Gyéé
Velünk: 5971 napja
Ugyanez mx5 NA-ban mibe kerülne?
Ugyanez mx5 NA-ban mibe kerülne?
Nekem is jól esik ezeket a postokat olvasni, régen ilyesmi írások születtek itt, ma már majdnem teljesen eltünt ez a lelkesedés, alig van post.
Végül a fiat x1/9 -ről nem esett szó pedig az én szememben az egyértelműen rokon állatfaj.
https://www.flickr.c___s/72157609132617991/
úgy látom van aki nagyon szereti építgetni azokat is:
Nekem is jól esik ezeket a postokat olvasni, régen ilyesmi írások születtek itt, ma már majdnem teljesen eltünt ez a lelkesedés, alig van post.
Végül a fiat x1/9 -ről nem esett szó pedig az én szememben az egyértelműen rokon állatfaj.
https://www.flickr.com/photos/triggerscarstuff/albums/72157609132617991/
Szia
Élvezettel olvasom amiket írsz kicsit szinesíti a miata forumot Nekem az a 240le 4age mindig is nagyon húzta a fantáziám mert láttam ,hogy hacsikkal volt egy sorozat ahol azokkal mentek na az über
Viszont itt kicsit javítanék mint Nissan tulaj is 180/200SX fronton. Ebben az időben ugye az S13 volt 89-től volt 1.8 turbó 2.0 turbó és 2.4 szívó fura mód a név az kicsit elcsúszott 180SX volt a 2.0 turbó (japán piac SR20DET) ennek oka ,hogy a korai 180sx az 1.8 as volt mint az európai 200SX (CA18DET) később került bele a 2.0T viszont akkor már gondolom nem akartak variálni a névvel. A 240SX az amcsi hülyeség mert ugye oda kell a nagy motor így bele raktak egy szívó 2.4est de az igazából nem egy sportos motor mert eredetileg egy nissan terepjáróban volt de usa ba jó az :D
Viszont én nem tartom igazi konkurenciának max a 2. gen turbós mr2 vel tudnám oda rakni. Sajnos árban nagyon nagyon elszált illetve súlyban és mindenben is máshol van.
Viszont amit kevesen tudnak az s13 gyárilag nem egy jó autó én ezt ki merem mondani. Nem túl erős 169le 1200kg körül van a súlya. Futóműve magas billegős féke kb nincs kezdetben 250 es fék volt rajta később kapott 270est de azt hiszem az már nem hűtőtt tárcsa volt. Ami miatt "legenda" lett az ebben is a tuning potenciál sajnos ez az áruk és állapotukat is tükrözi Vagy veszel drágán jó vagy veszel kicsit drágán szart amire ráköltöd mégegyszer azt a pénzt és lesz belőle valami :/ Nagyon jó autót lehet belőle csinálni de sajnos árban nagyon máshol vannak ezek már
Bocsi az offért csak ha már konkurencia ezt bedobtam ide
Illetve kérdés egy ilyen erősebb szívó tuningon nem gondolkodtál? Vagy az nem jött szóba?
94 NA 1.8 130Le
Touge Runnerz
:D :D
Lehet, hogy itt kicsit a szubjektív Supra imádatom is közbeszólt. De persze igazad van. Az MK4 Supra inkább csak a motorjában rejlő potenciál miatt "supercar", hiszen valóban egy böszme nehéz sárkány, viszont egy sima chiptuninggal 500+ló. És azért 1992-ben látta meg a napvilágot. Az NSX talán az első igazi supercar, bár ezt is lehet csak a nem létező japán vérem mondatja velem, hiszen az is csupán 280le körül volt és valahol 1350kg környékén.
A Porschet írtam, de az árban már más kategória. Szerintem átlagembernek nem megfizethető.
A Z3 valóban lemaradt, valahogy eszembe sem jutott.
:D :D
Lehet, hogy itt kicsit a szubjektív Supra imádatom is közbeszólt. De persze igazad van. Az MK4 Supra inkább csak a motorjában rejlő potenciál miatt "supercar", hiszen valóban egy böszme nehéz sárkány, viszont egy sima chiptuninggal 500+ló. És azért 1992-ben látta meg a napvilágot. Az NSX talán az első igazi supercar, bár ezt is lehet csak a nem létező japán vérem mondatja velem, hiszen az is csupán 280le körül volt és valahol 1350kg környékén.
Jó a leírás, tetszenek az összeasonlítások, de hagy kötekedjek má' egy kicsit :D
"....a híres 2JZ motoros MK4 Supra pedig már inkább a korai supercarok közé sorolható."
Szóva szerintem a gyári a80-as suprának nem sok köze van a supercar kategóriához. Egy jó kis (vagy inkább sárnehéz dög) GT autó amibe egy naaaaagy tuningpotenciállal rendelkező csodálatos motort raktak. De gyárilag a 2jz gte talán max 330 le. Persze még így sem lesznek egy kategóriában az mr2-vel.
További konkurencia lehet még európából a 924-es porsce vagy az slk merci és a bmw z3, de azok már egy újabb kor szülöttjei.
(A Fiat Barchetta-t le sem merem írni... Az nagyon nem konkurencia.)
Touge Runnerz
Igen, ebben van valami, amit mondasz!
A 6gen civic azért 1165kg. Mindenesetre én az unokatesóm szavára tudok alapozni, aki vezette mind a kettőt, és azt mondta, hogy neki az a furcsa, hogy az MR2 már alulról húz. Persze van 200kg a két kocsi között, úgyhogy valószínű igazad van.
Na szóval ott tartottam, hogy megvettem és hazajöttem vele. Ha a házban voltam, mint egy kisfiú, kb. 10 percenként néztem ki az ablakon és gyönyörködtem benne. :D
A kocsihoz még járt egy + váltó és néhány egyéb alkatrész is. Az előző tulajjal beszélgetve még szóba került a sperr, de ő azt mondta, hogy ment sperres MR2-vel, és szerinte felesleges, legalábbis a szlalomversenyzéshez nem kellett neki, sőt, őt kifejezetten zavarta.
