Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Csak dumálok, csak beszélek...    »    Magyar MX-5 Klub Egyesület    |   << vissza

Magyar MX-5 Klub Egyesület

2020-01-16 8:31:16
Ordune

Ordune

Posztok: 7389
Velünk: 5072 napja

Válasz erre: @BCapelluti #139619 

3 részre osztom a válaszomat a hozzászólásod szerint.

1. Az Egyesület tevékenységét az Elnökségnek nem csak joga, de kötelessége is irányítani, melyre felhatalmazást a Közgyűléstől kap 3 évre.
Ebben a döntésben - véleményünk szerint - semmiféle helytelen, vagy antidemokratikus nincs. Az Egyesület elnöksége úgy döntött, hogy elsősorban az őket megbízó egyesületi tagoknak fog programokat szervezni. Ebben mi a kivetnivaló? Ebben mi lett volna a megszavazni való? 

Winston Churchillnek tulajdonítjuk azt a mondást, hogy "A demokrácia a legrosszabb kormányzási forma - nem számítva az összes többit, amellyel az emberiség időről időre megpróbálkozik." Komolyan meglep, hogy erről pont Veled kell vitatkoznom.

A Szezonnyitóra, figyelembe véve a hozzánk befutott kéréseket és a kéréseken felül is látva a létjogosultságát, a tervezett program egy vezetéstechnikai képzés, amelyen max. 100 autónak tudunk majd részvételi lehetőséget biztosítani.
Szerinted nem kutya-kötelessége egy szervezet vezetésének, az általa és a tagok tagdíjából (is) szervezett eseményen a tagságot előnyben részesíteni?    

2.a Nem írtunk olyat, hogy csak az egyesületi tagoknak fogunk mostantól szervezni, hanem hogy elsősorban nekik fogunk. Ez nem ugyanaz. De ezt már leírtam tegnap este is, nem ismételném magamat.

2.b. Miért tartod problémának a tömeges belépéseket? amúgy eddig 10 jelentkezőnél járunk, ami nem sok tekintetbe véve a természetes lemorzsolódást (a korábban beléptek közül nem mindenki maradt tag, mert eladta az autóját, vagy más egyéb okból). Minél nagyobb a tagság létszáma, annál nagyobb az Egyesület legitimitása, mind belsőleg a Miata tulajdonosok, mind külsőleg, pl. az MMH vagy más partnerek felé.  

3. Sajnos a demokrácia velejárója, hogy a felvetések nem mindig jönnek megfelelő szándékkal és/vagy formában. A kulturált javaslatokat, véleményeket, kritikákat igyekeztünk mindig elfogadni, megfogadni, de azokkal nagyon nehezen tudunk mit kezdeni, amelyek öncélúak, kritizálnak, de javaslatot nem fogalmaznak meg, amelyeknek a célja maga a kötekedés, bomlasztás, csak azért is lázadás, trollkodás stb. 

Összegzésül, leírtam már többször, nem szégyenlem, az elnökség emberekből áll, akik hibáznak (is). Olyan emberekből, akik ellentétben a nagy többséggel, nem csak beszélnek, hanem dolgoznak is. Ezek az emberek - beleértve magamat is - sokszor nagyon frusztráltan érzik magukat, amikor a beletett rengeteg energiájuk után fűt-fát kapnak, és ilyenkor kiszalad egy-két helytelenebb megjegyzés, elkapkodott reakció. Ennek elkerülésén/minimalizálásán az elnökség tagjai folyamatosan dolgoznak, szerintem több-kevesebb sikerrel. 

Ui.: Szeretem amikor úgy kezdődik valami, hogy no offense, de aztán valahogy kicsit mégis az lesz belőle.

aláírás

MX-5 KLUB - elnök
NA 1.6 1992

Történet:

1. Az Egyesület tevékenységét az Elnökségnek nem csak joga, de kötelessége is irányítani, melyre felhatalmazást a Közgyűléstől kap 3 évre.
Ebben a döntésben - véleményünk szerint - semmiféle helytelen, vagy antidemokratikus nincs. Az Egyesület elnöksége úgy döntött, hogy elsősorban az őket megbízó egyesületi tagoknak fog programokat szervezni. Ebben mi a kivetnivaló? Ebben mi lett volna a megszavazni való? 

Winston Churchillnek tulajdonítjuk azt a mondást, hogy "A demokrácia a legrosszabb kormányzási forma - nem számítva az összes többit, amellyel az emberiség időről időre megpróbálkozik." Komolyan meglep, hogy erről pont Veled kell vitatkoznom.

