szigszalaggal volt minden is betekerve: 

Igyekeztem a gyári állapotot visszaállítani, amennyire lehetséges volt: 

Súlycsökkentésnek sem volt utolsó a művelet... 

És a bónusz, a kedvencem, a csíptetős kábel toldó/elosztó...

Cserébe került be az autóba egy modern indításgátló, szorgos kis kezek elől elrejtve, de azt hiszem érthető okokból ezt itt nem részletezném... 

2022-10-02 11:43:46
Mr_Summer

Mr_Summer

A projekt a fékek revíziójával folytatódott, a hátsó tárcsákon látszott hogy a nyereg meg van állva már, valamint az első tárcsák is kigyúrták magukat az elmúlt időszakban...

Elől-hátul teljes felújító szettet kaptak a nyergek, sajnos a dugattyúk is eléggé el voltak korrodálva, nem lehetett megmenteni. 

Végül EBC Yellow betétekre esett a választás, hátul EBC tárcsával.

Előlre nem vettem meg az EBC-t, drágállottam, Textar került fel, mivel a másik autómon is ilyen tárcsa van GreenStuff betétekkel, és sok ezer km alatt bizonyított. A Mazdán viszont meghullámosodott már sajnos... 

Van esetleg valakinek tapasztalata Rotinger tárcsákkal kapcsolatban? Még a T5-ös mintán gondolkoztam, de fúrt-mart tárcsát egyelőre kerülném, tartok tőle hogy zajos lesz fékezéskor, és nem is érzem annyira indokoltnak... Viszont ez a minta tetszene, talán segíti is a fékpor ürülését. Mennyire eszik a betétet ezek a tárcsák? Bírják a nyektetést, nem vetemednek? 

Rotinger Féktárcsák Első Féktárcsák Rotinger Tuning series, 20678, (2db) | race-shop.hu

Árban nem vészesek annyira szerintem, és tetszik a bevonatolási technológiájuk is... 

https://race-shop.hu___e_line/2671-tipus-t9

Szerk.: Közben utánanéztem, és az EBC kb egy árban van ezzel... Úgy néz ki 1 év alatt változott az ingerküszöböm... 

Történet:

A projekt a fékek revíziójával folytatódott, a hátsó tárcsákon látszott hogy a nyereg meg van állva már, valamint az első tárcsák is kigyúrták magukat az elmúlt időszakban...

Elől-hátul teljes felújító szettet kaptak a nyergek, sajnos a dugattyúk is eléggé el voltak korrodálva, nem lehetett megmenteni. 

Végül EBC Yellow betétekre esett a választás, hátul EBC tárcsával.

Előlre nem vettem meg az EBC-t, drágállottam, Ferrodo került fel, mivel a másik autómon is ilyen tárcsa van GreenStuff betétekkel, és sok ezer km alatt bizonyított. A Mazdán viszont meghullámosodott már sajnos... 

Van esetleg valakinek tapasztalata Rotinger tárcsákkal kapcsolatban? Még a T5-ös mintán gondolkoztam, de fúrt-mart tárcsát egyelőre kerülném, tartok tőle hogy zajos lesz fékezéskor, és nem is érzem annyira indokoltnak... Viszont ez a minta tetszene, talán segíti is a fékpor ürülését. Mennyire eszik a betétet ezek a tárcsák? Bírják a nyektetést, nem vetemednek? 

Rotinger Féktárcsák Első Féktárcsák Rotinger Tuning series, 20678, (2db) | race-shop.hu

Árban nem vészesek annyira szerintem, és tetszik a bevonatolási technológiájuk is... 

https://race-shop.hu/rotinger-fektarcsak/59298-elso-fektarcsak-rotinger-tuning-series-20678-2db.html#/9-bevonat-graphite_line/2671-tipus-t9

2022-09-28 20:57:20
Mr_Summer

Mr_Summer

Kicsit rendhagyó módon visszatekintéssel kezdeném a projektet, mivel az előzőleg leírt vásárlás 2021 áprilisában történt, azóta történt egy-két csavarozgatás... 

Szeretném dokumentálni az egész projektet, én is szeretem egyben, rendezetten látni a dolgaimat, valamint talán erőt/ötletet ad majd másoknak is egy-egy hiba felderítésében, javításában. 

Az első fotók itthon, lemosva, már egész vállalhatónak láttam.

Volt jópár dolog, ami zavart, feltűnt már az elején, az első, aminek nekiláttam, az a tetű lassú, erölködő ablakemelők voltak. Komoly sajnálatot éreztem az ablakemelő motorja iránt minden egyes le/felhúzáskor, együttérzéséről az autó is biztosított, minden izzó fényereje felére esett le ha hozzáértem az ablakemelő gombhoz. Mielőtt komolyabb gond lesz, szétszedem. Számtalan videó van erről YT-on, nem bonyolult, de koszos meló...

