Eddie
Velünk: 1623 napja
Egy smilet akartam odatenni, csak az ios kompatibiitás...
ARCHÍVUM - Az új fórumot itt találod: miataklub.hu
Egy smilet akartam odatenni, csak az ios kompatibiitás...
Igen, a rugó erősségét, keménységét (rugóállandóját) ki kell találni az autóhoz ????.
Ezt a forgatós módszert kipróbálom. Lalee is azt mondja, hogy gyárilag csak minimálisan feszítik elő.
Az előfeszítés azt határozza meg egy adott rugónál (igy adott rugóállandónál) mennyire ül be a a rugóstag amikor ráengeded az autót. Elsőre akár úgy is tűnhet, hogy a jól előfeszített rugó jó, mert nem ül be a futómű, valójában ugye akkor nem nagyon tud kirugózni.
Igen, a rugó erősségét, keménységét (rugóállandóját) ki kell találni az autóhoz ????.
A lengéscsillapító keménysége más dolog, bár egy túl kemény gátló szintén lassíthatja a kirugózást...
Valami olyasmi rémlik, hogy az autó felemelt állapotában tehát lógó keréknél ha kézzel még épp el tudod tekerni körbe a rugót a tányéron, de nem lötyög az a default és innen tudsz neki plusz előfeszítést adni, a rugó összenyomásával. Arra kell vigyázni, hogy ha túl sok az előfeszítés akkor összetudja verni magát a rugó (angolul coilblind). Nekem asszem ettől a semleges állapottól lett valami nagyon minimális feszítés még rá tekerve, de őszintén nem tudom ez mit változtat, a keménységet úgyis a gátlón állítom, abban meg csak bízni tudok, hogy a rugó erősségét kitalálták a gátlóhoz.
Valami olyasmi rémlik, hogy az autó felemelt állapotában tehát lógó keréknél ha kézzel még épp el tudod tekerni körbe a rugót a tányéron, de nem lötyög az a default és innen tudsz neki plusz előfeszítést adni, a rugó összenyomásával. Arra kell vigyázni, hogy ha túl sok az előfeszítés akkor összetudja verni magát a rugó (angolul coilblind). Nekem asszem ettől a semleges állapottól lett valami nagyon minimális feszítés még rá tekerve, de őszintén nem tudom ez mit változtat, a keménységet úgyis a gátlón állítom, abban meg csak bízni tudok, hogy a rugó erősségét kitalálták a gátlóhoz.
Szia! Mennyi az a minimál előfeszítés? Ezek szerint a gyárihoz képest csökkentettél?
Amiatt érdekel a téma, mert emeléskor az enyém nagyon hamar elemeli a kereket, kevés a negatív rugóút (nem mértem meg), az itthoni sza@r utakon szerintem ez nem szerencsés.
Néztem a Tein füzetét (nem ecceű), holnap leellenőrizzük mi van beállítva.
Hát persze-persze mattika
Bírom az ilyen rendkívül hasznos és hozzáértésről árulkodó hozzászólásokat. Ezek építik a tudást.
Gondolom fingod sincs hogy mi az a rugó előfeszítés és hogy mire jó? Amivel nincs is baj de miért kell ilyen stílusban leoltani mást akit érdekel valami ami túlmutat a téligumi/olaj témán?
Én minimál előfeszítést állítottam mert mindenhol ezt ajánlják default-nak Ez arra elég hogy nagy kirugózáskor se tudjon kimozdulni a rugó a tányérból de kb. ennyi.
Bírom az ilyen rendkívül hasznos és hozzáértésről árulkodó hozzászólásokat. Ezek építik a tudást.
Gondolom fingod sincs hogy mi az a rugó előfeszítés és hogy mire jó? Amivel nincs is baj de miért kell ilyen stílusban leoltani mást akit érdekel valami ami túlmutat a téligumi/olaj témán?
Én minomál előfeszítést állítottam mert mindenhol ezt ajánlják. Ez arra elég hogy nagy kirugózáskor se tudjon kimozdulni a rugó a tányérból de kb. ennyi.
Tudom, meglepő dolog, de ha összenyomod, keményebb lesz...
Üdv!
Keresnék Tein Flex Z-vel tapasztalt társakat.
Konkrétan az érdekelne, hogy a rugó előfeszítéssel valaki játszott-e és mi a tapasztalata. Kösz előre is!
szerintem bármelyik, a legolcsóbb taiwani is, a rev9 is. Ezeknél csak az a kérdés, mennyi ideig lesz jó.
A keményítés-rövidítés ettől lényegesen olcsóbb, fele-harmada és ha eltalálják, az is lehet olyan jó.
Köszi a gyors választ
Szerinted melyik az a "full állítható szett" amit érdemes megvenni? Néztem hogy a rev9-nak van egy egész jónak tűnő rev9 hyper street 2 elnevezésű szettje egész olcsón. Továbbá szerinted a felkeményítés/javítás/lerövidítés kb. mennyibe kerülhet, mert lehet hogy jobban megéri venni állíthatót.
Nem, ez így sose lesz jó. Össze kell hangolni a gátlót a rugóval. A TA sem sokkal jobb, mert túl kemény. A legnagyobb ültetéshez van keményítve a rugója. A gátlója se bír sokat, lejár a gari és vehetsz másikat.
Szóval én fognám a kiszedett gátlókat, meg a Vogtlandokat és elvinném a Katonához Dömsödre, aki szépen lerövidítené és felkeményítené a gátlókat a rugók szintjére, aztán már csak be kellene szerelni.
Vagy kidobnám az összes meglévőt és vennék egy full állítható szettet.
Sziasztok
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Adott egy NA mx5 aminek mind a két hátsó gátlója kuka. Ültetni szeretnék, van is egy szett Vogtland -35mm rugóm még régebbről. A kérdés az lenne hogy vegyek új gátlókat és ültessek a meglévő rugóval (hallottam hogy nem feltétlen jó a gátlónak az ültetőrugó és újra tönkremehet) vagy vegyek inkább egy olcsó állítható szettet pl. ta-technix.
Mi a véleményetek? Esetleg van más olcsó és jó megoldás is? Lehet kapni gátlót ami jobban szereti az ültető rugót és nem horror áron van?
Állítgatni egyébként nem szeretném a cél az lenne hogy egyszer meglegyen csinálva és ne kelljen hozzányúlni.
Ha valakinek van használt de jó állítható azt is szívesen meghallgatnám.
Köszi a véleményetek előre is
Azt tudom ,hogy csak főleg dísz meg a gyári emelő tekerőjét tartja az . Te hol vágtad ki? Erről van képed esetleg?
Viszont ugye nekem még a pótkerék is ott van a másik oldalt :D Eddig ki volt szedve és nélküle jártam így nem kellett mindig kiszedegetni. :D
94 NA 1.8 130Le
Touge Runnerz