Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Így épül az MX-5-öm (build thread)    »    Slip Angel / 10AE    |   << vissza


Slip Angel / 10AE


2020-04-17 11:26:09
susu

susu

Posztok: 402
Velünk: 827 napja

Elmúlt napokban azon gondolkodtam, hogy miért így és most jött elő ez a szelepzárásos hiba.

Tények:
- Az elején fordítva voltak bekötve a gyújtótrafók, emiatt be sem indult az autó
- A csatlakozók megcserélése után beindult és szépen járt (van róla videó, tényleg szépen járt).
- Miután rendesen átforrasztottam a trafók bekötését, volt egy akkusaru hiba, nem húztam rá elég erősen és a sárgaréz saru zöldrozsdás is volt
- Ezek után beindult, de már 3 hengerrel ment.
- Vezérlést 2x is ellenőriztem, helyén van

Lehetséges okok:
A) Az elején a fordítva bekötött trafók sütötték meg a szelepeket, nyitott szelepre rágyújtotta a benzint, az nem tudta leadni a hőt, meggörbült, megégett stb. (DE: ez esetben először miért járt szépen?)
B) Eleve rossz volt a hengerfej vagy szelepek, csak legelső indításnál még kicsit kokszosak(??) voltak a szelepek, azért tudott mindegyik henger járni
C) Coolant reroute-os hűtésrendszert nem sikerült rendesen légteleníteni, első indításnál túlmelegedett a hengerfej (DE: a hengerfejtömítésen nem látszik semmi hiba)
D) Mi van, ha nem is a szelepekkel van a probléma, hanem a gyűrűkkel, vagy a hengerfejtömítéssel? (DE: a hónolás látszik a hengerfalon mindenhol, látható függőleges karcok nincsenek, hengerfejtömítésen nem látszik semmi hiba)
E) ???


Azért agonizálok ezen, mert ha én követtem el valami hibát és azt most nem szűröm ki, akkor elrontom a maradék egy, elvileg jó hengerfejet. De az biztos, hogy összerakás után azonnal kompressziót mérek. Ezt kellett volna a másik motornál is, akkor most jobban azonosítható lenne a hiba forrása.

2020-04-13 19:04:04
susu

susu

Posztok: 402
Velünk: 827 napja

Ma mértem kompressziót, siralmas lett az eredmény: 8-4-5-8 (bar). Így nem volt mit tenni, elkezdtem lebontani a motort, leszedtem a hengerfejet, úgy néz ki, a szelepek nem zárnak rendesen. 2-3 hengereken a szívó és kipufogó oldalon is láttam egy kis rést, 1-4-en csak szívóoldalon.

A módszerem lámpával átvilágítós volt, nem tudom tudományosan mennyire megalapozott. Van egy másik VVT-s motorom, lehet arról teszem át a hengerfejet. De azon is gondolkodom, hogy egy-az-egyben azt a blokk+hengerfejet teszem be.


2020-04-11 23:01:46
susu

susu

Posztok: 402
Velünk: 827 napja

Szóval átforrasztottam a gyújtótrafókat, meg összeraktam az autót. Gondoltam indulhat a road tuning. Tegnap este volt egy kis elektronikai hiba (akkusaru tiszta zöldrozsda volt, kontaktosan érintkezett csak. Aztán utána beindult, de olyan aza alapjárat mintha az egyik henger nem menne, ma egész nap ezt próbáltam megoldani, semmilyen sikerrel. Gyertyákat cseréltem, gyújtótrafókat cseréltem, hézagot mértem, injektorokat ellenőriztem. A 3. injektornak kicseréltem a tömítését, mert kicsit eresztett a tesztelés közben, valószínűleg nem sikerült rendesen összerakni, mert most meg ömlik körülötte a benzin. Amúgy szikra van, jó helyen, injektorok spriccelnek, jó helyen. A fordított trafós felállásban még teljesen jól működött minden, szép volt az alapjárat, stb. Próbáltam dúsítani, szegényíteni, VVT ide-oda tekerni, semmi hatás. ECU programban nem történt változás.

