Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Összes többi    »    Toyota MR2 AW11    |   << vissza

Toyota MR2 AW11

2020-10-27 12:58:49

Kokszi

Posztok: 86
Velünk: 946 napja

2020-10-27 12:56:49

Kokszi

Sziasztok!

Volt egy kis karosszériafelújítás. Sajnos a kerékíveknél volt pár rozsdakezdeményeződés és apróbb lyuk is már, illetve a tetőnél is volt egy kis rozsda. Ráadásul ehhez nagy imádkozások közepette ki kellett venni a szélvédőt is, mivel egyszerűen nem lehetett máshogy hozzáférni. Szerencsére egyben kijött és visszament, úgyhogy nem kellett újat rendelni (97ezer lett volna).

Most kicsit ismét jobban néz ki a verda. 35 évesen azért ez egész jó. smile

Történet:

Sziasztok!

Volt egy kis karosszériafelújítás. Sajnos a kerékíveknél volt pár rozsdakezdeményeződés és apróbb lyuk is már, illetve a tetőnél is volt egy kis rozsda. Ráadásul ehhez nagy imádkozások közepette ki kellett venni a szélvédőt is, mivel egyszerűen nem lehetett máshogy hozzáférni. Szerencsére egyben kijött és visszament, úgyhogy nem kellett újat rendelni (97ezer lett volna).

Most kicsit ismét jobban néz ki a verda. 35 évesen azért ez egész jó. :)

2020-10-03 13:35:41

Kokszi

Itt van az SRI vs CAI link. Persze autónként más és más eredmény jöhet ki.

https://www.carthrot___s-short-ram-intakes/

2020-10-02 11:50:34

Kokszi

Válasz erre: @jani #142560 

Hmm... jól hangzik!

A kiegészítő gyújtásvezérlőt nevezik powercardnak? Vagy hogy keressek rá magyarul? Bár nálam a gyári ECU elvileg kezeli 8psi nyomásig. Nekem pedig 6psi körül lenne egyébként is. + ugye nem folyamatos hajtás, hanem mágneskuplunggal ha kell, kikapcsolom és akkor hűlhet a kompresszorház.

Nálam a hideg levegő beszívás bajos, mert középen van a motor. Amúgy néztem sok tesztet a gyári, a hideg levegő (CAI) és a short ram (SRI) verziók között, és igazság szerint nem sok a különbség, bár tény, hogy a CAI-val jön a legtöbb +lóerő. Viszont ott a veszély arra is, hogy több koszt és ami még rosszabb, hogy vizet szív be a motor. Nálam most SRI van. Helyette valami olyasmire gondolok inkább, hogy megmarad az SRI, de bandázsolom a leömlőt és a kipufogót, vagy esetleg a légszűrőt egy zártabb dobozba teszem, ahová viszont alulról a menetszelet vezetem be. Ez mondjuk csak szívó üzemmódban, a kompival át van vezetve a leömlőtől legtávolabbi részbe és onnan szív egy másik légszűrőn keresztül.

Nekem gyárilag van olajhűtő, bár csak bypass rendszerű, nem rendes bordázott.

Na mindegy, majd az élet hozza, hogy mi és hogyan fog működni. A cél igazság szerint az, hogy a kompresszorral elérjem azt, hogy alul több legyen az erő.

2020-09-25 22:56:31
jani

jani

Posztok: 102
Velünk: 5547 napja

Válasz erre: @Kokszi #142544 
17 éve (kb. 60 ezer km) ) használom IC nélkül 7-8 PSI nyomáson – külső hőmérséklet függő.

A kiegészítő gyújtásvezérlés egyszerű, a töltőnyomás növekedéskor visszavesz néhány fokot és egy másik kiegészítő elektronika ad neki ilyenkor plussz benzint a gyári injektorokon keresztül.

Egyetlen állítható tényező van a rendszerben, az előgyújtás.

Ezt úgy állítottam be, hogy bírja a meleget és a versenypályát.

Három dologgal segítettem a hűtésen:

1.       1. hideg levegő beszívás cold air boksszal,

2.       2. olajhűtő

3.       3. leömlő bandázsolás.

Elgondolkodtam ugyan az IC-n, de soha nem csináltam meg.

Nem akartam bonyolítani és megelégedtem 170 lóval egybekötve a gyárias működéssel és fogyasztással.

2020-09-25 11:59:59

Kokszi

Válasz erre: @Gyéé #142555 

Igen, jó lenne hűteni mindenképpen. Nincs kopogásszenzor. Rövid ideig volt használva IC nélkül a kompi (10-20percek), de huzamosabb ideig nem. És mivel nincs IAT szenzor sem, így nem tudom mekkora volt a hőmérséklete a levegőnek.

Két megoldás lehet nálam. Vagy vizes IC, ami azért bonyolultabb rendszer, vagy egy sima IC ventilátorral.