A Szezonnyitóra, figyelembe véve a hozzánk befutott kéréseket és a kéréseken felül is látva a létjogosultságát, a tervezett program egy vezetéstechnikai képzés, amelyen max. 100 autónak tudunk majd részvételi lehetőséget biztosítani.
Szerinted nem kutya-kötelessége egy szervezet vezetésének, az általa és a tagok tagdíjából (is) szervezett eseményen a tagságot előnyben részesíteni?    

2.a Nem írtunk olyat, hogy csak az egyesületi tagoknak fogunk mostantól szervezni, hanem hogy elsősorban nekik fogunk. Ez nem ugyanaz. De ezt már leírtam tegnap este is, nem ismételném magamat.

2.b. Miért tartod problémának a tömeges belépéseket? amúgy eddig 10 jelentkezőnél járunk, ami nem sok tekintetbe véve a természetes lemorzsolódást (a korábban beléptek közül nem mindenki maradt tag, mert eladta az autóját, vagy más egyéb okból). Minél nagyobb a tagság létszáma, annál nagyobb az Egyesület legitimitása, mind belsőleg a Miata tulajdonosok, mind külsőleg, pl. az MMH vagy más partnerek felé.  

3. Sajnos a demokrácia velejárója, hogy a felvetések nem mindig jönnek megfelelő szándékkal és/vagy formában. A kulturált javaslatokat, véleményeket, kritikákat igyekeztünk mindig elfogadni, megfogadni, de azokkal nagyon nehezen tudunk mit kezdeni, amelyek öncélúak, kritizálnak, de javaslatot nem fogalmaznak meg, amelyeknek a célja maga a kötekedés, bomlasztás, csak azért is lázadás, trollkodás stb. 

Összegzésül, leírtam már többször, nem szégyenlem, az elnökség emberekből áll, akik hibáznak (is). Olyan emberekből, akik ellentétben a nagy többséggel, nem csak beszélnek, hanem dolgoznak is. Ezek az emberek - beleértve magamat is - sokszor nagyon frusztráltan érzik magukat, amikor a beletett rengeteg energiájuk után fűt-fát kapnak, és ilyenkor kiszalad egy-két helytelenebb megjegyzés, elkapkodott reakció. Ennek elkerülésén/minimalizálásán az elnökség tagjai folyamatosan dolgoznak, szerintem több-kevesebb sikerrel. 

Ui.: Szeretem amikor úgy kezdődik valami, hogy no offense, de aztán mégis az lesz belőle.

2020-01-16 7:29:22
BCapelluti

BCapelluti

Posztok: 371
Velünk: 2123 napja

Válasz erre: @Ordune #139616 

A Gram által eltüntetett csúszkát is csak a közgyűlés csinálhatja vissza?

2020-01-16 7:27:37
BCapelluti

BCapelluti

Ordune, 2020-01-15 23:43:07

Válasz erre: @BodaJ #139609 
Az egyesület vs. alapítvány párharcban egyértelműen az egyesület nyert, mint a lehető legdemokratikusabb forma. 

No offens, de nem látom tisztán, hogy miben ragadható meg az egyesületben ez a fene nagy demokratikus működés... Talán nem ártott volna, ha az elnökség az egyesület működését alapvetően megváltoztató döntését nem egyszerűen a nagy találkozó időpontját bejelentő posztban közli a tagokkal és nagyvilággal. Sőt, arról sem vagyok meggyőződve, hogy helyes volt-e, hogy ezt a döntést (amihez az elnökségnek ugyan vitán felül joga volt) az elnökség és nem a közgyűlés hozta meg. 

(Biztosan nem figyeltem eléggé, de nem szimpla előnyben részesítésről szólt a tájékoztatás, hanem arról, hogy mostantól csak a tagok vehetnek részt a találkozón. A tömeges ajánlás-kérések alapján előre látható belépési hullámmal a közgyűlés összetétele nagyon rövid idő alatt, jelentős mértékben fog megváltozni....)

Az pedig nem a demokratikus működés jele, ha bármilyen felvetés van, az elnökségi tagok reakciója az, hogy a) nagyon sokat dolgoznak vele, és egyébként is nyűg nekik az egész, b) ezt a kérdést tessék a közgyűlés elé vinni, c) ha jobban tudod csinálni, szerezz megfelelő többséget és csináld te.