Az egyetlen hiba ekkor, ami felmerült, hogy néha foltot találtam a kocsi alatt. Megszagoltam, benzin volt. Kiderült végül, hogy lyukas volt a tank valahol a magassága közepénél, így ha már félig volt csak benya benne, akkor nem csöpögött (a tank egyébként a két utas között helyezkedik el ott, ahol egy orrmotoros hátsókerekes autóknak a kardánalagútja). A tank persze gyorsan meg lett csináltatva.
Az autó persze már ekkor sem volt gyári.
- a hirdetésben úgy szerepelt, hogy állítható KONI gátlók és Merwede 3centis ületőrugók. Ez csak részben volt igaz. A gyári lengéscsillapítók voltak átépítve úgy, hogy kézzel állíthatóak legyenek. Elég durván be lehet őket keményíteni egyébként, utcán használhatatlanra. Az ültetőrugók... hát szerintem nem 3cm, egy kicsivel több, mivel amikor én mértem, akkor a kocsi teteje 117-118cm magasan volt, és ha a gyári 123cm-t nézzük, akkor az nem 3 centi. Persze lehet én mértem el. :D
- Már sokan mondták, hogy kéne rá nagyobb, szebb felni, de én ragaszkodom a gyári triangle-hoz, mert illik hozzá, retro és egyedi. 14 colos egyébként, 185/60 a gyári gumiméret, de legközelebb már nyárra egy 195/55-öst fog kapni. Jobban fog mutatni, kanyarban még jobb lesz, és közel még 1 centivel csökken a kocsi magassága.
- könnyített lendkerék, szinterkuplung. Az utóbbit fel kellett újítani, kissé féloldalasan volt elkopva.
- K&N direktszűrő, de megvan a gyári is.
- Proex hátsó dob. Ez az egy eleme az autónak, amiből nem volt meg az eredeti, gondolom az már szétrohadt vagy ki lett dobva.
- gyári szerszámostáska a szerszámokkal, emelő, ék, háromszög. Német nyelvű füzet.
Ennyi jut erről most az eszembe.
A tank megjavításával egyetemben át lett nézve az alváz, a futómű és a fékrendszer. Az alváz és a futómű rendben volt, a féktárcsák, nyergek cserélve lettek újakra. Ennyi történt 2015-ben.
2016 tavaszán jött egy motorfelújítás. Igazság szerint nem lett volna rá szükség, mivel semmi probléma nem merült fel, ezt én akartam. A motor szét lett kapva, szépen meg lett csinálva, hengerfej síkolás, portolás, minden szépen megtisztítva. Kapott kovácsolt dugattyúkat, hajtókarokat, erősebb csavarokat, jobb szelepeket, le is lett festve a motor, úgy nézett ki, mintha most jött volna a gyárból. Közben kiderült, hogy a T-VIS rendszer egyik vákuum csöve repedt volt, az is cserélve lett.
A vezérműtengelyek el lettek fokolva a szerelőm szavajárásával élve "egy hangyaf*sznyit", a szelepnyitási időt hosszabbítva ezzel, de erről nem tudok többet. Gyári állapotban 240°-os. Ez csak a bigportosoknál volt így, a smallportosoknál a gyári az 232°-os.
Visszakaptam, és érzésre jobban ment egy picivel.
2016 nyár végén új fényezést kapott, amiről már korábban írtam.
Utána pár hónapig használtam, majd ha jól emlékszem 2017 tavaszán hirtelen ötlettől vezérelve el is vittem teljesítménymérésre.
Bármennyire is próbáltam realista maradni, eleinte nagy számok lebegtek a fejemben, hogy akár 140-150le között is lehet majd, de aztán gyorsan lehűtöttek az eredmények.
126le/133nm, ami teljesítményben 2-vel több, nyomatékban viszont 16-al kevesebb a gyári értéknél. Kis csalódás volt, de legalább a gyári értékhez közeli volt. A szakinak amúgy tetszett, főleg a TVIS nyitásra mondta, hogy olyan VTI-s. Legalább valaki örült... :D Na jó, én sem voltam azért túl szomorú.
Aztán persze kiderült, hogy mi a baj. A leömlő repedt volt, a kipufogó pedig kezdett ementálivá válni. Ez toldozással-foltozással úgy ahogy javítva lett, de tudtam, hogy a következő nagy költség a kipufogó rendszer cseréje lesz. Persze azért még közbeszólt pár dolog.
2017-18 viszonylag eseménymentesen telt el, sajnos voltak más dolgok amik elvonták az erőm, energiám és a pénzem a kocsitól.
2019-ben aztán az első futómű és a kormányrendszer felújítására került sor. A lengéscsillapítókkal nem volt gond, de minden mást szinte cserélni kellett. Voltak még olyan dolgok, amik eredetiek voltak.
Ekkor már a kipuffrendszer nagyon halódott, egyszer elhagytam a kipuffogó véget, egyszerűen levált, és máshol is egyre nagyobb repedések, lyukak tátongtak, úgyhogy 2020 januárjában kapott egy teljes rendszert. Sajnos rozsdamentesre nem volt pénzem. A gyári rendszerről össze-vissza írnak a netes oldalakon, van aki 2colos, van aki 2 1/4, van aki 2,5 colos méretről beszél. Mindenesetre én a 60-as rendszer mellett döntöttem, ez kb. azért a gyárival megegyező. A dob mérete viszont meg lett növelve, a gyári (hát most saccolok) ~75cm-es dob helyett egy közel 1 méterest kapott, hogy ne legyen túl hangos (így is az). Ugye ez gyárilag katalizátor nélküli (fekete plakettes), úgyhogy ez továbbra sincs benne. Motor-> gyári 4-2-1 leömlő -> 60-as cső -> dob. Kipufogóvégnek én csak simán a csőt kértem, mert nem akartam semmi flancos krumpliágyú méretű csilli-villi krómot egy 35 éves kocsira. Közben rendeltem egy gyári (használt) leömlőt Angliából, az is bele lett téve, illetve a repedt is meg lett csinálva, hogy ha kell akkor lehessen cserélni. A kompresszió is meg lett mérve, 12 volt minden hengerben.