Holnap elmegyek a kompressziómérőmért és mérek egyet. Már egészen kifogytam az ötletekből. Gyertyacserénél mintha a 3-4 kicsit feketébb lenne. A tegnapi forrasztásokat is újra ellenőriztem, jó a kontakt, mással nem ér össze. Még az lehet, hogy valahol vacuum leak-em van, mert az alapjárati vákuum 40-50 között van (bár még nem üzemmeleg, ilyen traktoros módban nem akartam sokat melegíteni).

A másik hiba amit találtam, hogy valószínűleg a Japspeed 1.3 bar-os kupak igazából végtelen bar-os, mert már két bilincsnél és a régi termosztátcsonknál elkezdett ereszteni a hűtővíz, tágulási tartályban meg nem engedte bele a felesleget. A hőcserélőmet nem szeretném elpukkantani, így vissza fogom tenni a gyári 1.1 baros kupakot. Nagy hűtővel+coolant reroute-tal elég jó a hűtéskapacitás, nem kell ide 1.3 bar.


2020-04-09 11:57:14
GPali

GPali

Posztok: 403
Velünk: 1272 napja

Válasz erre: @susu #140834 

Frankenstein ébredezik....  Gratulálok a sikeres szívműtéthez Doktor Úr!

Nagyon-nagyon várom a vírusjárvány végét.

2020-04-08 18:10:35
susu

susu

Posztok: 402
Velünk: 827 napja

Elindult, pöcc-röff! Egyelőre a gyújtótekercseken csak megcseréltem a csatlakozót, de mindjárt átforrasztom és folytatom az autó összeszerelését. Pont ma jött meg az üregvédő, ez még elmaradt a nyúlványlakatolásból.

Melegen viszont nehezen indul csak, de majd játszok a cranking pulse-al.

2020-04-08 14:13:27
Plazmavago

Plazmavago

Posztok: 127
Velünk: 463 napja

Válasz erre: @susu #140829 

Ja, igaz-igaz, kéttrafós persze, az enyém is ilyen, nem is értem, honnan szedtem a négyet smile

Érdekes kérdés ez, először nekem is az jutott eszembe, hogy lent gyújthatott, aztán meggyőztem magam, hogy fent volt az, csak rossz hengerben (ami nyilván hülyeség, mert időben nem jön össze a dolog...). Innen is látszik, hogy csak okoskodok ám.  Így végiggondolva még egyszer, úgy van, ahogy mondod, az 1-4 fent helyett 2-3 volt lent.

No mindegy, bízzunk a legjobban, meg hogy beindul végre a dög smile



Történet:



Válasz erre: @susu #140829 

Ja, igaz-igaz, kéttrafós persze, az enyém is ilyen, nem is értem, honnan szedtem a négyet :)

Érdekes kérdés ez, először nekem is az jutott eszembe, hogy lent gyújthatott, aztán meggyőztem magam, hogy fent volt az, csak rossz hengerben. Innen is látszik, hogy csak okoskodok ám.  Így végiggondolva még egyszer, úgy van, ahogy mondod, az 1-4 fent helyett 2-3 volt lent.

No mindegy, bízzunk a legjobban, meg hogy beindul végre a dög :)

2020-04-08 13:13:29
susu

susu

Posztok: 402
Velünk: 827 napja

Válasz erre: @Plazmavago #140823 

Gyári a gyújtótrafó, 2 db, ez az NBFL-nél is "wasted spark", vagy is az 1-4, 2-3 hengereknek van közös trafója. Jó bekötésben ilyenkor a sűrítés és a kipufogás ütemek végén gyújt, rossz bekötésben a szívás és a munkaütem végén gyújt (alsó holtpont előtt). A gyári veztengelyeknél is a szelep nyitás-zárások kicsit el vannak tolva, tehát a kipufogó szelep kicsit előbb nyit*, a szívószelep kicsit később zár*. A munkaütem végi gyújtás energiája a kipufogó felé tud távozni, valószínűleg ez puffogott. Viszont az szívóütem végi gyújtás már neccesebb. (Ugye VVT, szóval a veztengely állása is megkavarhatja a dolgokat.) Mert, ha előbb bezár a szelep, akkor a hengerben az égés a csúcsnyomást pont a sűrítés közben éri el, tehát visszafele próbálja nyomni a dugattyút. Viszont ez nem összenyomott keverék, szóval olyan sok munkát nem tud végezni. Ha a szívószelep később zár, akkor "csak" a szívósorba távozik a túlnyomás.

