Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Összes többi    »    Toyota MR2 AW11    |   << vissza

Toyota MR2 AW11

2021-08-10 12:13:17

Kokszi

Posztok: 86
Velünk: 946 napja

Sziasztok!

Kocsit visszakaptam. Szerintem erősebb lett alul, de majd a teljesítménymérés megmondja.

Két probléma merült fel, mind kettő orvosolva lesz.

Egyrészt felforrt a vizem. Időben észrevettem, nem lett semmi baj. A túlfolyótartály tele volt szinte, és ahogy hűlt, nem akart visszafolyni a rendszerbe. Szerencsére amolyan plug and play a tartály, lekaptam, visszatöltöttem, légtelenítettem, majd megint felforrt... Tartály megint tele, nem akart visszafolyni. Tudni kell, hogy az MR2-nek, és valószínűleg az összes közép- és farmotoros autónak brutál hosszú a vízköre. Nos szerencsére gyorsan megtaláltam, hogy hol szív levegőt, a túlfolyó tartály tetején, a kupaknál. Beragasztottam a kb. gombostűfejnyi nagyságú lyukat, azóta minden szuper. smile

A másik gond szintén a hűtéshez kapcsolódik. Elől a hűtőnél van egy dupla ventilátor, azzal nincs gond. A hőgomba jelére ki-be kapcsolgat, általában csak városi dugóban. Viszont van egy ventilátor a motortérben is, ami az oldalsó légbeömlőnél szívja be a levegőt. Ezt is egy szenzor szabályozza, ami bizonyos hőfok felett bekapcsol és hűti a motort. Na ez valamiért nem történik meg és jelzi is a kontroll lámpa a műszerfalon. Most ideiglenesen az lesz az orvoslás, amit a neten olvastam, hogy ha a szenzor ki van húzva, akkor állítólag gyújtás alatt folyamatosan pörög a ventilátor.

Kicsit meg is húzattam, volt egy minimális lejtő is. Óra szerint 238-at ment. 5. fokozatban 7ezer felett volt picit a fordulat. Nem tudom mennyit csal felfelé, kb. 10-15-öt szerintem. Ennyi történt mostanában.

2021-07-06 10:30:27

Kokszi

Remélem ősz derekára bekerül. Előtte még lesz egy teljesítménymérés szívóként.

2021-07-06 10:28:16

Kokszi

Másik szögből.

2021-07-06 10:28:32

Kokszi

Valamiért nem tudtam belinkelni a fotókat.

Történet:

Valamiért nem tudtam belinkelni a fotókat.

2021-07-06 10:22:08

Kokszi

Sziasztok! smile

Lassan visszakapom az autót! smile Már nagyon hiányzik! smile Most egy kis 1.4-es Clio-val járok, szóval már ki vagyok éhezve az MR2-re. :D

Vezérlés csere megtörtént, az "új" váltó és a motor a hétvégén visszakerül a helyére. smile Kormánymű felújítva, generátor felújítva, szinterkuplung felújítva. Augusztusban kap egy szett új gumit is, majd jöhet a beltér szépítése (váltószoknya, könyöktámasz, üléshuzatok tisztítása.

És közben még ez is elkészült:

Történet:

Sziasztok! :)

Lassan visszakapom az autót! :) Már nagyon hiányzik! :) Most egy kis 1.4-es Clio-val járok, szóval már ki vagyok éhezve az MR2-re. :D

Vezérlés csere megtörtént, az "új" váltó és a motor a hétvégén visszakerül a helyére. :) Kormánymű felújítva, generátor felújítva, szinterkuplung felújítva. Augusztusban kap egy szett új gumit is, majd jöhet a beltér szépítése (váltószoknya, könyöktámasz, üléshuzatok tisztítása.

Lassan visszakapom az autót! :) Már nagyon hiányzik! :) Most egy kis 1.4-es Clio-val járok, szóval már ki vagyok éhezve az MR2-re. :D

Vezérlés csere megtörtént, az "új" váltó és a motor a hétvégén visszakerül a helyére. :) Kormánymű felújítva, generátor felújítva, szinterkuplung felújítva. Augusztusban kap egy szett új gumit is, majd jöhet a beltér szépítése (váltószoknya, könyöktámasz, üléshuzatok tisztítása.