Ekkor már ment egyébként a kompresszor projekt is, ugye mint korábban írtam egy AMR500-asra esett a választás a mérete miatt, és az AFR, valamint a Boost műszerek bekerültek a kocsiba. Ehhez kellett egy lambdaszonda is, amit még a kipufogó szerelőknél kértem, hogy legyen 2 hely is.. Gyárilag ezeket még lambda nélkül szerelték, ugye az én ECU-m a MAP-szenzorral kommunikált csak, hogy mennyi levegőt kap a motor. Állítólag a MAP-szenzor percenként több százszor mér és küldi az adatokat az ECU-nak.
Most lett lambda, és ez alapján az AFR mérő mutatta a keverékarányt. Ami furcsa volt, hogy szívóként és kompresszorral is ugyanazt jelezte. Lean-ben volt, és csak teljesen nyitott fojtószelepnél, magas fordulaton állt be optimalba, akkor is a leanhez közelebb. Ez egyébként a kompresszorral is így volt. Ez egy sima AFR, digitálisan nem írja ki a számot, csupán Lean/Optimal/Rich-be mutat a mutatója. Ekkor elment egy diagnosztikára az autó, hogy most akkor a lambda-szonda nem jó, az óra vagy mi a fene van. A diagnosztikán (szívóként - a kompresszor épp ki volt szerelve) az jött ki, hogy teljesen jó a benzin/levegő arány, az autó teljesítménye pedig 152le, viszont 20% szívási veszteség is van, ami a szaki szerint a motortérből beszívott túl forró levegő miatt van. Ja és persze a légszűrő sem volt épp a legtisztább, de ugye most csak az AFR érdekelt. Ez az eredmény viszont már nagyon tetszett, erre vártam azóta, mióta a motor fel lett húzva. A túl forró levegőt pedig menet közben azért kinyomja a kocsi alól érkező hűvösebb, szóval én azt mondom, hogy most kb. 160le/170nm körül lehet szívóként.
Na szóval ott tartottam, hogy megvettem és hazajöttem vele. Ha a házban voltam, mint egy kisfiú, kb. 10 percenként néztem ki az ablakon és gyönyörködtem benne. :D
A kocsihoz még járt egy + váltó és néhány egyéb alkatrész is. Az előző tulajjal beszélgetve még szóba került a sperr, de ő azt mondta, hogy ment sperres MR2-vel, és szerinte felesleges, legalábbis a szlalomversenyzéshez nem kellett neki, sőt, őt kifejezetten zavarta.
Az egyetlen hiba ekkor, ami felmerült, hogy néha foltot találtam a kocsi alatt. Megszagoltam, benzin volt. Kiderült végül, hogy lyukas volt a tank (ez egyébként a két utas között helyezkedik el ott, ahol egy orrmotoros hátsókerekes autóknak a kardánalagútja). A tank persze gyorsan meg lett csináltatva.
- a hirdetésben úgy szerepelt, hogy állítható KONI gátlók és Merwede 3centis ületőrugók. Ez csak részben volt igaz. A gyári lengéscsillapítók voltak átépítve úgy, hogy kézzel állíthatóak legyenek. Elég durván be lehet őket keményíteni egyébként, utcán használhatatlan. Az ültetőrugók... hát szerintem nem 3cm, egy kicsivel több, mivel amikor én mértem, akkor a kocsi teteje 117-118cm magasan volt, és ha a gyári 123cm-t nézzük, akkor az nem 3 centi. Persze lehet én mértem el. :D
- Már sokan mondták, hogy kéne rá nagyobb, szebb felni, de én ragaszkodom a gyári triangle-hoz, mert illik hozzá, retro és egyedi. 14 colos egyébként, 185/60 a gyári gumiméret, de legközelebb már nyárra egy 195/55-öst fog kapni. Jobban fog mutatni, kanyarban még jobb lesz, és közel még 1 centivel csökken a kocsi magassága.
- könnyített lendkerék, szinterkuplung. Az utóbbit fel kellett újítani, kissé féloldalasan volt elkopva.
- Proex hátsó dob. Ez az egy eleme az autónak, amiből nem volt meg az eredeti, gondolom az már szétrohadt vagy ki lett dobva.
- gyári szerszámostáska a szerszámokkal, emelő, ék, háromszög. :) Német nyelvű füzet.
A tank megjavításával egyetemben át lett nézve az alváz, a futómű és a fékrendszer. Az alváz és a futómű rendben volt, a féktárcsák, nyergek cserélve lettek újakra. Ennyi történt 2015-ben.
2016 tavaszán jött egy motorfelújítás. Igazság szerint nem lett volna rá szükség, mivel semmi probléma nem merült fel, ezt én akartam. A motor szét lett kapva, szépen meg lett csinálva, hengerfej síkolás, portolás, minden szépen megtisztítva. Kapott kovácsoltvas dugattyúkat, hajtókarokat, erősebb csavarokat, jobb szelepeket, le is lett festve a motor, úgy nézett ki, mintha most jött volna a gyárból. Közben kiderült, hogy a T-VIS rendszer egyik vákuum csöve repedt volt, az is cserélve lett.
A vezérműtengelyek el lettek fokolva a szerelőm szavajárásával élve "egy hangyaf*sznyit", a szelepnyitási időt hosszabbítva ezzel, de erről nem tudok többet. Gyári állapotban 240°-os. Ez csak a bigportosoknál volt így, a smallportosoknál a gyári az 232°-os.
Utána pár hónapig használtam, majd ha jól emlékszem 2017 tavaszán hirtelen ötlettől vezérelve el is vittem teljesítménymérésre.
Bármennyire is próbáltam realista maradni, eleinte nagy számok lebegtek a fejemben, hogy akár 140-150le között is lehet majd, de aztán gyorsan lehűtöttek az eredmények.
126le/133nm, ami teljesítményben 2-vel több, nyomatékban viszont 16-al kevesebb a gyári értéknél. Kis csalódás volt, de legalább a gyári értékhez közeli volt. A szakinak amúgy tetszett, főleg a TVIS nyitásra mondta, hogy olyan VTI-s. Legalább valaki örült... :D Na jó, én sem voltam azért túl szomorú.
Aztán persze kiderült, hogy mi a baj. A leömlő repedt volt, a kipufogó pedig kezdett ementálivá válni. Ez toldozással-foltozással úgy ahogy javítva lett, de tudtam, hogy a következő nagy költség a kipufogó rendszer cseréje lesz. Persze azért még közbeszólt pár dolog.