Lehet hibás az elméletem, remélem nem nyírtam ki a motort (pl. görbült hajtókar... az az egyik leggyengébb láncszeme a BP motoroknak).

* kipufogó előbb nyit, mert így a hengerben lévő túlnyomást előbb elkezdi kiengedni, ennek a gáznak a lendülete hamarabb "magával rántja" a többi kipufogógázt
* szívószelep később zár: a beáramló friss keverék lendülete még "magával tud rántani" több keveréket.

2020-04-08 10:47:09
Plazmavago

Plazmavago

Posztok: 127
Velünk: 463 napja

Válasz erre: @susu #140822 

Ha nem volt nagyobb hanghatás/rázkódás, szerintem nagy baja nem lehet a mocidnak tőle.

Ha jól gondolom, mindig a szívást végző hengerbe, a szívási ütem kezdetén gyújtott bele, pontosabban az előgyújtás miatt kipufogási ütem végén. Akkorra meg már talán távozott a hengerből az ott lévő benzin, és így nem tudta begyújtani.

Ha el nem rontottam valamit, így nézett ki a gyújtásod. A rózsaszín csillag jelentené a gyújtást a felső holpontotn, de ugye előbb történik kicsivel.


Ha hagysz neki elég ídőt (ha jól értem, ez tegnap este történt, és csak ma este fogod újra próbálni), a benzin addigra talán el tud párologni a katalizátorból (ha még megvan &nbsp wink meg a kipufogórendszer többi részéből, és nem fog bajt okozni.

2020-04-08 9:42:42
susu

susu

Posztok: 402
Velünk: 827 napja

Összeraktam, nem indul. Csináltam egy “Comapre tune”-t egy basemaphez, releváns különbséget nem találtam. Aztán végiggondoltam, hogy milyen módosításokat csináltam a kábelkötegen, és elkezdtem végignézni a doksimat, hogy mit hova kötöttem. Ezek alapján úgy tűnik, hogy megcseréltem a két gyújtótrafót… este megint javítás és újabb próbálkozás. Remélem ez nem okozott maradandó kárt a motorban.

2020-04-07 18:24:02
susu

susu

Posztok: 402
Velünk: 827 napja

Megoldva!

Visszatettem bele a régi vez.tengely jeladót, amivel a motor jött. Pedig már több módszerrel is próbáltam a kis trim potikat megfelelő helyre tekerni. Viszont azt nem értem, hogy ez miért oldja meg. Ugyanis a "rossz" szenzort még tavaly vettem, amikor a régi 1.8-as BP4W motoromnak fulladozós baja volt. Az a hibát amúgy a szenzor csatlakozójának a kontakthibája okozta, lehet hogy akkor valahogy tönkre ment, de nem annyira, hogy teljesen rossz legyen. Elvileg NB - NBFL motorba is ugyanaz a jeladó kell.

Úgy tűnik az új VVT cső sem folyik. Most megy vissza a szívósor, stb., aztán holnap du/este indítási próba.

2020-04-07 9:50:38
susu

susu

Posztok: 402
Velünk: 827 napja

Megmutattam a composite/trigger logokat a "Miata Megasquirt Tuning" facebook csoportban, hogy hogy is kellene kinézni. És nem néz ki jól.


Mi is az a composite log (mert erről csak nehezen találtam információt, leírom ide is):

ez megmutatja a különböző trigger-forrásokat (főtengely jeladó, vezérműtengely jeladó). TunerStudioban ez egy külön tabon érhető el, ez egy másik funkció. A hagyományos logging ezt nem fogja eltárolni, mert a TunerStudio-Megasquirt közti soros kapcsolat túl lassú ehhez. Ezt ilyenkor az MS puffereli a belső memóriájában, és utána küldi át, darabokban.


