Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Technika    »    Hűtés    |   << vissza

Hűtés

2009-08-04 8:25:23
Matt

Matt

Posztok: 2767
Velünk: 5596 napja

legegyszerűbb volna ha csinálnál egy nyomástesztet. akkor rögtön kiderül ha valahol szelel a rendszer. ha már nekiugrasz érdemes a gumicsöveket, radiátorsipkát cserélni. bárhol lehet egy hajszálrepedés, főleg ahol a bilincs szorítja a csövet ott szeret anyaggyengülni. ha mindent végigjársz lehet, hogy egybe kiadsz egy közepesebb összeget, de még mindig jobb mint 2 havonta szétkapni, bár valalaki azt is élvezi smile

ja meg ilyen infrahmérővel érdemes lehet végigméricskélni a rendszerbe a vízhőt. ez is segíthet megtalálni ha dugulás vagy rendellenesség van.

2009-08-04 0:07:06
Zolo

Zolo

Posztok: 1133
Velünk: 5237 napja

Valószínű a hétévégén nekiállok a dolognak, mert valahol biztos, folyik. A Kabrio Klub Találkozón, konvojozva, viszonylag állandó sebességgel haladva és hazafelé 320km alatt egy csepp vizet nem fogysztott el, ergo nem hengerfejes, hiszen akkor folyamatosan fogyasztaná, használattól függetlenül. Csak itt a városban fogy a víz, a melegedés-hülés következtében, ergo nyomásfüggő a dolog, tehát tuti ereszt. Ráadásul már sikerül kifigyelni,h ogy valóban azon a részen nedves, ahol mondjátok.

Megpróbálom lebontani felülről a dolgot, hátha belátok valamennyire, nem szeretném leszedni ezért a váltót...

Esetleg további tanácsokat, hogyan érdemes nekiállni, szívesen veszek, vagy Pesten akár szívesen konzultálok is valakivel,a ki már csinált ilyet személyesen, ha rám szánjátok az időt. B-)

aláírás

Feel da faya, tak' da ride, sunshine, driftin' MX5! B-)

2009-08-02 23:53:36
Csabi76

Csabi76

Posztok: 1186
Velünk: 5129 napja

Na ott nekem is folyik. Az lesz a következő, de csak olajcsere előtt. Én egyébként kitapintva találtam meg a vízdugót

2009-08-02 19:13:53
Bird

Bird

Posztok: 3819
Velünk: 6246 napja

Én ma cseréltem ki a tömítést a gyújtás időzitőnél.(Szelepfedél bal hátulja nálam)

Ahoz,hogy azt ki tudjam venni, a gyújtó trafót is le kellett szednem, és akkor nagyon frankón látszik az a ledugaszolt cucc amiről beszéltünk.

aláírás Kilinccsel elöre:)
2009-08-02 12:47:52
Csabi76

Csabi76

Ez az, amit Bird mutat, de meglátni sem annyira 1xű.

Nem kell semmit kibontani elméletileg. Én egy 1,5 órás akrobatika, meg mind2 kezi bőrnyúzás után levettem, aztán egy csavaros bilinccsel újat raktam rá, de én vékony testalkatú vagyok. Nem volt kellemes, de ha erre el tudod cincálni a kocsit, vagy vasárnap du. ha rámcsörögsz (Budapesten leszek),megcsinálom neked. Számom az adataimnál.

2009-07-31 18:43:07
Bird

Bird

A lendkerék felett kint a blokkon van egy ilyen cucc ami nekem is eresztett,azt nézted?

Itt egy kép is róla.Azt hiszem ez az ,de én úgy emlékeztem,hogy a blokkból jön kifele egy kis csúcs.

http://www.rivercityroad.com/garage/jpg3/ecu_sensor_2.jpg

2009-07-31 17:49:34
Zolo

Zolo

Update jelleggel....

Úgy áll a dolog, hogy most 100km-en kb 2,5 liter víz fogy el, viszont ma megjelentek az első vízcseppek, a váltóharangból kifelé, eddig minden porszáraz volt. Informálódtam, valóban létezik fagydugó a motor hátulján, a lendkerék mögött van közvetlenül... A jelen elmélet szerint ezen fagydugónál szivárog a víz, rácsöppen a lendkerékre, ami evaporátorként azonnal szétszórja a levegőben, gyakorlatilag párává változtava, mielőtt bármit átnedvesíthetne. Természetesen ezen feltételezés nem zárja ki,h ogy hengerfejes, de a jövő héten leszedem a váltót és a lendkereket, megnézem mire jutok, hátha... Ez a fagydugó filléres tétel, viszont a váltó le-fel szereléssel elbalettozom pár munkaórát.

Valakinek van ebben rutinja? Kell hozzá valami specszerszám?

aláírás

2009-07-15 14:41:27
Zolo

Zolo

Köszi-köszi, egy ráolvasásos csodatétel jó lenne, hátha... B-) Az 50-60k anyagár, hengerfejtömítés, síkolás, vezérműszíj, vízpumpa, feszítőgörgők, esetleg első főtengelyszimmering, meg pár apróság. A munkát megcsinálom rajta én - bár lehet elátkozom párszor a berohadt csavarok miatt. Azért este még rákukkanthatunk, hátha... ;-)

aláírás

2009-07-15 11:55:29
Gyéé

Gyéé

Posztok: 9151
Velünk: 5971 napja

Én még reménykednék a helyedben. Az a kapuccsínó dolog még nem egyértelmű.