2017-18 viszonylag eseménymentesen telt el, sajnos voltak más dolgok amik elvonták az erőm, energiám és a pénzem a kocsitól.
2019-ben aztán az első futómű és a kormányrendszer felújítására került sor. A lengéscsillapítókkal nem volt gond, de minden mást szinte cserélni kellett. Voltak még olyan dolgok, amik eredetiek voltak.
Ekkor már a kipuffrendszer nagyon halódott, egyszer elhagytam a kipuffogó véget, egyszerűen levált, és máshol is egyre nagyobb repedések, lyukak tátongtak, úgyhogy 2020 januárjában kapott egy teljes rendszert. Sajnos rozsdamentesre nem volt pénzem. A gyári rendszerről össze-vissza írnak a netes oldalakon, van aki 2colos, van aki 2 1/4, van aki 2,5 colos méretről beszél. Mindenesetre én a 60-as rendszer mellett döntöttem, ez kb. azért a gyárival megegyező. A dob mérete viszont meg lett növelve, a gyári (hát most saccolok) ~75cm-es dob helyett egy közel 1 méterest kapott, hogy ne legyen túl hangos (így is az). Ugye ez gyárilag katalizátor nélküli (fekete plakettes), úgyhogy ez továbbra sincs benne. Motor-> gyári 4-2-1 leömlő -> 60-as cső -> dob. Kipufogóvégnek én csak simán a csőt kértem, mert nem akartam semmi flancos krumpliágyú méretű csilli-villi krómot egy 35 éves kocsira. Közben rendeltem egy gyári (használt) leömlőt Angliából, az is bele lett téve, illetve a repedt is meg lett csinálva, hogy ha kell akkor lehessen cserélni. A kompresszió is meg lett mérve, 12 volt minden hengerben.
Ekkor már ment egyébként a kompresszor projekt is, ugye mint korábban írtam egy AMR500-asra esett a választás a mérete miatt, és az AFR, valamint a Boost műszerek bekerültek a kocsiba. Ehhez kellett egy lambdaszonda is, amit még a kipufogó szerelőknél kértem, hogy legyen 2 hely is.. Gyárilag ezeket még lambda nélkül szerelték, ugye az én ECU-m a MAP-szenzorral kommunikált csak, hogy mennyi levegőt kap a motor. Állítólag a MAP-szenzor percenként több százszor mér és küldi az adatokat az ECU-nak.
Most lett lambda, és ez alapján az AFR mérő mutatta a keverékarányt. Ami furcsa volt, hogy szívóként és kompresszorral is ugyanazt jelezte. Lean-ben volt, és csak teljesen nyitott fojtószelepnél, magas fordulaton állt be optimalba, akkor is a leanhez közelebb. Ez egyébként a kompresszorral is így volt. Ez egy sima AFR, digitálisan nem írja ki a számot, csupán Lean/Optimal/Rich-be mutat a mutatója. Ekkor elment egy diagnosztikára az autó, hogy most akkor a lambda-szonda nem jó, az óra vagy mi a fene van. A diagnosztikán (szívóként - a kompresszor épp ki volt szerelve) az jött ki, hogy teljesen jó a benzin/levegő arány, az autó teljesítménye pedig 152le, viszont 20% szívási veszteség is van, ami a szaki szerint a motortérből beszívott túl forró levegő miatt van. Ja és persze a légszűrő sem volt épp a legtisztább, de ugye most csak az AFR érdekelt. Ez az eredmény viszont már nagyon tetszett, erre vártam azóta, mióta a motor fel lett húzva. A túl forró levegőt pedig menet közben azért kinyomja a kocsi alól érkező hűvösebb, szóval én azt mondom, hogy most kb. 160le/170nm körül lehet szívóként.
Az egyetlen hiba ekkor, ami felmerült, hogy néha foltot találtam a kocsi alatt. Megszagoltam, benzin volt. Kiderült végül, hogy lyukas volt a tank valahol a magassága közepénél, így ha már félig volt csak benya benne, akkor nem csöpögött (a tank egyébként a két utas között helyezkedik el ott, ahol egy orrmotoros hátsókerekes autóknak a kardánalagútja). A tank persze gyorsan meg lett csináltatva.
- a hirdetésben úgy szerepelt, hogy állítható KONI gátlók és Merwede 3centis ületőrugók. Ez csak részben volt igaz. A gyári lengéscsillapítók voltak átépítve úgy, hogy kézzel állíthatóak legyenek. Elég durván be lehet őket keményíteni egyébként, utcán használhatatlan. Az ültetőrugók... hát szerintem nem 3cm, egy kicsivel több, mivel amikor én mértem, akkor a kocsi teteje 117-118cm magasan volt, és ha a gyári 123cm-t nézzük, akkor az nem 3 centi. Persze lehet én mértem el. :D
- gyári szerszámostáska a szerszámokkal, emelő, ék, háromszög. :) Német nyelvű füzet.
2016 tavaszán jött egy motorfelújítás. Igazság szerint nem lett volna rá szükség, mivel semmi probléma nem merült fel, ezt én akartam. A motor szét lett kapva, szépen meg lett csinálva, hengerfej síkolás, portolás, minden szépen megtisztítva. Kapott kovácsoltvas dugattyúkat, hajtókarokat, erősebb csavarokat, jobb szelepeket, le is lett festve a motor, úgy nézett ki, mintha most jött volna a gyárból. Közben kiderült, hogy a T-VIS rendszer egyik vákuum csöve repedt volt, az is cserélve lett.
- a hirdetésben úgy szerepelt, hogy állítható KONI gátlók és Merwede 3centis ületőrugók. Ez csak részben volt igaz. A gyári lengéscsillapítók voltak átépítve úgy, hogy kézzel állíthatóak legyenek. Elég durván be lehet őket keményíteni egyébként, utcán használhatatlanra. Az ültetőrugók... hát szerintem nem 3cm, egy kicsivel több, mivel amikor én mértem, akkor a kocsi teteje 117-118cm magasan volt, és ha a gyári 123cm-t nézzük, akkor az nem 3 centi. Persze lehet én mértem el. :D
Én a 4. generációs Civic-ből vezettem már párszor az i-VT (150Le) verziót. Azt egy bármilyen más 1.6 szívó benzinessel összehasonlítva (hasonló tömegű kasztniban) nem mondanám nyomatékszegényebbnek, sőt. 4-5000-ig úgy megy mint egy átlagos 1.6 szívó, csak utána annyira meglódul, hogy minden korábbi produkció elhalványul. Durván jók azok a motorok. Tényleg kár, hogy nem rakták RWD autóba.