Szóval az enyém így néz ki:


A fenti zöld grafikon a vezérműtengely jeladó, a középső kék a főtengely (a lentit nem tudom). A főtengellyel nincs is baj, 36-2-es tárcsa, 36 jel után 2 szünet. Viszont a vezérműtengely nem jó, megjelöltem a hibák helyét. A piros nyilaknál kellene egy jelnek lennie, a sárga kapcsoknál viszont csak kettőnek. Azt a tippet kaptam, hogy állítgassam a “VR-conditioner” potikat (https://www.diyautot___other/megasquirt-vr/).


Tegnap este még ellenőriztem a vezérlést, jó helyen van. Illetve a szivárgó VVT csövet kicseréltem. Ma este majd próbálok játszani a VR potikkal, egyelőre benzin és gyújtás nélkül. Illetve van pár másik jeladóm, azokkal is kipróbálom (bár egy szinte új van benne, az előző motoromban futott kb. 1-2 ezer km-t).

2020-04-06 10:47:27
susu

susu

Posztok: 402
Velünk: 827 napja

Válasz erre: @padregas #140794 

Köszi a tippet, végignézem. Amúgy beleszívtam a csőbe, közben néztem a MAP-ot, 70-80 kpa-ig "le tudtam szívni" :D

Így egy alvás után még megnézem a trigger/composite logokat, hogy ott minden klappol-e. Meg megpróbálom megérteni, hogy minek kéne ott lennie :D

Meg azon is elgondolkodtam, ha ilyen gyakran kell szívósort szerelni, és ekkora szívás, akkor egy kisebb szívósor kellene... :D 


2020-04-06 9:51:59
padregas

padregas

Posztok: 259
Velünk: 3076 napja

Válasz erre: @susu #140792 

A map szenzor levegő csövet is nézd át alaposan, lehet csak agy apró sérülés, de elég, nemrég más is így járt így...

2020-04-06 10:38:15
susu

susu

Posztok: 402
Velünk: 827 napja

Most hétvégén még egy-két teendő volt szombatra (szívósort visszatenni, hűtőfolyadék betöltése, motorolaj betöltése, kábelkötegen még egy-két dolog). Este végigpróbáltam a szenzorokat, injektorokat, gyújtást. 

Vasárnap pedig indítani... próbáltam. Néha puffant egyet-egyet, de nem kapta el. RPM volt, sync error csak egy-egy, néha, benzinszaga volt a kipufogónak is. A végén már Liszt és JRK_ is segítettek (ezúton is köszi). Még próbáltam egy-két dolgot, de az akksi kezdett lemerülni, felraktam tölteni. Aztán észrevettem, hogy az autó alatt van egy tócsa, motorolaj volt, és valahonnan a szívósor alól, a hengerfej magasságából... Levettem a szívósort, (hogy lássam honnan folyik), immár másodszor. A coolant reroute, olajhűtő csövek, olajszenzorok miatt extra szívás a csavarokhoz hozzáférni. Mindenesetre úgy tűnik a VVT cső a ludas, egy aprócska lyuk van rajta. Még szerencse, hogy két motort vettem smile 

Amúgy a Crank pulse-t fogom tovább csökkenteni (miután az olajszivárgást sikerül elhárítani), mert úgy tűnik, indításkor rengeteg benzint kap. Másik probléma, hogy a MAP indítás közben is 100 körül van, gyanús, hogy valahol vákuum szivárgás van.


(UPDATE: újraszerkesztettem a posztot, hogy ne ilyen kiabálós fontméret legyen)



Történet:



Most hétvégén még egy-két teendő volt szombatra (szívósort visszatenni, hűtőfolyadék betöltése, motorolaj betöltése, kábelkötegen még egy-két dolog). Este végigpróbáltam a szenzorokat, injektorokat, gyújtást. 