Első jó hír, itt nem nagyon járt előttem senki...

Hálistennek a rozsda sem, kifejezetten szép az ajtó belseje...

A gyári, huszonéves zsír gyurmává keményedve zörgött (!!) a sínben... Nem csoda, hogy ~400A kellett a rendszer mozgatásához...

Kenésről itt sem nagyon lehet beszélni sajnos, de szerencsére nem kopott el. Némi benzin, féktisztító, és sok sikamika után sikerült kivakarni a kiszáradt zsírt a mehanikából, és átzsíroztam az egészet. A bowdeneket átolajoztam, abból is jött ki kosz rendesen, ezt ajánlom is mindenkinek, aki nekilát.

Összerakásnál a felső bowden rögzítését érdemes biztosítani, ha szakszerűtlenül szedik ki a rögzítő patentjét az ajtólemezből, akkor az a feszültség hatására hajlamos kibújni a helyéről, és elakad benne az üveg pár centi után. Egyszerű, és nagyszerű megoldás lehet egy megfelelően nagy fejű gyorskötöző. 

Érdemes volt foglalkozni vele, a 30mp-es kopp-kopp idő lecsökkent kb 1,5-re, csendesen, gyorsan siklik az üveg azóta is. 

2022-09-27 20:12:22
Mr_Summer

Mr_Summer

Sziasztok! 

Peti vagyok, budapesti lakos, több mint egy éve csúsztam rá a szerre... A családom már előtte észre vette rajtam, hogy furcsán viselkedek, utcai forgalomban komoly hangulatingadozásaim jelentkeztek csak eleinte, majd egyre jobban eluralkodott rajtam a vágy. Mióta szerhasználó lettem, megértették a körülöttem levők, mi okozta bennem ezt a lekűzdhetetlennek tűnő szenvedélybetegséget... 

Komolyra fordítva a szót, tényleg jóideje vágytam egy érdekesebb, izgalmasabb autóra, amit jó vezetni, beleülnék csak azért, hogy vezethessem. Nem nehéz ezt elképzelni, egy 1.4-es dízel Corolla mellé kerestem játszós autót. Gyerekkorom óta beütöttem a fejem, a család férfi tagjai is autós vonalon mozogtak világ életükben, így erre azért viszonylag nagy volt az esély. Gondoltam hogy a motorozás kielégíti a "csapatós" közlekedés vágyát, de mivel az asszony nem nagyon kedvelte meg, így muszáj volt alternatívát keresnem...  Ezt amúgy már annyiszor elmondtam neki, hogy lassan kezdi elhinni, hogy miatta van mégegy autónk... 

Szóval nézelődtem, annyit tudtam, hogy egy nem túl nyűgös, jól szerelhető, megfelelő alkatrészellátással rendelkező, hátsó kerekes autót szeretnék, amit jó vezetni. Nyilván a BMW vonal hamar kiesett, nem az én világom... Nézegettem IS200-at, MR2-t, meg persze Miatát. Be-beúszott néhány beteg belpiacos japán, de ezekről lebeszéltem magam hamar, ahogy az IS200-ról is, túl komfortos, nem lett volna meg a merőben eltérő autó érzés a Corollához képest. MR2 kézenfekvő lett volna, Toyotás ismeretség van, kb sejtem mit hol kell keresni hozzá, de a középmotorosság eltántorított. Túl sok tulajtól hallottam az "alárúgtam, elment a segge, de a következő kép már az volt, hogy háttal állok az úton" mesét... 
Végül úgy döntöttem, jó lesz az MX-5, ha beleférek... 

Egy fáradt délután pörgettem a FB-t, felúszott egy hirdetés, kék NB,  Óbudán. Gyanúsan olcsó, sérült is, látszott a képeken, hogy minden eleme csálé/sérült. Ha más nem, üléspróbára tök jó lesz, nem kell messzire menni legalább... 

Ezekkel a felettébb csábító képekkel volt hirdetve: 

Lebeszéltük az eladóval, aznap késő délután megnézem az autót. Vittem azért lámpát, takarót aláfekvéshez, ha már ott vagyok, átnézem, ha másnem rossz tapasztalásnak jó lesz...

Végül egy nagyon korrekt srácot ismertem meg az eladó személyében, elmondta hogy miért adja el, mit csináltatott meg rajta, stb... 