A 6gen Civic lehet, hogy nehéz már neki egy kicsit, de a 4gen-ben 1030kg körül alakul.
Én a 4. generációs Civic-ből vezettem már párszor az i-VT (150Le) verziót. Azt egy bármilyen más 1.6 szívó benzinessel összehasonlítva nem mondanám nyomatékszegényebbnek, sőt. 4-5000-ig úgy megy mint egy átlagos 1.6 szívó, csak utána annyira meglódul, hogy minden korábbi produkció elhalványul. Durván jók azok a motorok. Tényleg kár, hogy nem rakták RWD autóba.
Konkurencia:
Részben nincs értelme konkurenciát keresni, mivel egyrészt ízlések és pofonok, másrészt egy 35 éves autó esetében talán felesleges is. Részben viszont mégis van értelme, legalábbis annak mindenképpen, hogy egy kis rálátás legyen arra, hogy milyen hasonló vagy kevésbé hasonló, mégis konkurenciának tekinthető autók voltak.
A sportkocsi fogalma sokrétű, mert ugye vannak roadsterek, sportlimuzinok, gran tourerek, supercarok, hothatchek, stb-stb. Ha a klasszikus sportautó fogalmát nézzük, akkor alapvetően a 2 üléses, hátsókerekes autókat tekintették annak. Ha pedig még a motor is középen van, az a hab a tortán. Az MR2, ha mai szemmel nézve megmosolyogtató is a gyári teljesítménye, hiszen ezt a 124le-t ma már szinte minden kocsi túlszárnyalja, mégis ízig-vérig sportkocsi. Ráadásul ugye nem csak a teljesítmény számít, hanem az összhang, a súly-lóerő arány, és a motor karakterisztikája, amit itt nagyon eltaláltak a mérnökök. Akárcsak az MX5-ben, a „Jinba Ittai”, azaz a ló és lovas összhangja nagyon megvan ebben az autóban is.
Házon belül ugye a három testvér (Celica, Supra, MR2) generációi közül lehet válogatni.
- Ebben az időben az MK3 Supra (1986-1991) volt éppen, ami ekkor önállósodott és hagyta el a Celica-Supra nevet. Egyébként pont ez a kocsi az álomautóm, és ha gazdag lennék, tuti lenne. Mindenesetre az már a Gran Tourer kategória a sportautók világán belül, a híres 2JZ motoros MK4 Supra pedig már inkább a korai supercarok közé sorolható.
- A Celica (legalábbis az én szememben) inkább valahol a sportkocsi és a sportos autók közötti vékony mezsgyén van, akárcsak bármilyen GTI, GSI, VTI, stb. autó, főleg amiatt, mivel ezek többnyire mind elsőkerekesek. Persze ettől még nagyon jók és élvezetesek tudnak lenni.
- A 2. generációs MR2 (1989-1999) remek autó, gondolkodtam is rajta. Kissé olaszos, nem hiába csúfolják Baby Ferrarinak. Viszont a ’90-93 között gyártott szívó verziók hiába vannak 2 literes motorral szerelve, szerintem kissé alul motorizáltak, vagy talán inkább úgy fogalmaznék, hogy túl nehézre és hosszúra sikeredett hozzá a karosszéria, ugyanis több mint 20 centivel hosszabb és 200 kilóval nehezebb, de „csak” 32le-vel tud többet (1179kg/156le). Az ezekbe az autókba szerelt későbbi 3SGE motorok, főleg a BEAMS verzió (amit egyébként a tudomásom szerint MR2-be gyárilag nem raktak) persze már nagyon jók voltak, elérték a közel 200le-t szívóban. A gyári turbós pedig 220le felett volt (chiptuninggal 300), de a neten leírt tapasztalatok szerint valahogy mégsem sikerült a kasztni, nem hiába ragadt hozzá a 2. generációhoz a „snap oversteer” fogalom… A turbós verziók ráadásul már 1250-1310kg között vannak, ami némelyek szerint már inkább a Gran Tourerekhez vitte közelebb. Mindenesetre én nagyon sokáig szemeztem a turbósokkal, de nagyon drágák.
- A 3. generáció, ami a neve alapján hivatalosan nem is MR2, hanem MR-S (1999-2007) szintén egy remek autó, és leginkább egy faceliftes MX-5-höz tudnám hasonlítani. Engem a külseje nem zavart, hogy kissé feminim, van benne egy kellő báj és meg lehet szeretni, főleg ha jól megy. A gondom inkább az volt, hogy csak a 140le-s motort rakták bele, az erősebb, 192le-s 1.8-ast a Celica GT-nek és a Toyota Corolla TS-nek tartogatták… pedig abból még volt kompresszoros is, ami 224le volt… Mindenesetre a kocsi tömege (950kg), súlyelosztása és irányíthatósága nagyon jól sikerült, a legjobban irányítható MR2-nek mondják. De erről reményeim szerint druszám (dr5ker) többet fog tudni írni. A Laptimingon a gyári állapotú MK3 elég jó időt ment!
- Miata. A külföldi oldalakon konkurenciaként szokták felhozni, sőt, mintha Angliában valami retro versenysorozatban együtt is versenyeztetnék őket. Remek autó, ár-értékben szerintem magasan a legjobb élményautó, ezzel nem is tud az MR2 versenyezni, hiszen ritkább, öregebb (amikor az MX-5 első generációt elkezdték gyártani 1989-ben, akkor az első generációs MR2-nek már csak a kifutó példányait árulták, és már a szalonokban álltak a második generációsok), nem is olyan népszerű és az alkatrész ellátottsága sem olyan. Az MX5-höz tényleg mindent lehet kapni, komplett szetteket, fel lehet tölteni őket turbóval, kompresszorral, de szívóként is szuperek. Viszont (az elfogultság miatt) azt kell mondanom, hogy ha másban nem is, de motorikusan az MR2 jobban sikerült. Természetesen a régebbi (NA/NB) 1.6-os B6-ZE motoros verziókra gondolok. A 4AGE szerintem inkább az 1.8-assal volt egy szinten. Nagyon sokáig szemezgettem NA/NB modellekkel, és szinte biztos, hogy a Miata lett volna a befutó, ha nem találok számomra megfelelő MR2-tőt.
