Csabi76
Velünk: 5198 napja
Meg itt van még ez is:
http://www.autofitt.hu/futelm.htm
meg ez:
http://www.ae86.hu/2___sz-meg-negy-temakor/
Na most van az a pont, hogy ki kell vernem a fazonból a mérési lapomat.
Meg itt van még ez is:
http://www.autofitt.hu/futelm.htm
meg ez:
http://www.ae86.hu/2___sz-meg-negy-temakor/
Na most van az a pont, hogy ki kell vernem a fazonból a mérési lapomat.
Tehát szitu: Eső esik, 15:00 körforgalom előtt enyhe ívű 70m útszakasz útszakasz 30-as táblával. Csabi jön 40-el a szakasz elején, mert tudja, hogy szar a gumi+eső van+olaj még hideg. Körforgalomig gurulva lelassultam kb 35ig, és mivel senki nem jött még a felhajtás előtt 3.-ban felvettem a sebességet. Rákanyarodtam a forgóra felvettem az ívet, és finoman tartottam a gázzal, az addigra már 30ra csökkent sebességet, eleinte nincsen gond, de pár méter után érzem, ahogy a fenekem finoman úszik az ívből kifelé.Persze gáz fel, alig lassulok, ellenkormány: semmi. Kuplung le: semmi. Vissza: semmi. Amikor már majdnem a kör közepét néztem, sikerült tökre betekerni a kormányt: kocsi vissza,Csabi finom gázzal kigurul a kijárón.
Gyéé: Tudom, hogy nincs, hátul nem is szokott lenni. Azt is még állítás előtt megnéztem, hogy a tiédet sikerült a lehetséges 6fokosra belőni, és hogy a szimmetrikusan engedhető legnagyobbat illik. Beállításig azonban nem éreztem ennyire ezt a dolgot, most rendesen az az érzésem mintha a kocsi hátulja utánafordulna az elejének.T elágnál rendesen ki kell tolnom az autó orrát majd utána elkezdeni fordulni. Ennyire nem volt ilyen még semmisem. Még1x: lehet, hogy ez ilyen, csak én még nem tudtam és rossz ívet vettem
itt magyaráz vmit egy fazon, a semleges irány és a hajtott irány esetleges nem egyezőségéről, vmi hasonló:
már tegnap kicsit gyanús lett azonban a túlkormányzás, különösen alacsonyabb sebességnél. Ma megelőzött a seggem a körforgalomban. Szerencsére ki tudtam hozni, de természetes ez, vagy a túl magas az utánfutás(???), esetleg tuti, hogy a gumi?Vagy természetes, úgy kell vezetni, hogy az ember ezzel tisztában van?
Nem teljesen értem azt a körforgalmas kalandot. Féken dobta ki a seggét? Vagy olyan gyorsan mentél bele, hogy gáz nélkül 3.-ban kicsúszott a hátulja? Én úgy gondolom hogy csak az a természetes ha gázadásra dobja ki a seggét, illetve van olyan, hogy ha nagyon nagy és hirtelen fékkel érkezel a kanyarba és már húzod a kormányt is akkor keményen kidobja a seggét, ezt pl én nehezen szoktam meg. Vegyél gumit.
ja, hátul nincs olyan hogy utánfutás!
:D
Ja nem írtam? 30 körül mentem 3. sebességben, alapjárat felett picivel, még fékezett a fenék, nem tolt. A körforgalom a Tatabánya-Iparterületi, szép nagy db nem túl erős ívvel. A gázhoz nem értem. Körforgalomban volt az első hely ahol kiraktam a seggét,tudom hogyan kell elkerülni, és az eső+szar gumi miatt nem akartam semmi ilyesmit reszkírozni. Azért féltem én az autómat. Ja igen: esőben, hóban is vezettem a kocsit(mx5) már... sőt, kistehert is.
