Köszi szépen!
üdv, BBandi
ARCHÍVUM - Az új fórumot itt találod: miataklub.hu
off: NBFL-nél a feszültségszabályzás és a túltöltés érdekes téma, van külön topicja
Igazából egyszerű. De ez csak tipp. Nincs konkrétan leirva sehol miért működik igy. Ha hideget érzékel az ECU és ezt az IAT-n keresztül tudja igazán (CLT nem jó mert a motor melegiti), akkor automatikusan több töltést ad. Gondolom azért mert úgy gondolták a gyárban hogy hidegben megy a fűtés és hidegben jobban merül az akksi és a fogyasztók nagyobb áramot vesznek fel.
Az ECU nem tudja mikor kapcsolod be a ventillátort esetleg a hátsó ablak fűtést. Ezért ha hideget észlel ad egy kis kakaót a generátorra.
Ha pedig hibás a jeladó akkor kiáll vészmódra és fixen túltölt. Ezért is villan fel a töltésjelző.
Ezt ki tudnád fejteni, mi a konkrét összefüggés a kettő között? Vagy esetleg link/screenshot is megtenné, ha van kéznél. Rákeresve kevés releváns infót találtam. (Két tippem van, hidegen nagyobb töltést enged, egy bizonyos hőfok felett pedig kevesebbet) Nekem 15.1V (hidegen) 14.9V körüli (bemelegedve) a töltésem az NBFL-ben, gyári, ősrégi Pana AGM akkuval. (jól viseli, kopp kopp) Olvastam, hogy az AGM akksiknak nagyobb töltőfeszültség kell, és jobban is viselik, de félek, ha megdöglik az akku, és cserélni kell, akkor egy sima savas ólom akksit pl. felforralna ekkora töltéssel... De az is lehet, hogy mivel már nem az igazi az akku, így próbál a töltési rendszer kompenzálni, és egy jó állapotú akksival kevesebbet töltene?
Ki fogom majd próbálni/mérni egy másik akkuval. A motor/csomagtérben lévő testpontokat átmozgattam, azokról olvastam, hogy meg tudják bolondítani az ecu töltés vezérlés részét.
Köszi!
(Pali, bocsi, hogy beletrollkodtam a topicodba.)
üdv, BBandi
Hátha segít:
nekem már volt ilyen félrekopásom a Toyotán. Először csak betétet cseréltem, jó hamar félrekopott. Persze a dugattyú meg az úszó nyereg csúszkája tök jól mozgott, mégis. Aztán cseréltem a kis rugókat meg fém pöcköket, jelentősen javult, de végül csak a tárcsa csere oldotta meg, érdekes módon, mert tök szépek voltak.
170e -nél szimplán az sportosabb használat miatt. Típushiba ahogy olvastam. A nagyobb baj ha szétesik letömíti a másodikat is az is kuka, illetve a motor elkezd fulladni és szétnyomja a tömítést a leömlő után. 70e körül néha találni bontottat. Sokat nem ér két katalizátor kb 40-50e anyag a fekete piacon. Mehet a herebere vagy másik leömlő, de mivel lassan fototéma a műszakin így célszerű egy jobb állapotút polcon tartani....
170e -nél szimplán az sportosabb használat miatt. Típushiba ahogy olvastam. A nagyobb baj ha szétesik letömíti a másodikat is az is kuka, illetve a motor elkezd fulladni és szétnyomja a tömítést a leömlő után. 70e körül néha találni bontottat. Sokat nem ér két katalizátor kb 40-50e anyag a fekete piacon???? Mehet a herebere vagy másik leömlő, de mivel lassan fototéma a műszakin így célszerű egy jobb állapotút polcon tartani....
Nyugi, talan csak a leomloben levo katalizator adta meg magat. Nalunk 270ezernel a sok olajzabalastol az hullott szet.
Kell egy Mazda MX-5? Segítek! ;) - www.hasznaltmx5.hu
Ha arra kerülne sor, egy kérdést ez is megérhet:
https://dpfexpert.hu/hu/
P0421 - Warm Up Catalyst Efficiency Below Treshold (Bank 1)
És akkor indulhat a móka...
Tegnap megérkezett a berendelt TRW fékpofa szett az első és a hátsó tengelyre.
A hátsót munka után a teremgarázsban ki is cseréltem. Nem feltétlen a "szezonra felkészített állapot" tükröződött a kiszerelt fékpofákon. De már inkább csak röhögtem rajta egyet. :D
Eléggé félre is vannak kopva, amin már nem röhögtem. A dugattyú mindkét oldalt szépen mozgott, a csúszkák sincsenek meghalva, szóval számomra egy jó nagy kérdőjel, hogy miért kopott ennyire egyenletlenül.
Tegnap már nem fogtam neki az első tengelynek, mert éjfél után végeztem volna. Kíváncsi vagyok, hogy ott milyen állapotok fognak várni. Remélem ennél kicsit jobb, bár ez sem tragikus.
A check engine hibakódját töröltük egy haverom kütyüjének a segítségével. Sanszosan visszadobja, de egy próbát megért :D
Touge Runnerz
P0421 - Warm Up Catalyst Efficiency Below Treshold (Bank 1)
És akkor indulhat a móka...
Touge Runnerz
Sok lehetőségünk nem volt, de én inkább 99% esélyt látok generátor feszültség szabályzóra :D iat bármilyen ellenállás értéken okozna ilyet hogy alapjáraton 14,4V és kis gázra is 18-19V ?
Milyen jó, hogy egy "gondmentes, felkészített autót" kaptál. Remélem már leáll végre a szopóroller nálad, és gurulunk mi is
Felhívhattál volna. Megúszna az NB egy akksi cserét. Mondjuk az azért bátor volt mert ha az akksi felrobban az fájt volna.
Na de a lényeg. Kb 99% esély van arra hogy hibás az IAT jeladó. Ha lehúztátok volna az IAT-t akkor 14.2-re lemegy a töltés és vígan hazarobog hiszti nélkül.