- Honda CRX (vagy ide lehet még sorolni a VTI Civicet is). Ha a Miata a motorteljesítmény/karakterisztika miatt „gyengébb”, mint az MR2, akkor ezzel szemben a CRX a hajtása miatt. Ugyanis elsőkerekesek, és emiatt hiába a papíron erősebb motor, ha nem tudja kellőképpen átvinni az útra. Ráadásul én továbbra is úgy gondolom, hogy a Honda a katalógusban szereplő látványos számok miatt feláldoz mindent a lóerő oltárán, ezért nyomatékszegények a motorjaik. Ez nem leszólás egyébként, nagyon jó autónak tartom őket (van a családban egy 6gen VTI Civic és egy 8gen Type-R Civic is), de én jobban szeretem, ha már alul is tud valamit az autó, és laposabbak azok a görbék, nem csak az utolsó 2000-2500 fordulaton megy fel az egekbe.
- Pontiac Fiero… nem vesztegetnék rá szavakat… Sokak szerint egy rémálom, hiába a 2,5-2,8 literes V6-os motor… Amikor kijött a két autó, még az amerikaiak tesztje is az MR2-tőt hozta ki jobbnak…
- MG. Bevallom, nem ismerem őket, viszont a neten nem írnak túl jókat róluk, állítólag eléggé szervízigényesek.
- SX180, SX200. Én félek ezektől a régi turbós kocsiktól...
És kb. ki is fújt a megfizethető konkurencia, bár biztos lehetne még mondani egy-két típust… Természetesen sok pénzért lehet régi Porschet, Ferrarit, Lanciat, Suprát, Celicát, Honda NSX-et, RX7/RX8 (csak Wankel fanatikusoknak) stb. autókat venni, de azok már nagyon zsebbe nyúlósak, és amúgy is, ki merné őket kivinni az utcára…
Ja és persze ott vannak még a ’90-es évekből a Nissan Skyline, Subaru STI, stb. autók is, de úgy gondolom azok is már más kategóriába esnek vagy karakterben, vagy árban…
Egyébként sokáig agyaltam E30 BMW-n is, de vagy romhalmazok voltak, vagy iszonyatosan drágák, és bármennyire is tetszenek, úgy érzem jól döntöttem, hogy végül ezt a kocsit vettem meg.
Beltér:
Semmi extra, kb. az AE86 Corolla belsejét kapta meg. Az ablakok és a visszapillantók elektromosak, van központi zár (nálam jelenleg nem működik), ablakzár, szent kvarcóra. J
Elég jól elérhető minden, közel vannak a kormányhoz a kapcsolók.
A váltókar arasznyi távolságon belül.
A vezetőoldali ülés elég jól állítható, van benne ülésmagasság (vagyis inkább az üléslap gázpedálokhoz közelebbi részét lehet megemelni), oldaltáv állító és „felpumpálható” deréktámasz is. Az utasülésnél csak az alap dolgok.
Kis tárolóegység van a két ülés támlája között, illetve mivel a szélvédő döntöttebb vagy valahogy mélyebbről jön és nagyobb a lábtér, mint az MX5-ben, ezért nagyobb a hely is. Én NB/FL-ben ültem, és bár az én magasságommal (179cm) teljesen jó volt, de még a Miata tulaja is csodálkozott és megjegyezte, hogy az MR2-ben mennyivel nagyobb a hely. Konkrétan akkora, hogy a főnököm, aki 194cm-es kényelmesen elfért, csak a ki-be szállás okozott neki problémát, és az autót egyébként is a 193cm magas Dan Gurney tesztelte, és a róla elnevezett Gurney-púpot soha nem kellett az MR2-ben kialakítani.
A lényeg, hogy elég nagy hely van a hátsó ülések mögött is, ha éppen nem égimeszelők ülnek benne. Van egy normálméretű kesztyűtartó is.
A beltérhez írom a csomagtartókat is. Van egy elől és egy hátul, a motor mögött. Az elsőben van a pótkerék, néhány szerszám, ablakmosó, stb. Egy kisebb hátizsák elfér ott még így is. Hátul pedig elvileg gyári adat szerint 150l hely van. Minden nyitható belülről is, a tanknyílás ajtaját is beleértve.
A csomagtartókhoz az a vicces sztorim van, amikor elvittem eredetiség vizsgálatra. A szaki azt mondta, hogy fáradjak ki az épület elé, mert bent csak a telep dolgozói tartózkodhatnak. Kimentem és onnan néztem az alábbi jelenetet.
A szaki körbejárta a kocsit, megnézegette, majd beült, ott is elvolt egy ideig, majd kinyitotta a kocsi elejét, kiszállt, felnyitotta, egy ideig bámulta. Ezek után lecsukta, átsétált a kocsi hátuljához, felnyitotta, majd bámulta miközben vakarta a fejét, végül messziről rám kiáltott, hogy középen van a motor? Mondtam igen, és hogy a vezetőoldali ülés mögött van a nyitókar.
Beltér:
Semmi extra, kb. az AE86 Corolla belsejét kapta meg. Az ablakok és a visszapillantók elektromosak, van központi zár (nálam jelenleg nem működik), ablakzár, szent kvarcóra. J
A vezetőoldali ülés elég jól állítható, van benne ülésmagasság, oldaltáv állító és „felpumpálható” deréktámasz is. Az utasülésnél csak az alap dolgok.