2020-01-16 0:07:32
Ordune

Ordune

Dupla

aláírás

MX-5 KLUB - elnök
NA 1.6 1992

Történet:

Válasz erre: @Marcello #139615 

Az Egyesület közgyűlése csinálhatja csak vissza.

2020-01-16 0:06:59
Ordune

Ordune

Válasz erre: @Marcello #139615 

Az Egyesület közgyűlése csinálhatja csak vissza.

aláírás

MX-5 KLUB - elnök
NA 1.6 1992

2020-01-15 23:55:46
Marcello

Marcello

Posztok: 656
Velünk: 3305 napja

Válasz erre: @Ordune #139590 

Adjunk neki csokit, hogy csinálja vissza :DD 

2020-01-15 23:46:08
susu

susu

Posztok: 491
Velünk: 1800 napja

Szerintem lesznek egyesületen kívülről érkező kezdeményezések, szervezések is, ahova nem jelent előnyt az egyesületi tagság.

aláírás

Touge Runnerz

2020-01-15 23:43:07
Ordune

Ordune

Szia,

Mint az Egyesület elnöke úgy gondolom, az Egyesület, vagy az egyesület tagjai által szervezett programokat több féle csoportba is sorolhatjuk:

1. Limitált számú résztvevő

Amennyiben limitált számú résztvevő vehet részt egy eseményen, pl. egy több napos, napi sok 100 km-es túra, amit rendesen max. 20 autóval lehet végigtolni úgy, hogy a túra nem arról szól, hogy folyton-folyvást egymást várjuk, akkor szerintem érthető, hogy elsősorban azok vehetnek rajta részt, akik elkötelezettebbek a Klub felé, amit az Egyesületbe való belépésükkel, és a tagdíj kifizetésével "demonstrálnak" is.

2. Korlátlan számú résztvevő

Amennyiben nincs megkötés a résztvevők létszámára vonatkozóan, természetesen az Egyesület, vagy annak tagjai, akik szervezik a programot, minden érdeklődőt szívesen látnak.

Fontos megérteni, hogy az Egyesület alapítására azért volt szükség, mert a megnövekedett taglétszámnak köszönhetően, a rendezvények mind anyagi, mind felelősségi értelemben olyan szintet értek el, amelyet már nem lehetett egyénileg, magánszemélyként kezelni.

Szemléltetném példával is, hogy mire gondolok:
Az Egyesület alapítása előtt pl. egy Kakucs Ring program úgy nézett ki, hogy én sk leszerződtem a Kakucs Ringgel, a saját pénzemből kifizettem az előleget, megcsináltattam a mágneses vagy matrica rajtszámokat stb., remélve, hogy megfelelő időjárás lesz és elegen jönnek el ahhoz, hogy a költségeim megtérüljenek. Amennyiben az esemény extra profitot hozott, úgy az a klubélet támogatására fordítódott (pl. honlap fenntartás (domain és tárhely), beach flag, ordibátor, szilveszteri gyerekpezsgő stb. formájában).
Ezzel a rendszerrel nem is a saját anyagi kockázatvállalásom volt a legnagyobb probléma (bár ezzel a feleségem lehet, hogy vitába szállna). A magam részéről sokkal inkább veszélyesnek éreztem azt, hogy miután én sk nem voltam/vagyok számlaképes, így a a befizetett részvételi díjak után nem tudtam számlát adni. Így a megnövekedett taglétszám nemcsak a költségeket vitte feljebb, de egy lebukás veszélye is komolyabb lett. A 3. probléma pedig a felelősségvállalás kérdése volt. Miután a rendezvényt én sk szerveztem, ezért azért minden felelősség is engem terhelt.   

A fentiek fényében 3 évvel ezelőtt arra jutottam, hogy változtatni kell.
3 út állt előttem. 1. hagyom az egészet veszni, 2. alapítok egy céget, és üzleti alapon viszem tovább (pl. Volvo Klub - legalábbis régen), 3. alapítunk egy társadalmi szervezetet, egyesületet vagy alapítványt.

Az első 2 verziót hamar elvetettem, mert túl fontos volt nekem ez az egész ahhoz, hogy veszni hagyjam. A Klub 2009 nyara óta része az életemnek. A klubéletet 2011 óta aktívan szerveztem is, 2014 nyár elejéig, az alapító Gram vezetése mellett, majd ezt követően - Gram visszavonulásával - megörökölvén az elnöki feladatkört, már Hunya segítségével terelgettük a klubéletet. 
Az egyesület vs. alapítvány párharcban egyértelműen az egyesület nyert, mint a lehető legdemokratikusabb forma. Hunyával ekkor rántottunk össze további 10 oszlopos tagot (ugyanis egy egyesület alapításához 10 felnőttre van szükség), hogy összerakjuk az egyesület alapjait, majd megalapítsuk azt.
Annak érdekében, hogy az alapítótagságot minden elkötelezett klubtagra kiterjeszthessük, az alapszabályban kb. fél éves intervallumot kötöttünk ki, azaz mindenki aki 2017. december 31-ig jelentkezett az Egyesületbe, alapítótagnak számított. 