Hátsókerekest csak ladát vezettem, meg Gergo+Rave kocsiját, nagyon óvatosan vagy 100 métert, ezért kérdezem hogy az ilyen mértékű túlkormányzottság oké-e?
egy körforgalomban nem nagy kunszt, hogy meglelőzzön a segged ha nem okosan veszed...
nyílván ha jó értékeket állítottak be a futóművesnél és nagyon fickándozósnak érzed, akkor lehet, hogy rossz már az a gumi, de cipőtalp talán a legsanszosabb...
vagy vastag a cipőtalpad?
Az értékeim késnek, de van pár érdekesség. Tegnap szárazban csináltam vettem pár kanyart, az eddigi sebességemnél 10-20-al gyorsabban (látszik, hogy még van hova fejlődnöm) kb olyan 125 km-nyit. A végén már csak úgy hajigáltam be a kocsit a kanyarokba, és mindenhonnan a legkisebb gond nélkül a legtermészetesebben kijött a másik oldalon.
már tegnap kicsit gyanús lett azonban a túlkormányzás, különösen alacsonyabb sebességnél. Ma megelőzött a seggem a körforgalomban. Szerencsére ki tudtam hozni, de természetes ez, vagy a túl magas az utánfutás(???), esetleg tuti, hogy a gumi?Vagy természetes, úgy kell vezetni, hogy az ember ezzel tisztában van?
Megvolt. Egyenlőre sokat még nem tok mondani, a hátsóim be voltak rohadva (Alex ), szerencsére bőven a gyári tűrésen belül, elöl rumli, melyet szimmetriaprioritással gyári tűrésbe hozta. Így most fejből a dőlésre emléxem az 0 lett 0,02 különbséggel, de reggel visszamegyek az előtte-utána értékekért, melyeket kértem, hogy mentsen le. Az eredmény mindenképpen pozitív, minden szempontból javult a kocsi, de a vételi állapothoz képest húdenagypluszt nem éreztem.
Késő du. próbaképpen a szélesebb hátsó kerekeimbe 0,1-el többet fújtam az elsőnél, mert ki akartam próbálni egy kis túlkormányozottsággal mennyire fogja eldobni magát. Egyenlőre úgy tűnik minden ok, egyre durvábban forszírozom, a kocsi meg egyre direktebben reagál.
Mindenkinek még1x köszi, sokat segítettetek, holnap még beírom az értékeimet, hogy miről-mire-mennyi történt. Valószínűleg az igazi különbséget, jó gumiknál éreztem volna
én tudok olyat, aki gyárt, úgy működik, hogy keveszed a lengőkart, elviszed neki, ő pedig néhány nap alatt megcsinálja. Csak kérdés mennyi lesz az élettartama, és hogy addig hol tudod téglán állva tárolni. Úgy emlékszem, hogy kb lengőkaronként 5-6k-ért csinálja.
Hát srácok, kösz a helpet, mindjárt indulok. Jó ez a tarjáni szerpentin, érdekes lesz összehasonlítani milyen előtte-utána. Ha csak később írom meg az eredményt az azt jelenti, hogy nem tudok kiszállni a kocsiból. Vagy azért mert annyira jó lett, vagy azért mert nem.:D Ebben az esetben a kormányomat a klubra hagyom
Ha mégis visszaérnék, akkor ezt a szilentlegyártást még megtárgyalhatnánk..
majd írj mit történt Csabi, remélem tudták tekergetni azokat az excenter állítókat
A subframe csavarjai nem különlegesek, van nekik szakítószilárdság kódjuk, hosszuk meg menetemelkedésük, de semmi extra, szóval azt be lehet szerezni. Nekem spec a futóműves hozatott gyorsan, nem is számolt érte külön pénzt, filléres dolog.
Különben nem akarlak elkeseríteni, de ha tisztességes embert találsz akkor könnyen lehet hogy nem is fog ma állítani, mert neki csak lötyögésmentes futőmű beállításáért illik pénzt elfogadni. Nekem a fehér kocsin pl. volt egy lötyögő kormányösszekötő, először elzavartak egy olyanért. De ha valamelyik szilent igazán szar a 36 vagy hány darabból az is elég lehet ahhoz, hogy pontatlan legyen a beállítás, hiszen tizedekről beszélünk. Bár amint látszik a gyári tűrés igen széles, kerékdőlésnél az elfogadhatónak számító szélsőértékek között akár 0,7 fok is lehet, ami elég jelentős viselkedésbeli különbséget okoz.