Vasárnap pedig indítani... próbáltam. Néha puffant egyet-egyet, de nem kapta el. RPM volt, sync error csak egy-egy, néha, benzinszaga volt a kipufogónak is. A végén már Liszt és JRK_ is segítettek (ezúton is köszi). Még próbáltam egy-két dolgot, de az akksi kezdett lemerülni, felraktam tölteni. Aztán észrevettem, hogy az autó alatt van egy tócsa, motorolaj volt, és valahonnan a szívósor alól, a hengerfej magasságából... Levettem a szívósort, (hogy lássam honnan folyik), immár másodszor. A coolant reroute, olajhűtő csövek, olajszenzorok miatt extra szívás a csavarokhoz hozzáférni. Mindenesetre úgy tűnik a VVT cső a ludas, egy aprócska lyuk van rajta. Még szerencse, hogy két motort vettem :) 


Amúgy a Crank pulse-t fogom tovább csökkenteni (miután az olajszivárgást sikerül elhárítani), mert úgy tűnik, indításkor rengeteg benzint kap. Másik probléma, hogy a MAP indítás közben is 100 körül van, gyanús, hogy valahol vákuum szivárgás van.



Most hétvégén még egy-két teendő volt szombatra (szívósort visszatenni, hűtőfolyadék betöltése, motorolaj betöltése, kábelkötegen még egy-két dolog). Este végigpróbáltam a szenzorokat, injektorokat, gyújtást. 


Vasárnap pedig indítani... próbáltam. Néha puffant egyet-egyet, de nem kapta el. RPM volt, sync error csak egy-egy, néha, benzinszaga volt a kipufogónak is. A végén már Liszt és JRK_ is segítettek (ezúton is köszi). Még próbáltam egy-két dolgot, de az akksi kezdett lemerülni, felraktam tölteni. Aztán észrevettem, hogy az autó alatt van egy tócsa, motorolaj volt, és valahonnan a szívósor alól, a hengerfej magasságából... Levettem a szívósort, (hogy lássam honnan folyik), immár másodszor. A coolant reroute, olajhűtő csövek, olajszenzorok miatt extra szívás a csavarokhoz hozzáférni. Mindenesetre úgy tűnik a VVT cső a ludas, egy aprócska lyuk van rajta. Még szerencse, hogy két motort vettem :) 


Amúgy a Crank pulse-t fogom tovább csökkenteni (miután az olajszivárgást sikerül elhárítani), mert úgy tűnik, indításkor rengeteg benzint kap. Másik probléma, hogy a MAP indítás közben is 100 körül van, gyanús, hogy valahol vákuum szivárgás van.



Most hétvégén még egy-két teendő volt szombatra (szívósort visszatenni, hűtőfolyadék betöltése, motorolaj betöltése, kábelkötegen még egy-két dolog). Este végigpróbáltam a szenzorokat, injektorokat, gyújtást. 


Vasárnap pedig indítani... próbáltam. Néha puffant egyet-egyet, de nem kapta el. RPM volt, sync error csak egy-egy, néha, benzinszaga volt a kipufogónak is. A végén már Liszt és JRK_ is segítettek (ezúton is köszi). Még próbáltam egy-két dolgot, de az akksi kezdett lemerülni, felraktam tölteni. Aztán észrevettem, hogy az autó alatt van egy tócsa, motorolaj volt, és valahonnan a szívósor alól, a hengerfej magasságából... Levettem a szívósort, (hogy lássam honnan folyik), immár másodszor. A coolant reroute, olajhűtő csövek, olajszenzorok miatt extra szívás a csavarokhoz hozzáférni. Mindenesetre úgy tűnik a VVT cső a ludas, egy aprócska lyuk van rajta. Még szerencse, hogy két motort vettem :) 


Amúgy a Crank pulse-t fogom tovább csökkenteni (miután az olajszivárgást sikerül elhárítani), mert úgy tűnik, indításkor rengeteg benzint kap. Másik probléma, hogy a MAP indítás közben is 100 körül van, gyanús, hogy valahol vákuum szivárgás van.

2020-04-02 0:50:31
susu

susu

Posztok: 402
Velünk: 827 napja

Márc. 21-22 hétvége: betettem a motort (egyedül, #socialdistance), PPF-et nyomatékra húztam. Új, gyári hűtőcsöveket is föltettem, coolant reroute csővel kellett azért szórakozni, hogy hol fog elférni (olajhűtő csöveknek, légszűrőnek is ott kell elférni, coal canistert már vissza sem tettem).