Visszatérve az egyesületi tagsághoz.
Véleményem szerint nem ördögtől való az elnökség azon döntése, melyet tavaly decemberben hozott, hogy 2020-tól előnyt fog élvezni az, akinek fontos annyira klubélet, hogy elköteleződik az Egyesületbe való belépésével, és a befizetett tagdíjával kiveszi a részét a közösségi élet szervezésének költségeiből, hiszen az Egyesület a befolyt tagdíjakból és az egyéb támogatásokból tartja fent azt a keretrendszert, amit ma MX-5 Klubnak nevezünk. 

Összefoglalva, semmi kivetnivalót nem találok abban, hogy az Egyesület önkéntesei, az Egyesület forrásait használva elsősorban az Egyesület tagjainak szerveznek programokat, pláne, hogy az Egyesületbe való belépés viszonylag egyszerű, és a tagság fenntartása sem igényel hatalmas forrásokat, hiszen egy autósklubban 6.000 Ft/év tagdíj, nem lehet akadály senkinek sem. 
Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy az Egyesület által üzemeltetett platformok (a Gram által összerakott/megírt miata.hu oldal, és az általam megalapított Facebook oldalak) mindenkinek elérhetők. Azokon/azok segítségével végtelen számú program, esemény szervezhető, melyeken nincs semmiféle előírás a részvevők elköteleződőttségével kapcsolatban.  

aláírás

MX-5 KLUB - elnök
NA 1.6 1992

2020-01-15 23:43:03
Ordune

Ordune

Válasz erre: @BCapelluti #139611 

Még nem tűztük ki a pontos dátumot. Ahogy korábban írtam április második vagy május első felében lesz.

aláírás

MX-5 KLUB - elnök
NA 1.6 1992

2020-01-15 23:08:48
BCapelluti

BCapelluti

Megkérdezhetem, mikor lesz a közgyűlés? 

2020-01-15 22:21:06

BodaJ

Posztok: 10
Velünk: 1457 napja

Sziasztok,

van mas Magyar mx-5 egyesulet/klub?

Javitsatok ki ha tevedek, de ugy tudom nincs. Mindossze azert kerdezem mert most hirtelen ket  idei turarol is olvastam itt az oldalon, en meg megorultem, hiszen gondoltam majd valamelyikhez csatlakozom... csakhogy ott az all “elsosorban“ egyesuleti tagok reszere.

Persze ertem en, mindenkinek szive joga eldonteni kivel turazik, csak nekem ez picit fura.

(nem vagyok tag, es a keves Magyarorszagon valo tartozkodas miatt eddig nem is probalkoztam azza valni)

Nyilvan barati tarsasagok mennek erre arra, de ha mar egyszer itt “szervezodik“ es nem egy whatsapp group-ban, akkor szerintem nem kellene/illene ennyire elzarkozni a “kulsos“ erdeklodoktol. Szerintem.

(persze nem tudhatom az okat, nem is gondolom hogy offensive voltam, csak kerdezek)

✌????

Ps: gondoltam ebbe a topicba belefer. hello

2020-01-14 20:02:19
gzugzu

gzugzu

Posztok: 974
Velünk: 4081 napja

Válasz erre: @Ordune #139601 

Köszönjük!

2020-01-14 17:03:52
Ordune

Ordune

Válasz erre: @gzugzu #139593 

Futok vele egy kört.

aláírás

MX-5 KLUB - elnök
NA 1.6 1992

2020-01-14 8:35:37
gzugzu

gzugzu

Posztok: 974
Velünk: 4081 napja

Egy másik topicban merült fel ez a pont: Nincs, vagy nem lehetne elintézni a magyar Mazda kereskedésekben klubos kedvezményt a gyári alkatrészekre?

2020-01-14 0:30:09
Ordune

Ordune

Válasz erre: @Marcello #139588 

Azt még Gram tüntette el, és miután ő programozta az oldalt, csak ő tudná visszavarázsolni.

aláírás

MX-5 KLUB - elnök
NA 1.6 1992