Miatánk, ki vagy a mennyekben...

ARCHÍVUM - Az új fórumot itt találod: miataklub.hu

Fórum   »    Technika    »    Állítható futómű    |   << vissza

Állítható futómű

2013-04-25 9:36:33
m3ss

m3ss

Posztok: 1192
Velünk: 5567 napja

sztem nekem kb 31-32 cm korul van a magassag, kozeptol a kerekjarati ivig. at tudok menni a fekvorendorok 95%-an, utakon nem problemas. marmint jo utakon :D

azt nem tudom grammnak hogy nem pattog a raceland, ha meg mindig az van de nagyon kiprobalnam a kocsit 1 korre lehet az enyemnek nem jol van belove a magassaga vagy nem tudom...de ez az elso raceland rugo...sztem total osszevan nyomva. nalam elol zero rugozasa van a kocsinak. jo uton kiraly, rossz uton borzalmas.

2013-04-25 9:22:05
gram

gram

Posztok: 2280
Velünk: 6737 napja

Szvsz a 40km/nap elég sok ahhoz, hogy folyamatos gödörlesen legyél. Nekem először -30mm-es ültetőim voltak gyári gátlókon, bumpstop-on pattogva nagyon gáz volt, állandóan leért. Érdekes (bár egész logikus) módon a mostani ültetésem inkább olyan -40/45 mm lehet, de kevesebb vele a gond, mert az erősebb csillapítás miatt nem pattog és kevésbé ér le. Kivéve persze a fekvőrendőröket, ott a hasmagasság gond.

2013-04-25 9:03:34
pke1977

pke1977

Posztok: 578
Velünk: 4395 napja

Azokhoz lenne egy kérdésem, akiknek állítható futóművük, avagy kevésbé extrém ültetésük van.

A kérdés annyi lenne, hogy mennyi az az ültetés (hány mm minusz), ami 15-ös kerekekkel még mindennapi használatban alkalmassá teszi az autót. Az én NA-m a gyári 14-eseken és a gyári futóművel gurul, napi 40 km-t hajtom a székes fővárosban, és kíváncsi lennék, hogy egy, mondjuk 3 cm-es ültetés hagyna-e még annyi valós hasmagasságot, ami a remek budapesti utakon még megfelelne.

Mivel használati tárgy a kocsi, nem szívesen csapnám szét az alját és a futóművét a szépség miatt, így reálisan kell átgondolnom a kérdést.

Előre is köszönöm a véleményeket!

2013-04-25 8:24:51
pke1977

pke1977

Posztok: 578
Velünk: 4395 napja

Van itt egy érdekes, de ellentmondásos vita a Miata ültetéséről. Tanulságos, de valójában nehéz eldönteni, kinek is van igaza:

http://forum.miata.net/vb/showthread.php?t=393987

2013-04-23 14:04:26
P.G.

P.G.

Posztok: 208
Velünk: 5606 napja

Progress a rugó.

Pedig nézegettem a miata.net -et, de nem találtam az NC-s beállításokat, uh köszi! Nem voltam elég kitartó biztos..

Jaja, lehet kipróbálom a Matt féle futóművest majd..

Thnx.

2013-04-23 11:10:18
mx5fan

mx5fan

Posztok: 1446
Velünk: 5812 napja

milyen rugót raksz? 1cm? az talán a Racing Beat?
a következö értékeket javasolnák neked miata.net -en

dölés: -1,2° tól -1,5° ig elöl, hátul jobb, bal full szimmetrikusan
ha zavar hogy elkopik belül a gumid akkor -1,2° már ezzel is elég jó lesz. ha nem zavar annyira akkor mehetsz -1,5° ra így még jobban tapad a kanyarokban. nekem -1,8° van E, H  de valaki még ennél is feljebb megy, csak gyorsan elfogy belül a gumi...
most jut eszembe, hogy ilyen kicsi ültetésnél lehet, hogy elöl max. -1,3° -  -1,4° et tudsz csak állítani, akkor hátra se tegyél többet.

utánfutás: a dölések beállítása után jobb, bal szimmetrikusan max. ami megy

összetartás: elöl "minuszos 0"  gyakorlatilag 0 épp egy icipicike minusz. csont nullát úgyse tudnak szóval inkább akkor pici minusz
hátul: "plusszos 0"

ezek elég jó alabeállítások, életteli lesz töle az autó, minden kormánymozdulatra szépen fog reagálni.
ha agresszívabbat akarsz: növeld ízlés szerint a dölést, a többi paraméter maradjon.
ha óvatosabbat akarsz: csökkentsd a dölést (de -1° alá nem mennék) ill. elöl hátul adj neki összesen pluszz 1-1mm összetartást

Matt nemrég ajánlott egy futómüvest, elég profi géppel dolgozik a honlapja szerint! Csak úgy akárkihez ne vidd, és figyelj, hogy percízen állítsák amit kértél. (Majd lehet szólnak (elöl) hogy kilóg a gyári értékböl amit kértél, de azzal ne foglalkozz, csak állítsák be!)

2013-04-23 10:38:59
P.G.

P.G.

mx5fan, 2013-04-22 20:36:32

P.G., 2013-04-22 17:49:03

Ui: Én is most megyek nemsoká állíttatni, de nem tudom h a fenti linkek beállítása NC-re is jók? Valaki?