Értelmes szakit kell találni, az a lényeg. Szar helyen hagyják hogy végig mond a mondókádat, bólintanak rá aztán beállítják a szokásosat amit a Béla trabijától a Józsi traktorjáig mindenkinek szoktak. Úgyse tudod lemérni. Ezt mindenképp el kell kerülni mert ezen a kocsin a futóműállítás az egyik legfontosabb dolog, egy szar beállítás után ha jól belövik olyan mintha kaptál volna egy igazi sportkocsit az öregecske cicakabrio helyett. És ez az igazi sportkocsi mindig id ott volt, csak azt 6-8000Huft kellet volna rászánni egy kis hangolásra.
Ja, még valami. öreg, gyenge oldalfalú, rossz forgásiránnyal felszerelt gumi pont ennyire elcseszhet mindent. Én ezt végigjártam, döbbenetes volt a különbség amikor az elkopott, öreg, szar márkájú és gumis által fordítva felszerelt hátsó gumiaimat - amikkel addig élvezettel csúsztattam a hátulját, elöl jó állapotú tapadósak voltak - felraktam előre. A kocsi képtelen volt egyenesen menni, minimális kormánymozdulatra szinte maga alá gyűrte az elsőkereket és derékszögben befordult totál kontrolálhatatlanul. Amíg hátul voltak ezek a kerekek addig ki se derült hogy ennyire katasztrofálisak, csak annyit éreztem, hogy veszélyesnek tűnik tartani a többiek tempoját. Szóval gumi.
Ja, nem is az excenter állítócsavarokat, hanem a subframe brace rögzítőcsavarjai (4) pattantak el. Van nekem olyan? nem igazán találok rá utalást egyenlőre. Nem tudom mi történt, de az autónak min 1 méterrel hirtelen kisebb lett a fordulóköre.
Ezeknél a futóműveseknél a csavartörés mindennapi dolog sztem. Kell legyen vmi megoldásuk az ilyen esetekre, még mx5-nél is , vagy nem?
az excenter-állító-csvarokat nem nagyon lehet melegíteni a szilentek miatt, ebből van 8db, a nagyját ezekkel állítják.
nekem az eltört pótlásában segített az egyik kedves klubtárs (thx) a maradék csavarjával, de legközelebb rendelni fogok, mivel új csavarokkal lehet rendesen beállítani, hovatovább alattuk nem árt ha a szilentek is rendben vannak.
tehát a paradicsomi állapot az lenne, hogy egy szett csavar és szilent, aztán rajta futóműállítás, de elég borsos, ahogyan így elnézem,
(BÁR! ha gyártatnánk szilenteket méretre itthon valakinél sablon alapján tuti vállalható lenne...)
A "sportosabb" értékek ki vannak valahol numerikusan nyomtatva, de most nem tudom hol vannak. Elvileg ezekben az okos kis gépekben benne vannak a gyári tól - ig értékek, elmagyaráztam mire és hogyan használom az autót, és abban maradtunk, hogy a gyáriból beállítják a "sportosabbat". ültetés, és gyári gumi méret mellett (185/60R14) nem érdemes nagyon a gyáritól rtéktől eltérni, mert csak kopni fog a gumi és a billegés marad. Puha, magas a futómű, ballonos a gumi, a fickós setup még várat magára, de nekem ennek ellenére most jobban bejön, jót tett azért az állítás.
Igen Alex, aggódok is ez miatt picit, de sokkal jobban attól, hogy nem is lesz ott csavar, mint Gyéénél. ott ugyan pont a kilazítás(melegítve lett) tette be a kulcsot. Ez persze nálam is megeshet, még utána is.
Alex, Te már végigjártad ezt, nem tudod mik lettek pontosan ezek a sportosabb értékek?
Ja, meg honnan vettél hozzá való csavarokat?