2021-06-02 13:42:55

Kokszi

Sziasztok!

Nos, ahogy a képen is látható, kikerült a motor. Megérett a vezérlés cserére, valamint így könnyebb lesz leömlőt fabrikálni rá. Ebből pedig az is nyilvánvalóvá vált, hogy a kompresszor projekt helyett a turbó vonalon megyünk tovább.

A szinterkuplung felújítva, az "új" sperres váltó már csak arra vár, hogy a motor visszakerüljön. Még a kormánymű is át lesz nézve.

2021-05-11 11:37:38

Kokszi

Még mélyebbre ástam, és mégsem hiányzik a lambdaszonda, mivel gyárilag nincs...

A JDM modellek MAP szenzorral és keskenysávú O2-vel rendelkeztek.

Az USDM modellek, mivel az amerikaiaknál akkor szigorúbbak voltak az emissziós törvények, AFM szenzorral és szintén O2-vel rendelkeztek.

Európában több verzió is volt. Svájcban pl. AFM + O2 szenzorokkal szerelt modellek kerültek árusításra.

Angliába ha jól értem AFM, Európa egyéb részeire pedig MAP szenzoros autók kerültek, de mind a kettő típusnál lambdaszonda helyett egy potméteres (angolul variable resistor trim pot) megoldás került a kocsiba, de ennek még nem igazán értem a működését és a lehetőségeit.

2021-05-11 8:57:45

Kokszi

Üdv mindenkinek!

A kocsit a héten leadom kuplung felújításra/cserére, majd elválik melyik lesz belőle.

A tartalék váltó felújítva, került bele egy sperr (25%-os). Ez a váltó megy a kocsiba a gyári helyére. Egyszerűen semmi jelölés nem volt rajta egy sejtelmes sorszámot leszámítva (41006405), de ezzel a számmal semmit sem találtam a neten. Szóval nem tudni hogy C50 vagy C52 (esetleg valami más), így az áttétel is úgy fog kiderülni, hogy a mostani váltónak írom, hogy X fordulatnál mennyit mutat a sebességmérő. A mostanival a 2. fokozatot óra szerint 105-ig lehet kihuzatni (~7600-nál tilt), a 3.-at ~150-ig.

5.-ben 5000-nél 160, 6000-nél 195. Tovább nem néztem, de ez a ~35km/óra változás van 1000 fordulatonként. Az óra nem tudom mennyit csal, majd egyszer lemérem gps-el is, de most nem mérvadó, csupán kíváncsiak vagyunk, hogy a másik váltóval hogy alakulnak az adatok.

A turbó/kompresszor projekt határozatlan ideig felfüggesztve, egyszerűen túl szegényes lesz a keverék, szóval nagyobb injektor + írható ECU kellene, de arra most nincs felesleges pénzem. Azt számolgattam, hogy egy MS 300 körül lenne, egy VEMS 500. Persze vezetékeléssel, programozással együtt. Úgyhogy egyelőre marad a szívó tuning, bár jelenleg csak a benzinnyomás emeléssel lehet egy kis többletet elérni, mert így is kissé szegény a keverék, viszont azt sem akarom, hogy az injektorok pisiljenek, szóval ez még kérdéses. Kb. 160le-ig el lehet jutni még így trükközgetve, az keréken kb. 130, de azt hiszem a további teljesítménynövelést már nem lehet megúszni nagyobb injektorok és írható ECU nélkül így szívóként sem.