Kis tárolóegység van a két ülés támlája között, illetve mivel a szélvédő sokkal döntöttebb, mint az MX5-ben, ezért nagyobb a hely is. Én NB/FL-ben ültem, és bár az én magasságommal (179cm) teljesen jó volt, de még a Miata tulaja is csodálkozott és megjegyezte, hogy az MR2-ben mennyivel nagyobb a hely. Konkrétan akkora, hogy a főnököm, aki 194cm-es kényelmesen elfért, csak a ki-be szállás okozott neki problémát, és az autót egyébként is a 193cm magas Dan Gurney tesztelte, és a róla elnevezett Gurney-púpot soha nem kellett az MR2-ben kialakítani.
A lényeg, hogy elég nagy hely van a hátsó ülések mögött is, ha éppen nem égimeszelők ülnek benne. Van egy normálméretű kesztyűtartó is.
A beltérhez írom a csomagtartókat is. Van egy elől és egy hátul, a motor mögött. Az elsőben van a pótkerék, néhány szerszám, ablakmosó, stb. Egy kisebb hátizsák elfér ott még így is. Hátul pedig elvileg gyári adat szerint 150l hely van. Minden nyitható belülről is, a tanknyílás ajtaját is beleértve.
A csomagtartókhoz az a vicces sztorim van, amikor elvittem eredetiség vizsgálatra. A szaki azt mondta, hogy fáradjak ki az épület elé, mert bent csak a telep dolgozói tartózkodhatnak. Kimentem és onnan néztem az alábbi jelenetet.
A szaki körbejárta a kocsit, megnézegette, majd beült, ott is elvolt egy ideig, majd kinyitotta a kocsi elejét, kiszállt, felnyitotta, egy ideig bámulta. Ezek után lecsukta, átsétált a kocsi hátuljához, felnyitotta, majd bámulta miközben vakarta a fejét, végül messziről rám kiáltott, hogy középen van a motor? Mondtam igen, és hogy a vezetőoldali ülés mögött van a nyitókar.
Beltér:
A vezetőoldali ülés elég jól állítható, van benne ülésmagasság (vagyis inkább az üléslap gázpedálokhoz közelebbi részét lehet megemelni), oldaltáv állító és „felpumpálható” deréktámasz is. Az utasülésnél csak az alap dolgok.
Kis tárolóegység van a két ülés támlája között, illetve mivel a szélvédő sokkal döntöttebb, mint az MX5-ben, ezért nagyobb a hely is. Én NB/FL-ben ültem, és bár az én magasságommal (179cm) teljesen jó volt, de még a Miata tulaja is csodálkozott és megjegyezte, hogy az MR2-ben mennyivel nagyobb a hely. Konkrétan akkora, hogy a főnököm, aki 194cm-es kényelmesen elfért, csak a ki-be szállás okozott neki problémát, és az autót egyébként is a 193cm magas Dan Gurney tesztelte, és a róla elnevezett Gurney-púpot soha nem kellett az MR2-ben kialakítani.
Elég addiktív lehet ez az autó. Még sosem ültem ilyenben, de már a posztjaid miatt is ismét elkezdtem nézegetni a kínálatot. :D
Amikor az NA-t nézegettem benne volt a pakliban egy 2. generációs MR2 is.
Elég addiktív lehet ez az autó. Még sosem ültem ilyenben, de a posztjaid miatt ismét elkezdtem nézegetni a kínálatot. :D
Elég addiktív lehet ez az autó. Még sosem ültem ilyenben, de már a posztjaid miatt is ismét elkezdtem nézegetni a kínálatot. :D
Fogyasztás:
Én finoman szólva is eléggé dinamikusan vezetek, nem ritka hogy szinte tiltásig forgatom a motort (gyári adat 7600, dyno szerint 7630rpm). Városban 7,5-8,5 liter (télen +1), autópályán normál használat mellett 7,5-8, ha túrom neki, akkor 10, ha tényleg finoman megyek vele (értsd 4200-as fordulat alatt), akkor városban és autópályán is kihozható ~7 liter.
Még egy dolog. A kocsi első szoknyája sajnos csak amolyan szükségmegoldással van megcsinálva, és nagy valószínűséggel ha újra rohadni kezd, akkor már nem lehet megjavítani.
Ami még eszembe jutott a karosszériáról, hogy az enyém napfénytetős, ami remekül zár, sehol sem szivárog a víz, ráadásul mivel klíma nincs a kocsiban (az is csak 1987-től volt elérhető), így azért nagyon jól jön. Egyébként a klíma tervbe van véve. A napfénytetőt valamelyik korábbi tulaj lefestette, és a második világháborús japán zászló virít rajta teljes egészében.
Az ajtók természetesen keret nélküliek.
A fejemben még annyi van, hogy mivel a kompresszorral elérem azt a csúcsteljesítményt, amire vágyom, így a következő lépés a kocsi könnyítése lesz, azaz idővel ha nagyon rohad valamelyik elem, akkor üvegszálból legyártatom. Ez persze még odébb van.
Még egy dolog. A kocsi első szoknyája sajnos csak amolyan szükségmegoldással van megcsinálva, és nagy valószínűséggel ha újra rohadni kezd, akkor már nem lehet megcsinálni.
Ami még eszembe jutott a karosszériáról, hogy az enyém napfénytetős, ami remekül zár, sehol sem szivárog a víz, ráadásul mivel klíma nincs a kocsiban (az is csak 1987-től volt elérhető), így azért nagyon jól jön. Egyébként a klíma tervbe van véve. A napfénytetőt valamelyik korábbi tulaj lefestette, és a második világháborús japán zászló virít rajta teljes egészében.
Az ajtók természetesen keret nélküliek. :)
A fejemben még annyi van, hogy mivel a kompresszorral elérem azt a csúcsteljesítményt, amire vágyom, így a következő lépés a kocsi könnyítése lesz, azaz idővel ha nagyon rohad valamelyik elem, akkor üvegszálból legyártatom. Ez persze még odébb van.
A többi generációról nincs tapasztalatom, de talán a druszám többet tud róluk, legalábbis az MK3-ról.
Az MK1 rozsdásodik, mint szerintem minden '80-as évekbeli autó. Nekem 2016-ban teljes külső fényezést kapott, de nem annyira a rohadás, mint inkább amiatt, hogy valamelyik korábbi tulajdonos csak úgy "kenegette", mindenféle lakkozás nélkül, és sok helyen narancsbőrös volt a festék. Ráadásul miután hazavittem, leszedegettem róla a versenymatricákat, és bár gond nélkül lejöttek, fényben közelről azért látszódtak a nyomaik, hiszen ott egyszerűen világosabb volt a karosszéria. A szövegeket még jó pár hónapig el lehetett olvasni közelről.
