Plazmavago
Velünk: 1435 napja
Szezonra fel!
Elsőként visszacseréltem a kikukázott téli, ácsorgós kerekeket.
Ismét eltelt egy év az előző olajcsere óta, sőt, ősz végén
szoktam cserélni, de most eltoltam szezonkezdésre. Az abban a posztban áhított „többet
kéne használni” nem igen jött össze, 3700 km ment bele abba az olajba. Viszont idén
egész biztosan több lesz, változott kicsit, hogy milyen autóval mennyit megyek,
így többet mazdázhatok majd.
Ha már alatta voltam, megnéztem a váltóolaj szintjét, mégiscsak eltelt 5.000 km és majdnem 2 év a váltóm szétszedése óta, megnéztem azért, nem ereszt-e, de nem, szerencsére jó a szintje.
Ugyanígy a difiben is megnéztem az olajat, az meg 1 éve lett bolygatva, de abból se folyik semmi, az is maxon.
A novemberben kicserélt Gates ékszíjak egy igen hajszálnyit
nyúltak, a generátoré egyszer pár másodpercre megint megcsúszott. Na mondom
sebaj, húzok rá egy picit, aztán jó lesz ez. Ráhúztam, minden fasza, épp csak a
fixálócsavart kell meghúzni, erre reccs, eltört a csavar… Kibányásztam, tettem
bele másikat, de nyilván csak magyar csavarboltos csavarom van, annak meg 13-as
a feje. Kicsit cseszi az OCD-met egy Mazdában...
Illetve már tavaly év végén is gyengén indított az akku, azt még az előző tulaj rakta bele, így alsó hangon is 6-7 éves lehetett. Az akkuboltban azt mondta a srác, ő már rakott be MX-5-be nagyobb akkut, azt ajánlja, nem lesz vele baj, de ha nem férne be, visszacseréli. Így vettem hát egy Banner 555 19-et (55Ah, 241x175x175 mm).
Az akkut még nem vettem ki soha a kocsiból, bejött a számításom, volt ott egy kis rozsda. Nem vészes, bőven időben fogtam meg. A régi jól bevált receptemet követtem: drótkorongozás, koranttal kezelés, tisztítás, festés. Mivel ez itt egy kvázi látható felület, így volt még egy kis színspray-m, azzal fújtam le a végén.
Az akku összességében befért, de a leszorító vas nem volt jó hozzá, így az egyik fülét áthegesztettem, majd lefestettem. A biztonság kedvéért kapott farostlemezből maga köré hézagolást. Gyönyörűen indít, úgy teker, mintha nem lenne holnap.
Azért jó volt elővenni szegényemet. Tavaly kb. 70.000 km-t autóztam turbódízel dobozosokkal, amiket amúgy (magasba tartott kereszt vagy fokhagymadobálás) tökre megszerettem, érdekes és jó úgy közlekedni, hogy bármi befér hátra, és szinte határtalan a hely, de az a fíling, amit ez a kocsi ad, azért jobb…