2020-09-25 10:51:44
Gyéé

Gyéé

Posztok: 9148
Velünk: 5961 napja

Válasz erre: @Kokszi #
Van egy másik problema is, 150 fokos levegővel máskor fog elkezdeni kopogni mint 40 fokos intake temp esetén. És ez 5-6psi-n is probema lehet bár nem tudom mennyire van erre hajlama a te motorodnak illetve hogy van-e koppszenzorod.

de lehet, hogy ilyesmiről már beszéltünk

nálunk az a probléma, hogy nagyonb töltőnyomáson IC nélkül elveszted a többlet teljesitményt a visszahúzott előgyujtás miatt.

aláírás DrasticPlastic Driver
2020-09-25 9:33:02

Kokszi

Válasz erre: @Gyéé #142550 

Tudom, hogy sokat számít, de a sok fórumozó és cikk is azt írja, hogy alacsonyabb nyomású rendszereknél kevésbé. Itt általában az 5-6psi-t tartják a határnak, efölött már mindenképpen javasolt. Egy eleve 5-6psi-s rendszert a sima IC lefolytana még 1,5-2psi-vel... És persze az sem mindegy, hogy pályázni akar vele az ember vagy valóban csak utcán használja.

Nálam a sima levegős IC azért aggályos, mert középen van a motor, így az IC-t a menetszél nem igazán tudja hűteni. A vizes IC jóval kevesebbet vesz el a nyomásból, és vannak a barrel típusúak. De egyelőre IC nélküli lesz a setup. Mivel mágneskuplungos rendszer lesz, így bármikor leállíthatom és akkor tud hűlni a kompresszorház.

2020-09-25 7:48:37
Gyéé

Gyéé

Posztok: 9148
Velünk: 5961 napja

Válasz erre: @Matt #142547 

Egyszer régen Matt-el (azt fogja mondani hogy ilyen nem is volt, nemő volt, nem emlékszik stb) 60-100-at méregettünk kánikulában az IC nélküli kompis kocsijainkon. Éreztük is és a számok is mutatták hogy a kocsik valahogy alig mentek jobban mint egy széria. Estére mikor megjött a hűvös meglódultak, a különbség nagyon nagy volt. Na ennyit tesz az IC.

aláírás DrasticPlastic Driver

Történet:

Válasz erre: @Matt #142547 

Egyszer régen Matt-el (azt fogja mondani hogy ilyen nem is volt, nemő volt, nem emlékszik stb) 60-100-at méregettünk kánikulában az IC nélküli kompis kocsijainkon. Éreztük is és a számok is mutatták hogy a kocsik valahogy alig mentek jobban mint egy széria. Estére mikor meghött a hűvös meglódultak, a különbség nagyon nagy volt. Na ennyit tesz az IC.

2020-09-24 21:00:46
dr5ker

dr5ker

Posztok: 40
Velünk: 1406 napja

A Wasabi project itt a build thread-ek kozott egy IC nelkuli kompis geprol szol, esetleg fusd at, hatha. smile

2020-09-24 20:58:46
Matt

Matt

Posztok: 2767
Velünk: 5586 napja

Nekem ment pár évet IC nélkül illetve van több klubtag aki hosszú ideje így használja. Nálam a kicsi beépített IC miatt minimális talán 1 psi volt a nyomás csökkenés, de a sokkal hidegebb levegő miatt gyújtásban több fokot feljebb lehetett menni és ott kerültek elő pónik.

IAT-t nem logolok szóval nem tudom de a többiek akik igen ott nagyon radikális a beszívott levegő csökkenés. Igazából amiatt gáz hogy ha nincs IC, mert csak nagyon-nagyon safety programmal lehet biztonságosan hosszútávon menni.

Miatán vizes IC  nem nagyon szokott számításba jönni, de talán arra is volt példa. Inkább a vízbefecsit rakták be páran, ami nálad akár érdekes is lehet.

2020-09-24 12:24:26

Kokszi

Van valaki köztetek, aki intercooler nélküli setupot működtet? Vagy korábban intercooler nélküli volt és utána került be az IC? Mi a tapasztalat? Mekkora boost csökkenés volt az IC miatt? Mennyit csökkent a levegőhőmérséklet? Illetve mennyivel lett több a hp?

Sok oldalon azt írják, hogy 5-6psi alatt nem éri meg az IC...

Illetve vizes IC-t használ valaki? Nekem a középmotor miatt a sima IC nem biztos hogy sokat segítene...

Történet:

Van valaki köztetek, aki intercooler nélküli setupot működtet? Vagy korábban intercooler nélküli volt és utána került be az IC? Mi a tapasztalat? Mekkora boost csökkenés volt az IC miatt? Mennyit csökkent a levegőhőmérséklet? Illetve mennyivel lett több a hp?

Sok oldalon azt írják, hogy 5-6psi alatt nem éri meg az IC...

2020-09-13 22:45:50
gzugzu

gzugzu

Posztok: 971
Velünk: 4012 napja

Válasz erre: @Kokszi #142504 

Nekem bevált. Biztos létezik komolyabb termék is, de hobbi célra szerintem jó.
Szép csillogó lesz tőle a fényezés és néhány hónapig szépen lepergeti a vizet. Elvileg védi is így a fényezést, feltölti az apró karcokat/hajszálrepedéseket.

2020-09-13 12:38:07

Kokszi

Válasz erre: @gzugzu #142502 

És mi a tapasztalatod?

Sajnos garázsba nem tudok leállni a kocsival, mert annyira lapos, hogy fennakad. Pallókkal letudnék, de mivel szinte napi használatban van a kocsi, ez így bonyolult lenne.

Másik kérdés: valaki használ hőálló bandázst és ha igen, mi a tapasztalata? Kissé meleg a motortér, és csökkenteni szeretném.

2020-09-13 12:05:28
gzugzu

gzugzu

Posztok: 971
Velünk: 4012 napja

Válasz erre: @Kokszi #142500 

Igen néha a Sonax termékeit. Nekem szimpatikus. wink