Miatánk, ki vagy a mennyekben...

ARCHÍVUM - Az új fórumot itt találod: miataklub.hu

Fórum   »    Technika    »    Állítható futómű    |   << vissza

Állítható futómű

2019-10-29 21:03:47
Eddie

Eddie

Posztok: 44
Velünk: 1623 napja

Válasz erre: @Matt #138899 

Egy smilet akartam odatenni, csak az ios kompatibiitás...

2019-10-29 11:20:29
Matt

Matt

Posztok: 2769
Velünk: 5782 napja
Eddie, 2019-10-28 20:03:07

Válasz erre: @Matt #138872 
Igen, a rugó erősségét, keménységét (rugóállandóját) ki kell találni az autóhoz ????.

Ezt nem tudom hogy költői kérdés akart-e lenni, de igen. Pl. a Flex Z 7/6 kg/mm erősségű rugókkal van az MX5-höz és 10/8-asokkal az RX-7-hez.  

2019-10-28 20:03:07
Eddie

Eddie

Válasz erre: @Matt #138872 

Ezt a forgatós módszert kipróbálom. Lalee is azt mondja, hogy gyárilag csak minimálisan feszítik elő.

Az előfeszítés azt határozza meg egy adott rugónál (igy adott rugóállandónál) mennyire ül be a a rugóstag amikor ráengeded az autót. Elsőre akár úgy is tűnhet, hogy a jól előfeszített rugó jó, mert nem ül be a futómű, valójában ugye akkor nem nagyon tud kirugózni.

Igen, a rugó erősségét, keménységét (rugóállandóját) ki kell találni az autóhoz ????.

A lengéscsillapító keménysége más dolog, bár egy túl kemény gátló szintén lassíthatja a kirugózást...

2019-10-28 18:03:08
Steel

Steel

Posztok: 1058
Velünk: 3594 napja
Matt, 2019-10-28 10:39:39

Válasz erre: @Eddie #138867 

Valami olyasmi rémlik, hogy az autó felemelt állapotában tehát lógó keréknél ha kézzel még épp el tudod tekerni körbe a rugót a tányéron, de nem lötyög az a default és innen tudsz neki plusz előfeszítést adni, a rugó összenyomásával. Arra kell vigyázni, hogy ha túl sok az előfeszítés akkor összetudja verni magát a rugó (angolul coilblind). Nekem asszem ettől a semleges állapottól lett valami nagyon minimális feszítés még rá tekerve, de őszintén nem tudom ez mit változtat, a keménységet úgyis a gátlón állítom, abban meg csak bízni tudok, hogy a rugó erősségét kitalálták a gátlóhoz.  

Hahaha...vagy inkább írjak szmájlikat...? :D Mennyivel jobban hangzik a semmi, ha megfűszerezzük két-három angol szóval. Ez most mennyit segített a kérdezőnek? Magától is elsőre rájött volna.   -"nem tudom ez mit változtat, a keménységet úgyis a gátlón állítom..."  - naggggyon komoly! :D  Hiába, a szakembernek nincs párja! :D

2019-10-28 10:39:39
Matt

Matt

Válasz erre: @Eddie #138867 

Valami olyasmi rémlik, hogy az autó felemelt állapotában tehát lógó keréknél ha kézzel még épp el tudod tekerni körbe a rugót a tányéron, de nem lötyög az a default és innen tudsz neki plusz előfeszítést adni, a rugó összenyomásával. Arra kell vigyázni, hogy ha túl sok az előfeszítés akkor összetudja verni magát a rugó (angolul coilblind). Nekem asszem ettől a semleges állapottól lett valami nagyon minimális feszítés még rá tekerve, de őszintén nem tudom ez mit változtat, a keménységet úgyis a gátlón állítom, abban meg csak bízni tudok, hogy a rugó erősségét kitalálták a gátlóhoz.  

2019-10-27 21:03:53
Eddie

Eddie

Válasz erre: @Matt #138844 

Szia! Mennyi az a minimál előfeszítés? Ezek szerint a gyárihoz képest csökkentettél?

Amiatt érdekel a téma, mert emeléskor az enyém nagyon hamar elemeli a kereket, kevés a negatív rugóút (nem mértem meg), az itthoni sza@r utakon szerintem ez nem szerencsés.

Néztem a Tein füzetét (nem ecceű), holnap leellenőrizzük mi van beállítva.

2019-10-26 11:55:57
Steel

Steel

Válasz erre: @Matt #138844 
Hát persze-persze mattika smile

2019-10-26 8:39:37
Matt

Matt

Válasz erre: @Steel #138843 

Bírom az ilyen rendkívül hasznos és hozzáértésről árulkodó hozzászólásokat. Ezek építik a tudást.