Ami még furcsa, hogy nagyon úgy néz ki, eddig O2 szenzor nélkül ment a kocsi. Fórumokon sokan használják így. Elég fura ECU-ja van ezeknek az első generációs 4AGE-knek. Fojtószelep állás függő, hogy mit csinál. Amíg nincs teljesen nyitva a fojtószelep a MAP és főleg a lambdaszonda jelét figyelembe véve adagolja az üzemanyagot. Teljesen nyitott állapotban viszont az előre beprogramozott keveréktérkép szerint. Írják is a fórumokon, hogy tuningolt autónál ilyenkor el is szegényedik a keverék. Lehet, hogy nálam azért szegényedik el már most, mert az O2 szenzor hiánya miatt csak a térkép szerint adagol. Fene tudja. Mindenesetre azt is írják, hogy bekötött lambdaszonda esetén 160le-ig inkább enyhén gazdag a keverék, de sajnos sokan nem írják le, hogy bigportos vagy smallportos motorjuk van és azért ebből is adódhatnak különbségek, hiszen a smallportosok nagyobb injektort kaptak gyárilag. Ráadásul a smallportosok már eleve szélessávú lambaszondát használnak, sőt a későbbi bigportosok is, a korai bigportosok viszont nem.

Kb. ennyi jelenleg a helyzet.

2021-04-14 13:06:53

Kokszi

Válasz erre: @Lasi #143717 

Köszönöm szépen! smile

Élni fogok vele!

2021-04-14 12:55:50

Lasi

Posztok: 148
Velünk: 3124 napja

Ha 4age vel kapcsolatban segítség kell nyugodtan írj !

Emailbe is elérsz!

lasi8531kukacgmail.com

aláírás Lexus IS250, Corolla AE86gt
2021-04-14 12:47:04

Kokszi

Válasz erre: @Lasi #143710 

Szia!

Köszönöm!

Igen, nálam az volt a gond, hogy ki-be kapcsolgatott a szívató. A beindítással nem volt gond soha, hanem inkább azzal, hogy néha visszakapcsolt magától, jobban mondva egyre ritkábban kapcsolt ki. Emiatt megnőtt a fogyasztás elég drasztikusan.

Ezt a hűtőfolyadékos dolgot nem tudtam, de akkor meg lesz nézve. Igazából nem zavar így ahogy most van, manuálisan, szóval ez eléggé hátul van a listán.

Igazad van, ezt benéztem, az AE86 (E80) széria más váltót használt. Csak annyit tudtam, hogy Corolla váltó, ezért hittem, hogy a kortárs Corolláé, de most utánanéztem.

Mivel az én autóm 1985-ös, akkor még a C50 jelölésűt használták, majd 1986 év közben váltották le a C52-es jelölésűre. Kicsit más az áttételezés, illetve a C50-nél néha fellépett egy hiba az 5. sebességfokozatban, amit orvosoltak a C52-vel. 1986 második felétől már ezt kapták az MR2-tők, és ezt kapták meg az E90-120 közötti és az AE101-es Corollák is.

Ha nem is teljes váltócsere lesz, de az áttéteken lehet változtatunk, majd kiderül. Előbb meg kell nézni mind a két váltót.

A kuplung terén első körben a felújítást szeretném. Ha viszont cserélni kell, akkor lehet hogy a szinterkuplung helyett simát kap, úgyhogy köszi a tippet, megnézzük majd az E12 kuplungját, ha cserére kerülne sor.

Történet:

Válasz erre: @Lasi #143710 

Szia!

Köszönöm!

Igen, nálam az volt a gond, hogy ki-be kapcsolgatott a szívató. A beindítással nem volt gond soha, hanem inkább azzal, hogy néha visszakapcsolt magától, jobban mondva egyre ritkábban kapcsolt ki. Emiatt megnőtt a fogyasztás elég drasztikusan.

Ezt a hűtőfolyadékos dolgot nem tudtam, de akkor meg lesz nézve. Igazából nem zavar így ahogy most van, manuálisan, szóval ez eléggé hátul van a listán.

Igazad van, ezt benéztem, az AE86 (E80) széria más váltót használt. Csak annyit tudtam, hogy Corolla váltó, ezért hittem, hogy a kortárs Corolláé, de most utánanéztem.

Mivel az én autóm 1985-ös, akkor még a C50 jelölésűt használták, majd 1986 év közben váltották le a C52-es jelölésűre. Kicsit más az áttételezés, illetve a C50-nél néha fellépett egy hiba az 5. sebességfokozatban, amit orvosoltak a C52-vel. 1986 második felétől már ezt kapták az MR2-tők, és ezt kapták meg az E90-120 közötti és az AE101-es Corollák is.