Márc. 28-29 hétvége: Föltettem a Racing Beat leömlőt. Ez tényleg plug-and-play, pedig nagyon féltem tőle, hogy kipufogót is kell hegeszteni, ugyanis a katalizátort valaki már cserélte. Csupán az egyik vízcsövet kellett meghajlítani egy picit, mert szerintem túl közel volt. Visszatettük a motorháztetőt is, kezdi visszanyerni autó formáját. Korábban valamelyik nagy szélben a motorháztető lecsúszott a tetőről, ez sajnos látszik is rajta, megkarcolódott a fényezés.



Motortér:

Kétszer is rendeltem Kínából ⅛ BSPT - NPT elosztót, mindkétszer rosszat küldtek, így feladtam. A gyári olajnyomás (kapcsoló) mellé szerettem volna az utólagos nyomásszenzort. Mindenképpen az olajhűtő után akartam tenni, hogy azt a nyomást mérjem, amit a motor kap. Így átvariálva a szendvicsek sorrendjét, kénytelen vagyok az olajhőt is a hűtő után mérni. Ez nem optimális, de az olajnak nagy a fajhője, nem tud hirtelen túlmelegedni/lehűlni. A gumi olajhűtő csöveket bevontam ezzel a rugalmas fonott védőhálóval. Így talán jobban ellenáll a dörzsöléseknek. Illetve ahol valami lemez széléhez ér, oda gumi élvédőt tettem. Az olajhűtő végül középre került, így jött ki jól a csövek hossza. Egyelőre legfelülre tettem, nem a közvetlen légáramba.



Vasárnap nagyrészt a kábelezést csináltam/ellenőriztem, erről külön doksit készítek, ha valami miatt később hozzá kell nyúlni, akkor tudjam, hogy mit, hova, miért kötöttem. Az olajszenzoroknak csináltam egy külön sub-harnesst, a régi, gyári lambdaszonda csatlakozóját használtam újra. Este pedig feltöltöttem olajjal a váltót. Új olajat kapott, elég zavaros volt, ami kijött belőle (Motul Gear 300 75W90). Millers EE 75W90-et kapott, ez nem a “racsing” kategória, hanem a személyautó (link). Ezentúl minden motorolajcserénél ellenőrzöm a váltóolajat is, így aknából nem nagy mutatvány szerencsére.


Még amúgy rengeteg idő elment ilyenekkel, hogy hoppá, egy kábeltartó konzol lemaradt az önindító mellett, így ki kellett csavarni az amúgy is hozzáférhetetlen csavart, stb. Illetve a szívósort is levettem, különben nagyon nehezen fértem volna hozzá az olajszűrő körüli szendvicsekhez. Az olajlecsapatót az ABS kocka mellé rögzítettem, de ott is kellett reszelni egy lyukat (meg előtte kitalálni, bepróbálni, hogy fog elférni). Az olajhűtőt is át kellett fúrni máshova, azt is kitalálni, hogy nem fog beleérni semmibe. Ja, meg a szép fényes leömlő mellett nagyon ronda volt a szelepfedél, egy kicsit azon is csiszoltam, utána pedig kapott egy új gyári tömítést az is.


Kedden pedig adtam tápot a Megasquirtnek és elkezdtem beállítani a be/kimeneteket. Az IAC (Idle Air Control) szolenoidot és a VVT szolenoidot is PWM jel vezérli. Ezeket az MS3x-en érdemes külön “PWM” group-ba tenni, mert akkor külön állítható a frekvenciájuk. MS3x-en van egy “VVT” nevezetű kimenet, de az egy group-ban van az IAC-vel, így a Nitro2-re tettem. A többinél maradtam Liszt-féle beállításnál (illetve neki volt EGT-je, az nekem nincs). Miataturbo-n rengeteg info van MS3-ról (sokszor csak "félinformáció", érdemes mélyebben belemenni, több threadet végigolvasni).


Még azt kell valahogy megoldanom, hogy a szélessávú lambda szonda melegítője (vagy az vezérlője) indítás után később kapjon áramot, ugyanis több helyen azt olvastam/hallottam hogy az LSU 4.9 Bosch szondákat leginkább az nyírja ki, hogy indításkor a motorban lecsapódott pára elindul kifelé víz formájában, és a jól felfűtött szondának csapódva megrepesztik azt (forrás). Ez a "megoldás", első körben egy sima kapcsoló lesz.