Gondolom fingod sincs hogy mi az a rugó előfeszítés és hogy mire jó? Amivel nincs is baj de miért kell ilyen stílusban leoltani mást akit érdekel valami ami túlmutat a téligumi/olaj témán?

Én minimál előfeszítést állítottam mert mindenhol ezt ajánlják default-nak Ez arra elég hogy nagy kirugózáskor se tudjon kimozdulni a rugó a tányérból de kb. ennyi.

Történet:

Bírom az ilyen rendkívül hasznos és hozzáértésről árulkodó hozzászólásokat. Ezek építik a tudást.

Gondolom fingod sincs hogy mi az a rugó előfeszítés és hogy mire jó? Amivel nincs is baj de miért kell ilyen stílusban leoltani mást akit érdekel valami ami túlmutat a téligumi/olaj témán?

Én minomál előfeszítést állítottam mert mindenhol ezt ajánlják. Ez arra elég hogy nagy kirugózáskor se tudjon kimozdulni a rugó a tányérból de kb. ennyi.

2019-10-26 0:49:01
Steel

Steel

Válasz erre: @Eddie #138828 

Tudom, meglepő dolog, de ha összenyomod, keményebb lesz... wink

2019-10-25 9:16:02
Eddie

Eddie

Üdv!

Keresnék Tein Flex Z-vel tapasztalt társakat.

Konkrétan az érdekelne, hogy a rugó előfeszítéssel valaki játszott-e és mi a tapasztalata. Kösz előre is!

2019-07-12 22:02:28
Steel

Steel

Válasz erre: @Stitch3 #137409 

szerintem bármelyik, a legolcsóbb taiwani is, a rev9 is. Ezeknél csak az a kérdés, mennyi ideig lesz jó.

A keményítés-rövidítés ettől lényegesen olcsóbb, fele-harmada és ha eltalálják, az is lehet olyan jó.

2019-07-12 17:16:36

Stitch3

Posztok: 18
Velünk: 1937 napja

Válasz erre: @Steel #137406 

Köszi a gyors választ smile  

Szerinted melyik az a "full állítható szett" amit érdemes megvenni? Néztem hogy a rev9-nak van egy egész jónak tűnő rev9 hyper street 2 elnevezésű szettje egész olcsón. Továbbá szerinted a felkeményítés/javítás/lerövidítés kb. mennyibe kerülhet, mert lehet hogy jobban megéri venni állíthatót. 

2019-07-12 16:20:46
Steel

Steel

Válasz erre: @Stitch3 #137405 

Nem, ez így sose lesz jó. Össze kell hangolni a gátlót a rugóval. A TA sem sokkal jobb, mert túl kemény. A legnagyobb ültetéshez van keményítve a rugója. A gátlója se bír sokat, lejár a gari és vehetsz másikat.

Szóval én fognám a kiszedett gátlókat, meg a Vogtlandokat és elvinném a Katonához Dömsödre, aki szépen lerövidítené és felkeményítené a gátlókat a rugók szintjére, aztán már csak be kellene szerelni.

Vagy kidobnám az összes meglévőt és vennék egy full állítható szettet.

2019-07-12 15:54:40

Stitch3

Posztok: 18
Velünk: 1937 napja

Sziasztok

Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Adott egy NA mx5 aminek mind a két hátsó gátlója kuka. Ültetni szeretnék, van is egy szett Vogtland -35mm rugóm még régebbről. A kérdés az lenne hogy vegyek új gátlókat és ültessek a meglévő rugóval (hallottam hogy nem feltétlen jó a gátlónak az ültetőrugó és újra tönkremehet) vagy vegyek inkább egy olcsó állítható szettet pl. ta-technix.

Mi a véleményetek? Esetleg van más olcsó és jó megoldás is? Lehet kapni gátlót ami jobban szereti az ültető rugót és nem horror áron van?

Állítgatni egyébként nem szeretném a cél az lenne hogy egyszer meglegyen csinálva és ne kelljen hozzányúlni.

Ha valakinek van használt de jó állítható azt is szívesen meghallgatnám.

Köszi a véleményetek előre is smile

2019-04-09 22:14:12
Sztif

Sztif

Posztok: 352
Velünk: 2248 napja

Válasz erre: @Nyiri #135986 

Azt tudom ,hogy csak főleg dísz meg a gyári emelő tekerőjét tartja az . Te hol vágtad ki? Erről van képed esetleg? 

Viszont ugye nekem még a pótkerék is ott van a másik oldalt :D Eddig ki volt szedve és nélküle jártam így nem kellett mindig kiszedegetni. :D

aláírás

94 NA 1.8 130Le

Touge Runnerz