Ha nem is teljes váltócsere lesz, de az áttéteken lehet változtatunk, majd kiderül. Előbb meg kell nézni mind a két váltót.

A kuplung terén első körben a felújítást szeretném. Ha viszont cserélni kell, akkor lehet hogy a szinterkuplung helyett simát kap. De köszi a tippet, megnézzük majd az E12 kuplungját, ha cserére kerülne sor.

2021-04-14 9:22:24

Lasi

Posztok: 148
Velünk: 3124 napja

Hali!

4age miatt írok pár tippet, hátha segit valamit!

Ugye van benne egy hidegíndító injektor , mondjuk úgy automata szívató.... ha nem kap a hőgomba felöl jelet, nem fog dusítani és nehezen indul be, ha meg fals és felesleges jelet kap túl fog dúsítani.

Viszont a folytószelepház alatt van egy csonk, ahol keresztül folyik a hűtőfolyadék, ha ez el van dugulva, akkor is fals jel lesz és túl fog dúsítani, nekem anno ez a hiba állt fent.... ez miatt sok benyát kapott amit nem tudott feldolgozni .

AE86 váltó nem értem , hogy lehet jó Mr2 re, egyik hossz másik keresztmotor! 

Viszont a kuplungszerkezet ugyan az, sőt sok újabb modellel is megegyezik!

Nekem Corolla E12 széria 1.4 D4d, azaz dizel kuplungszerkezet van fent, ami egy az egyben jó és mivel dizel autóról való sokkal nagyobb terhelést bír !

Üdv: Lasi

aláírás Lexus IS250, Corolla AE86gt
2021-04-14 8:59:34

Kokszi

Válasz erre: @GPali #143708 

Köszönöm a tippet! Ha meglehet menteni, akkor fel lesz újítva.

2021-04-14 8:40:23
GPali

GPali

Posztok: 649
Velünk: 2176 napja

Válasz erre: @Kokszi #143695 

Kuplung: Ha van lehetőséged, akkor vedd ki a mostanit és vidd el felújíttatni a Jármű Mechanika Kft-hez

A sajátomat év elején vittem el hozzájuk. 40 rugóért felújították-kevlároztatták. Tökéletes. Nyilván az ár változhat, hiszen másfajta kuplungszerkezeted van.

Szerintem olcsóbb is- és legalább olyan jó mint egy új. Több feltöltött mx-ben is ez a kevlározott kuplung van és bírják.

aláírás

Touge Runnerz

2021-04-13 10:47:54

Kokszi

Sziasztok!

Rég írtam már, de a Covid/munka/családi gondok kombó miatt nem volt sok idő a kocsira.

Remélem minden Miatás jól van!

MR2 ügyben ami történt, ki lett iktatva a gyári automata szívató. Régóta bajlódtam vele, több gondja is volt. Most kézi szívatóm van. Most nincs magas alapjárat és a fogyasztás is lement 8-9l közé. Valószínűleg nem kapcsolt le, vagy néha visszakapcsolt az automata, ez lehetett gond. Mindenesetre már 10-11l között evett a változtatás előtt.

A következő hónapokban lesz egy kis fennforgás.

- a kuplung kezdi magát, úgyhogy újat kap.

- a teljes kipufogó le lesz szedve, le lesz savazva, nagy hőállású festékkel lesz újrafújva. Azért kell, mert felületi rozsda jelent meg rajta.

- a váltó kicsit szórja az olajat, úgyhogy a tömítések ki lesznek cserélve. Van egy plusz váltóm, ami igazából a AE86 Corolla váltója, de kompatibilisek egymással, szóval lehet lesz egy kis csere-bere, ha nem is az egész váltó, de az áttételek terén talán.

- és jöhet a feltöltés. Már nem merem elkiabálni, de valami csak lesz benne. Vagy az AMR500-as kompresszor, amiről korábban írtam, vagy gyártunk mi magunk egy leömlőt és akkor a turbó kerül be. Nem tudom melyiknek örülnék jobban, de a lényeg, hogy valami végre bekerüljön.