Rozsdásodási gondok ott voltak, ahol a víz, sár, stb. megtapad, azaz a kerékívek és a szoknyák. Persze miután a festék lejött, előkerült néhány egyéb rohadás, de nem volt túl vészes. Viszont pl. a kocsi orrába süllyesztett index búrák (amik egyben helyzetjelzők is), teljesen szét voltak rohadva. Illetve nem a búra, hanem a lámpatest. Ahogy ki lettek véve, szétestek. Így Angliából rendeltem hozzá két jó állapotú használtat. Amivel még nagyobb gond volt, az a kocsi első szoknyája, illetve az első lökhárítóban lévő merevítő/ütköző vas (vagy hogy nevezik). Ott sokat kellett hegeszteni, de végül össze lett rakva. Mind a lámpatestek, mind a lökhárító vas valahogy vizet kap alulról, szóval ez nem jól van kitalálva, az biztos.
4 év telt el azóta, és a kerékíveknél megint hólyagosodni kezdett, de most újra kilakatoltattam. Volt még egy kisebb gond, hogy a szélvédő teteje mögötti karosszériánál is voltak rohadások, úgyhogy megkockáztattuk a szélvédő kivételét és szerencsére egy darabban kijött és azóta vissza is került. Ha eltörik, nem lett volna olcsó egy új.
A kocsi egyébként fehér (gyárilag is az volt), és szerintem nagyon illik hozzá, főleg hogy a 85-86-os változatoknál még nem volt színre fújva a lökhárító és a visszapillantó, így a fehér-fekete összeállítás nekem nagyon bejön. Az országban szerintem nincs is másik fehér színű, pirosakat láttam már, illetve egy türkizkéket.
Ami sajnos a fényezés előtti kocsibontásnál károsodott, azok a műanyag díszelemek. Van néhány repedt és olyan, ami nem teljesen szorul rá jelenleg a kasznira. Illetve egyszer úgy 200-nál elhagytam a szélvédő tetején végigfutó műanyagot, az megrendelés alatt. ~20ezer forint Angliából, de azt muszáj megvennem.
A többi generációról nincs tapasztalatom, de talán a druszám többet tud róluk, legalábbis az MK3-ról.
Az MK1 rozsdásodik, mint szerintem minden '80-as évekbeli autó. Nekem 2016-ban teljes külső fényezést kapott az autó, de nem annyira a rohadás, mint inkább amiatt, hogy valamelyik korábbi tulajdonos csak úgy "kenegette", mindenféle lakkozás nélkül, és sok helyen narancsbőrös volt a festék. Ráadásul miután hazavittem, leszedegettem róla a versenymatricákat, és bár gond nélkül lejöttek, fényben közelről azért látszódtak a nyomaik, hiszen ott egyszerűen világosabb volt a karosszéria. A szövegeket még jó pár hónapig el lehetett olvasni közelről.
Rozsdásodási gondok ott voltak, ahol a víz, sár, stb. megtapad, azaz a kerékívek és a szoknyák. Persze miután a festék lejött, előkerült néhány egyéb rohadás, de nem volt túl vészes. Viszont pl. a kocsi orrába süllyesztett index búrák (amik egyben helyzetjelzők is), teljesen szét voltak rohadva. Illetve nem a búra, hanem a lámpatest. Ahogy ki lettek véve, szétestek. Így Angliából rendeltem hozzá két jó állapotú használtat. Amivel még nagyobb gond volt, az a kocsi első szoknyája, illetve az első lökhárítóban lévő merevítő/ütköző vas (vagy hogy nevezik). Ott sokat kellett hegeszteni, de végül össze lett rakva. Mind a lámpatestek, mind a lökhárító vas valahogy vizet kap alulról, szóval ez nem jól van kitalálva, az biztos.
4 év telt el azóta, és a kerékíveknél megint hólyagosodni kezdett, de most újra kilakatoltattam és megcsinálták. Volt még egy kisebb gond, hogy a szélvédő teteje mögötti karosszériánál is voltak rohadások, úgyhogy megkockáztattuk a szélvédő kivételét és szerencsére egy darabban kijött és azóta vissza is került. Ha eltörik, nem lett volna olcsó egy új.
A kocsi egyébként fehér (gyárilag is az volt), és szerintem nagyon illik hozzá, főleg hogy a 85-86-os változatoknál még nem volt színre fújva a lökhárító és a visszapillantó, így a fehér-fekete összeállítás nekem nagyon bejön. Az országban szerintem nincs is másik fehér színű, pirosakat láttam már, illetve egy türkizkéket.
Ami sajnos a fényezés előtti kocsibontásnál károsodott, azok a műanyag díszelemek. Van néhány repedt és olyan, ami nem teljesen szorul rá jelenleg a kasznira. Illetve egyszer úgy 200-nál elhagytam a szélvédő tetején végigfutó műanyagot, az megrendelés alatt. ~20ezer forint Angliából, de azt muszáj megvennem.
Az MK1 rozsdásodik, mint szerintem minden '80-as évekbeli autó. Nekem 2016-ban teljes külső fényezést kapott, de nem annyira a rohadás, mint inkább amiatt, hogy valamelyik korábbi tulajdonos csak úgy "kenegette", mindenféle lakkozás nélkül, és sok helyen narancsbőrös volt a festék. Ráadásul miután hazavittem, leszedegettem róla a versenymatricákat, és bár gond nélkül lejöttek, fényben közelről azért látszódtak a nyomaik, hiszen ott egyszerűen világosabb volt a karosszéria. A szövegeket még jó pár hónapig el lehetett olvasni közelről.
4 év telt el azóta, és a kerékíveknél megint hólyagosodni kezdett, de most újra kilakatoltattam és megcsinálták. Volt még egy kisebb gond, hogy a szélvédő teteje mögötti karosszériánál is voltak rohadások, úgyhogy megkockáztattuk a szélvédő kivételét és szerencsére egy darabban kijött és azóta vissza is került. Ha eltörik, nem lett volna olcsó egy új.