ültetett vagy nem?
hány % pálya, szerpentin, országút?

valahol beszélgettünk baltás kollegával erröl kicsit keresgélj, talán épp itt ebben a topikban.

a legföbb eltérés, hogy az NC hátul nem kettös keresztlengökar van, hanem oldalanként 5 karos "multilink" ennek pedig olyan a berugózási karakterisztikája, hogy nem igényel passzív negatív dölést. magyarul: mehet E H ugyanaz a dölés és frankó lesz! én is csak megerösíthetem!

Lesz egy kis ültetés nemsoká ha minden jól megy, de csak 1 cm körül. 5% pálya, 30-40% szerpentin, többi országút úgy érzésre.

2013-04-22 21:12:45

bandris11

Posztok: 260
Velünk: 4096 napja

Nagyon köszönöm srácok! Utanajarok a temanak, mert gumivasarlas elott (is) allok, es nem akarom összeb***szni a zsir gumikat egy szar beallitassal...

2013-04-22 20:36:32
mx5fan

mx5fan

Posztok: 1446
Velünk: 5812 napja
P.G., 2013-04-22 17:49:03

Ui: Én is most megyek nemsoká állíttatni, de nem tudom h a fenti linkek beállítása NC-re is jók? Valaki?

ültetett vagy nem?
hány % pálya, szerpentin, országút?

valahol beszélgettünk baltás kollegával erröl kicsit keresgélj, talán épp itt ebben a topikban.

a legföbb eltérés, hogy az NC hátul nem kettös keresztlengökar van, hanem oldalanként 5 karos "multilink" ennek pedig olyan a berugózási karakterisztikája, hogy nem igényel passzív negatív dölést. magyarul: mehet E H ugyanaz a dölés és frankó lesz! én is csak megerösíthetem!

2013-04-22 17:54:53
P.G.

P.G.

Lemaradt: Az előírt értékeken kívül esés nem gond, azok a gyári határok, a lektöbb linkelt beállítás kívül esik ezeken.

2013-04-22 17:49:03
P.G.

P.G.

Hello!

Hát ez szerintem elég szörnyen néz ki, olyan mintha kicsit csavargatott volna a csavarokon mintha állítana, de tdk nem csinált semmit. A hátsó tengely kerékdőlése gyakolatilag nem is változott előtte/utána, az elsőnél meg csak a jobb oldal változott kicsit jó irányba. A dőlés fokok sem stimmelnek, szerintem a 4 fok dőlés hátul az nagyon sok, ráadásul sem elöl, sem hátul nem egyforma a dőlés a jobb/bal oldalon. Ugyan ez vonatkozik az összetartásra is, jobb/bal oldalnak egyeznie kéne.

Beállítások itt:

http://www.miata.net/garage/align.html

http://www.hummingbirds.net/alignment.html

És kell keresni egy türelmes futóműállítót, aki addig állítgatja, míg pontos lesz, főleg oldalanként nem eltérő!

Nekem az NB-met szinte szögperc pontosságra be tudták lőni.

Üdv, PG.

2013-04-22 9:10:57

bandris11

Posztok: 260
Velünk: 4096 napja

Sziasztok,

A közrlmultban Gabeszpapa jovoltabol sikerült egy H&R rugoszettre szert tennem. Berakattam, elvittem futomuvesgez beallitatni es a következo a gondom: a hatso tengely kerekdöles adatai messze a hatareertek felett jarnak (adatok csatolva) meg legszelso helyzetben is.

Az lenne a kerdesem, hogy van-e erre valamilyen megoldas, illetve mi lehet a gond:
a, nem ertett hozza az illeto aki allitotta
b, egyéb smile

Köszönöm elöre is a hozzaszolasokat!

2013-03-26 18:32:25
Bird

Bird

Posztok: 3820
Velünk: 6424 napja

Tudsz képet.

Itt a bal felso sarokban az a zoldes ikon az ollo felett... smile

aláírás Kilinccsel elöre:)
2013-03-26 18:02:46
mester

mester

Posztok: 848
Velünk: 4997 napja

Köszönöm az okositást...de a tetejére kéne még valami...hogy lehet ide képet feltenni? Vagy lehet élőben kéne...

2013-03-26 16:33:53
Bird

Bird

Posztok: 3820
Velünk: 6424 napja
mester, 2013-03-26 12:26:04

És a nyári mennyit rugozott kb? Most már csak egy gondom van...az első gátló szárának tetejénél van egy horony,ahol egy alátét van,ezt láttam képeken is,de fölötte még van majdnem 4 cm ahol kezdödik a menet+oda ül rá a rugotányér..oda valami gumibak vagy egyébb? kéne egy szerelési rajz sad ja..és mekkora kb a bumber stop gumi?

Nekem a Koni a leg keményebbre van állítva és sokkal lágyabbnak érzem mint a fehérben a Rokkort.

Elméletileg a tetején kéne lennie a bumpstopnak!

A Rokkornál kb 5cm es lehetett a bumpstop , a Koninál meg hála istennek nem láttam még és nem is szeretném... smile

Azt gondolom nagyon nem lehet sok féle képpen összerakni:

http://www.google.hu___dsp=15&tx=168&ty=109

aláírás Kilinccsel elöre:)