Próbaútra mentünk, 500m után szerelem... Dinamikus, él a kezemben a kormány, lelkesen forog a motor, pontos a váltó, nem akar szétesni úthibákon, csak a jobb eleje kopgott. Hát, erősen elgondolkoztam a vásárláson, de ilyesmit nem kapkodunk el, meg amúgy is, számtalan ismerősnek/barátnak segítettem autót venni, és az alábbi szabályokat tartattam be velük: 

• Ne vedd meg az első autót, amit megnézel
  • Ne a piac legolcsóbb autóját vedd, tuti kalap szar, garantált szívás
  • Ne vegyél láthatóan sérült, törött autót

Na, ez mind igaz volt erre az autóra... Nyilván...

Itthon lekérdeztem az autót, a rendszámából sejtettem, hogy egy ideje itthon van forgalomban, talán itthon törték össze... És bingo, két törése is rögzítve lett, mindkettő a bal oldala, egyik az orra, másik a B oszlop környékén. Előbbi kicsi sérülés lehett, utóbbi gyakorlatilag GTK, 1,5 millás javítás...

Na ilyet normális ember nem vesz meg ugye...

Viszont az eladó nagyon normális volt, az autó kb egyben volt, egy csomó frissen cserélt alkatrésszel (komplett vezérlés, új generátor, új hűtő, zár/kilincsek), valamint adott hozzá jópár alkatrészt (komplett műszerfal, antenna, stb...). 

Felhívtam, szembesítettem a törésekkel, nyilván jó alkualap volt. Abban maradtunk, hogy menjünk el a szereldmagadba, emeljük meg, ha nincs kiflibe hajolva, és nem rohad, akkor érdekel... 

Végül az alja meglepően épnek bizonyult,  az eleje a komletten, torony előtt cserélve lett, így a hossztartó rohadás méregfoga ki lett húzva némileg, közepesen szarul megvalósítva a lakatolás része. A bal hátulja tákimákizva volt, ez látszott egyértelműen, de sehol máshol nem találtam rajta rozsdát... Mindenhol gyári alvázvédő/fény. Tornyok épek, stb.

Végül alku után a piac legolcsóbb, törött autóját vettem meg, az elsőt, amit megnéztem.... 

Történet:

Sziasztok! 

Peti vagyok, budapesti lakos, több mint egy éve csúsztam rá a szerre... A családom már előtte észre vette rajtam, hogy furcsán viselkedek, utcai forgalomban komoly hangulatingadozásaim jelentkeztek csak eleinte, majd egyre jobban eluralkodott rajtam a vágy. Mióta szerhasználó lettem, megértették a körülöttem levők, mi okozta bennem ezt a lekűzdhetetlennek tűnő szenvedélybetegséget... 

Komolyra fordítva a szót, tényleg jóideje vágytam egy érdekesebb, izgalmasabb autóra, amit jó vezetni, beleülnék csak azért, hogy vezethessem. Nem nehéz ezt elképzelni, egy 1.4-es dízel Corolla mellé kerestem játszós autót. Gyerekkorom óta beütöttem a fejem, a család férfi tagjai is autós vonalon mozogtak világ életükben, így erre azért viszonylag nagy volt az esély. Gondoltam hogy a motorozás kielégíti a "csapatós" közlekedés vágyát, de mivel az asszony nem nagyon kedvelte meg, így muszáj volt alternatívát keresnem...  Ezt amúgy már annyiszor elmondtam neki, hogy lassan kezdi elhinni, hogy miatta van mégegy autónk... 

Szóval nézelődtem, annyit tudtam, hogy egy nem túl nyűgös, jól szerelhető, megfelelő alkatrészellátással rendelkező, hátsó kerekes autót szeretnék, amit jó vezetni. Nyilván a BMW vonal hamar kiesett, nem az én világom... Nézegettem IS200-at, MR2-t, meg persze Miatát. Be-beúszott néhány beteg belpiacos japán, de ezekről lebeszéltem magam hamar, ahogy az IS200-ról is, túl komfortos, nem lett volna meg a merőben eltérő autó érzés a Corollához képest. MR2 kézenfekvő lett volna, Toyotás ismeretség van, kb sejtem mit hol kell keresni hozzá, de a középmotorosság eltántorított. Túl sok tulajtól hallottam az "alárúgtam, elment a segge, de a következő kép már az volt, hogy háttal állok az úton" mesét... 
Végül úgy döntöttem, jó lesz az MX-5, ha beleférek... 

Egy fáradt délután pörgettem a FB-t, felúszott egy hirdetés, kék NB,  Óbudán. Gyanúsan olcsó, sérült is, látszott a képeken, hogy minden eleme csálé/sérült. Ha más nem, üléspróbára tök jó lesz, nem kell messzire menni legalább... 

Ezekkel a felettébb csábító képekkel volt hirdetve: 

Lebeszéltük az eladóval, aznap késő délután megnézem az autót. Vittem azért lámpát, takarót aláfekvéshez, ha már ott vagyok, átnézem, ha másnem rossz tapasztalásnak jó lesz...