Viszont 50-60k az szerintem csak a vezérműszíj csere a tartozékokkal (pumpa, görgők stb.), abba hengerfejleszedés, új csavarokkal (ami kötelező elvileg ) összerakás miegymás nem tudom hogy férhetne bele. Meghát ritka hogy csak egy hengerfejtömítés cserével megúszható a dolog (mindjuk wartburgnál oké), szokott lenni gépmunka is, ahhoz ki kell üríteni a hengerfejet stb.

Inkább ne legyen hengerfejes, csak valami csődolog legyen, én annak drukkolok. De majd este megszakértjük, ráolvasunk, gyógyító hullámokat küldünk rá.

aláírás DrasticPlastic Driver
2009-07-15 10:08:40
Zolo

Zolo

Nos, úgy tűnik megvan a probléma gyökere... Tegnap addig nézegettük apuval, míg alaposan felmelegített állapotban enyhén felhabosította a vizet. Picit olyan lett, mint a cappucino. 90%, hogy hengerfejes.. B-( Egyelőre nem vészes a dolog, ezzel még szerintem hóanpokig el lehet mászkálni, csak figyelni kell a vizet. Természetesen nem ez a cél, de amíg a másikat nem adtam el, ezt nincs keret rendbetenni. -.-

Este azért ott leszek a BAH-nál, ha valaki még okosat tud, szívesen meghallgatom. B-)

aláírás

2009-07-14 11:33:47
Zolo

Zolo

Köszönöm az ötleteket! B-) Ma reggel járattam az udvarban fél órát, felmelegítettem, túráztattam, figyeltem, hallgattam… Kipróbáltam a fűtés-párásodás dolgot is. Negatív.… Semmi vízfolyást nem tapasztaltam sehol, gázadásra nem habzott a víz – legalábbis vadul nem nyomta ki, levett sapkával sem – minimálisan, ahogy a hűtágulás indololja, szép lassan csepegett lefelé. Téyn, hogy furcsa barnás színe van – mintha rozsdás lenne.. Ennek a fagydugónak a blokk hátulján utána nézek mindenképpen, hogy férek hozzá? Csak le kell szedni a gyujtáselosztót, vagy motor ki? Csak simán újra kell tömíteni, miután ksizedtem valami speckó cuccal? Mivel rakjam össze? (Közben utána kérdeztem a hengerfejezés alkatrészárainak, mindenki azt javasolta, ha hozzányúlok, cseréljek vezérműszíjat és vízpumpát is, mert előbb utóbb úgyis aktuális lesz. Ezekkel együtt az árak erősen 50-60000Ft köré kúsznak.. Esetleg valakinek komolyabb kedvezménye valahol, ahol érdemes cuccokat venni hozzá? B-)

aláírás

2009-07-14 11:10:29
Csabi76

Csabi76

Gyéé, 2009-07-14 10:52:08

Lehet hogy az a rotyogás nem forrás, hanem csak levegős az egész és légbuborékok vándorolgatnak. Ha forrna az feltűnne, ha másképp nem akkor a kiegyenlítőtartály magas szintjén.

Nem is rossz. Ezek a buborékok nem tudnak kimenni a kiegyenlítőn?Ha igen lehet nem is fogy a víz :-)

Ha nem, akkor az az elérhetetlen kis hűtőcsonk a motor hátulján, nem ilyen célból kerülhetett oda?

Egyébként az én vizem is tiszta rozsda, az elején állandóan átmostam+pár hetente újratöltöttem, amíg el nem mentem az első találkozóra, és meg nem néztem a többiekét :-)

2009-07-14 10:52:08
Gyéé

Gyéé

Posztok: 9151
Velünk: 5971 napja

Lehet hogy az a rotyogás nem forrás, hanem csak levegős az egész és légbuborékok vándorolgatnak. Ha forrna az feltűnne, ha másképp nem akkor a kiegyenlítőtartály magas szintjén.

aláírás DrasticPlastic Driver
2009-07-14 8:41:50
Csabi76

Csabi76

Nekem szintén ez a leágazás eresztett, és így folyt a vizem - bár nem rotyogott, hanem simán elszivárgott. Rácsepegett a váltó elejére, a lendkerék környékére. Álló helyzetben elpárolgott, csak nyomás alatt fogyott a víz.

Aztán volt Mx5fan által említett termosztátrumli is, de mintha azt jelezte volna a hőfokmérő, és így szúrtam ki (de lehet tévedek).

Utoljára a bal oldali kábeldzsungel közepén egy 15cm-es vízcsőnek volt hajszálrepedése, amit nem tudtam megtalálni, mert a blokk környékére lőtt, és még a párát sem láttam. Na akkor festettem meg először a hűtővizet (A kapható olajos-neonzöld fagyállók teljesen jók a célra.) , és hűtőgondnál azóta is így kezdem, + (bár hülyének néznek, de) parkolás előtt-után gyakran alánézek.  Otthon, a garázsban,  vízszivárgást nehezen szúrja ki az ember.

Egyébként 1,5km a melegedés, direkt kimentem megmérni (lábujjhegyen gyorsítva, kb 40-es átlaggal, olajnyomást 4 környékén tartva). Biztos, hogy az a rotyogás a vízkörben van? Biztos, hogy rotyogás?

2009-07-13 21:49:55
Bird

Bird

Zolo nekem hasonló volt a probklémám amikor megvettem az autót.

A megoldás a motor hátsó oldalán a gyujtó trafó alatt van egy viz kivezetés a blokkon ,ami le van dugaszolva.

Ne kérdezd ,hogy miért van az ott.

Nekem a dugasz mellett eresztett ,de mivel télvolt gőzölt ,de csak ha meghajtottam, ezért elég hamar kiderült.

Újra le lett tömítve és a jelenség megszünt.

Azóta jól működik.